home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
A becsület az ember legegyszerűbb és legnagyobb fegyvere
Fehér Márta
2020.11.06.
LXXV. évf. 45. szám
A becsület az ember legegyszerűbb és legnagyobb fegyvere

Október közepén Magyarország Újvidéken is megnyitotta tiszteletbeli konzulátusát. A tiszteletbeli konzuli teendőket a nemrégiben beiktatott Zavarkó Árpád újvidéki ügyvéd látja el, feladata a gazdasági és a kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése, ápolása.

Újvidéken még mindig sok magyar él, sok magyar állampolgár látogat el a tartományi székvárosba, és ha egy magyar cég itt szeretne székhelyet nyitni, az több előnnyel jár, hiszen tudok neki segíteni az ügyintézésben, össze tudom kötni a megbízható magyar könyvelőtől kezdve olyan erős partnerekkel, akikkel én húsz éve együttműködöm, és akik ügyfeleink minden elvárását teljesíteni tudják, méghozzá magyarul kommunikálva, ami nagyon fontos.

Ezekkel a mondatokkal ajánlja Magyarország újvidéki tiszteletbeli konzulja a magyar cégek figyelmébe a tartományi székvárost. Zavarkó Árpád Újvidéken született, negyvenhárom éves, majdnem húsz éve végzi hivatását az ügyvédi pályán, és mindig is a gazdasági jog volt a szakterülete. Imádja ezt a multietnikus közeget, a becsületet tartja a legnagyobb értéknek, szeme fénye pedig a hétéves kislánya, Nóri, aki az idén ősszel indult iskolába.

— Újvidéken fejeztem be az elemi iskolát, a középiskolát és az állami egyetem jogi karát. 2002-ben kezdtem meg ügyvédi gyakornoki éveimet, tehát tizennyolc éve mozgok ezen a területen, kizárólag gazdasági joggal foglalkozom. Ez nyilván azért is van így, mert édesapámnak jogászként is ez volt a szakterülete. Megvolt az ügyvédi, bírói vizsgája, viszont soha nem akart ügyvéd lenni, nagy állami külkereskedelmi cégek jogi osztályvezetőjeként dolgozott. Amikor Újvidék épült, a városrendezési intézet jogi osztályát vezette. Faluról származik, egyszerű földművescsaládból. Becsületes, szorgalmas ember volt, sem ő, sem a munkatársai nem voltak részrehajlóak, ma, nyolcvanegy éves korában egy lakása van, autóját, a régi Zastava 128-ast pedig már eladta. Közismert, köztiszteletben álló ember, ami engem is kötelez. A becsület, a lojalitás fontos, megőrzendő értékek a családunkban. Véleményünk szerint ez az ember legegyszerűbb és legnagyobb fegyvere, ez az egyetlen élhető opció a magánéletben és az ügyvédi pályán is. Szerbiában élő magyar kisebbségiként megtanultam multietnikus, multinacionális közegben élni, és ezt tisztelni. Ezt mindenki észrevette körülöttem, és soha nem különböztettek meg hátrányosan a nemzeti hovatartozásom miatt, még a legrosszabb időszakban sem volt semmilyen negatív tapasztalatom.

* Édesapja nyomdokain haladva elkerülhetetlen volt a jogi pálya?

— Nem ügyvédnek készültem, a CEU-ra (Közép-európai Egyetem) szerettem volna beiratkozni, ám nem vettek fel, és akkor döntöttem el, hogy ügyvéd leszek. Az első napon megtetszett, és nyilván édesapámnak köszönhetően a gazdasági jog érdekelt. Az egyetemen az Európai Joghallgatók Egyesülete (ELSA) tagja voltam, az országos titkár pozíciót töltöttem be. A Vajdasági Ügyvédi Kamara taggyűlésének az alelnöke vagyok. Ez alatt a tizennyolc év alatt óriási tapasztalatot szereztem, illetve kapcsolatrendszerre tettem szert.

* Hogyan lett önből tiszteletbeli konzul?

