home 2024. július 23., Lenke napja
Online előfizetés
A becsengetés napja
Szakáll Laura
2021.09.01.
LXXVI. évf. 35. szám
A becsengetés napja

A ’90-es években voltam diák. Télen, ha nem tudták kellőképp felfűteni az iskolát, kabátban ültük végig az órát. Ha pedig markánsabb hidegfront érkezett, egyszerűen nem volt tanítás. Ha tombolt az influenza, ugyancsak szünetelt az oktatás. Mindezeknek mi, diákok ittuk meg a levét. Az online oktatás nem volt opció, hiszen a gyerekek és a tanárok többségének nem volt számítógépe, és a betárcsázós internetet sem sokan engedhették meg maguknak. A tévés órák talán működőképesek lehettek volna, de ugye a ’90-es évekről, az áramszünetek korszakáról beszélünk.

Középiskolás voltam, első osztályos, amikor megkezdődött az Allied Force hadművelet, azaz a NATO légitámadást indított a jugoszláv haderő ellen, a délszláv háborút követő koszovói hadviselés idején. 1999. március 24-én megszólaltak a szirénák, és leállt a tanítás. Nem volt távoktatás, sem online órák. Egyszerűen bezártak az iskolák. Mivel nem volt lehetőség a kimaradt tananyag pótlására, jelentős lemaradással kezdtük meg a következő tanévet.

A minap egy magyarországi pedagógussal, egyetemi docenssel készítettem interjút. Egy szakmai konferenciára érkezett Szabadkára. A tantermen kívüli oktatásról, annak nehézségeiről, a tanár és a diák közti személyes kontaktus hiányáról beszélt. Úgy fogalmazott, a II. világháború óta nem érte ekkora sokk a tanügyi dolgozókat, mint a COVID—19 megjelenésekor. Nem élt Jugoszláviában, gondoltam.

Másfél éve része a mindennapjainknak a világjárvány. A pedagógusok éjt nappallá téve rögzítették a tananyagot, kamerák elé álltak, mindent megtettek annak érdekében, hogy a tanítás ne szűnjön meg, ahogyan arra már volt példa. Nem a megszokott módon, de a tanulók befejezték a tanévet, átvették a szükséges anyagot. Nem lemaradással kezdték, illetve kezdik meg szeptemberben a következő osztályt. Akkor talán mégsem akkora az a sokk? 

Ismét szeptember 1-je van, becsengettek a szerbiai általános és középiskolákban. Kezdődik az oktatás, tantermi jelenléttel, 45 perces órákkal. De nem tudhatjuk, hogyan alakul az új tanév. Az illetékesek három modellt dolgoztak ki, ezek alkalmazásáról pedig az önkormányzatok heti szinten döntenek majd. Zöld, sárga és piros zónára osztják a tanintézményeket, attól függően, hogy a tanulók hány százaléka fertőzött. Tanítás tehát mindenképp lesz, tanteremben, rövidített órákkal, kombinálva vagy teljesen online, de az iskolák nem zárnak be.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..