— Ügyvédgyakornokságom első pillanatától, majd ügyvédi pályafutásom során mindig együttműködtem a magyar nagykövetséggel, különféle magyar cégekkel. Annak idején a magyar állam még saját befektetési alapjaiból finanszírozta magáncégek beruházásait például Montenegróban, és ezeknek a magyar cégeknek, kreditáló alapoknak én voltam az ügyvédje, az egész hitelperiódus alatt képviseltem, kezeltem, eljártam. Ez a 2003-tól 2015-ig tartó időszakot jellemezte, így a nevem mindenhol „előjött”, mert emellett sok más magyar és szerb vállalattal is foglalkoztam. Ezeken az ügyeken mindig együtt dolgozunk a bátyámmal, Zavarkó Sándorral. Az évek során rengeteg területi tapasztalatot szereztem. Egy nálunk megjelenő magyar cégnek külön öröm, hogy ügyeit olyan szakember képviseli, akivel magyarul tud beszélni, aki mindent el tud rendezni. Erre maga a nagykövetség is felfigyelt. Nagyon hálás vagyok, hogy értékelték a tevékenységemet, hogy beajánlottak erre a tisztségre, és a szerb államnak is hálás vagyok, amiért elfogadta. Ennek a lefutási ideje nem volt rövid, még 2017-ben kezdődött. A Szerb Közlönyben 2020 februárjában jelent meg az erről szóló döntés, a beiktatásomnak márciusban kellett volna megtörténnie, de a koronavírus-járvány közbeszólt, majd a szerbiai választások hátráltatták a folyamatot. Nem tudtuk megvárni a kormány megalakulását, ezt mind a két fél értette, ezért még a szerb kormány megalakulása előtt kineveztek egy hölgyet a folyamat lezárására, és október 9-én fogadtak bennünket, hogy megkapjam az exekvaturát, azaz a konzuli működési engedélyt. Így már tudok élni a jogosultságaimmal, igénybe véve a szerb állam segítségét. Hivatalos beiktatási ünnepség nem volt, hiszen a járvány megfékezése érdekében bevezetett intézkedések nem teszik lehetővé a nagyobb rendezvényeket, viszont a protokollt tiszteletben tartva szűk körben nem tartható meg. Munkámért nem kapok tiszteletdíjat. Számomra ez hatalmas elismerés és óriási kötelezettség, bizonyítási lehetőség. Igyekezni fogok, hogy az elvárásokat igazoljam, sőt, felülmúljam.

* Melyik régióban látja el tiszteletbeli konzuli feladatait? Milyen gazdasági kérdésekkel foglalkozik?

— Az észak-bácskai, a közép-bácskai, a dél-bácskai, illetve a szerémségi körzet tiszteletbeli konzulja vagyok. Bármikor felkereshet egy magyar állampolgár, és én tudom, hová kell irányítani. Néhány napja működik a tiszteletbeli konzuli képviselet, és naponta öt–tíz hívás érkezik különféle kérdésekkel. Másrészt, gazdasági téren a magyar cégeknek segítek pályázatokhoz partnert találni, a pénzt lehívni, tehát lefolytatom az ezzel kapcsolatos teljes eljárást. Valójában ez az én asztalom, tizennyolc éve mozgok sikeresen ezen a területen, a kapcsolataim megvannak, akárcsak a tudásom. Az embereknek biztonságot nyújt, hogy tiszteletbeli konzul foglalkozik az ügyükkel, ami hatékonyság, gyorsaság szempontjából is előnyös, hiszen a szerb fél azonnal fogad, és mindenben segít. Ez még lendületesebbé, gyorsabbá, konstruktívvá teszi a munkát. Több ügyvéd van az irodában a bátyám mellett. Ezenkívül minden ügyvéddel kiváló kapcsolatban állok, és bármelyik szükséges szakterületre tudok külsős partnert, kollégát találni, a legkiválóbb ügyvédeket a legjobb referenciákkal.

* Milyen téren valósul meg a szerb—magyar gazdasági együttműködés?

— A szerb—magyar együttműködés történelmi pozitív időszakot él meg, ez még korántsem a csúcspont, az elkövetkezőkben ezek a bilaterális kapcsolatok minden téren hatványozottan fognak fejlődni, főleg gazdaságilag. Magyarország és Szerbia között erős a diplomáciai kötelék, gyakoriak a legmagasabb rangú egyeztetések, a közös kormányülések. Magyarország rengeteg pénzt fektet be Vajdaságba, közösen a szerb féllel. Ha Szerbia valamilyen infrastrukturális projektumba kezd, melyre nemzetközi pályázatot kell kiírnia, a legnagyobb tapasztalatuk ezen a téren a magyarországi cégeknek van. Ez egy közös gazdasági érdek. Emellett Magyarország költségvetési pénzekből, magyar magáncégek részvételével, külön befektet Vajdaságban és Szerbiában állami vagy európai uniós pénzekből finanszírozott pályázatok által, például hoteleket, utakat épít, felújítja a magyar iskolákat, stb. Ebből a szerb és a magyar államnak is haszna van, illetve természetesen az itteni lakosságnak is, hiszen új munkahelyek nyílnak, melyekben nemcsak magyarok tudnak dolgozni, hanem szerbek is, pontosabban a helyi lakosság kap munkát ezeken az építkezéseken, és ezáltal az életszínvonal is növekszik. Ilyen együttműködésben épül majd egy ötcsillagos spa- és wellnesshotel Karlócán, amitől a történelmi szempontból nagyon fontos hely idegenforgalmi fellendülése várható, a helyi lakosság számára pedig munkahelyek jönnek létre.

A tiszteletbeli konzul által vezetett konzulátus címe Polit Desančić utca 1., telefonszáma 021/457-560, az ügyfélfogadás pedig munkanapokon 9-től 12 óráig tart.

Fényképezte: Fehér Márta

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..