home 2024. május 21., Konstantin napja
Online előfizetés
A bánáti bérmálkozók találkozója
Kónya-Kovács Otília
2024.04.30.
LXXIX. évf. 17. szám
A bánáti bérmálkozók találkozója

Ilustrissimo Angéla, a Nagybecskereki Egyházmegye Pasztorális Irodájának ifjúsági referense úgy fogalmazott, több szempontot is szem előtt tartottak, amikor szervezni kezdték a Nagybecskereki Egyházmegye bérmálkozóinak találkozóját.

— Fontos, hogy a fiatalok a saját korosztályukkal ne csak az iskolában vagy otthon találkozzanak, hanem egyházi környezetben is. Emellett szerettük volna konkretizálni azt az anyagot, amelyet a hittanon átvesznek. A programot úgy készítettük el, hogy az animátorok segítenek a csoportokat vezetni. A csoporton belül a Szentlélek ajándékairól beszélnek, amit az egyházon belül hivatalosan a bérmálkozáskor kapnak meg.

Azt tudni kell, hogy nem minden helységben lesz az idén bérmálkozás, hiszen vannak olyan kisebb közösségek, ahol háromévente tartják. Ezúttal mintegy tíz bánáti településről vannak bérmálkozók, akik összesen 77-en lesznek, 56 magyar és 21 nem magyar ajkú fiatal.

Barna Horváth Anna ürményházi hitoktató minden évben eljön a diákjaival a bérmálkozók találkozójára.

— Fontosnak tartom ezt a rendezvényt, mert észrevettem, hogy a gyerekek jól érzik magukat. Jó az, hogy találkoznak, mert így azt is érzik, hogy nincsenek egyedül. Mi a szórványban nagyon kevesen vagyunk, és a környéken mintegy 50-60 kilométeres körzetben nincsenek katolikusok. Most hatan jöttünk, habár nyolcan kellett volna, viszont ketten elköltöztek Ürményházáról Belgrádba, de a bérmálkozást még el szeretnék végezni. Lelkes fiatalokból áll a mostani generáció, a szülők is pártfogolják az iskolai és a plébániai hittant. Persze, ahogy nőnek, úgy változik az érdeklődési körük, de nincsenek távol a hittől. A kamaszkorban egy kicsit nehezebb velük foglalkozni, viszont a példamutatás és a jó cselekedetek azok, amikhez ők is igyekeznek hozzájárulni. Előfordul, hogy nem akarnak jönni a misére, de ha bármit segíteni kell, akkor mindig ott vannak, legyen az fa- vagy virágültetés, templomtakarítás, ezeket mindig nagy örömmel végzik. 

 

Muzslyán, a bérmálkozók találkozóján jelen volt Gyuris László atya általános helynök is, aki szerint nagy szükség van ezekre az együttlétekre.

— Fontos, hogy a bérmálkozók érezzék, egy egyházhoz tartoznak. Mivel a fiatalok nem igazán járnak a búcsúkra, nincs meg az az élményük, hogy az egyház egy nagy család. Legalább ezt a bánáti családot ismerjük meg. Később, amikor egyszer eljutnak Rómába, és megtapasztalják, hogy ez egy világegyház, akkor majd másként tekintenek a saját helyzetükre.     

Rácz Lea, az egyik animátor elmondta, csoportokra osztották a gyerekeket, és az idősebbek segítenek nekik feldolgozni a Szentlélek hét ajándékát. A tíz csoport mindegyikébe hét-nyolc fiatal került.

Két ürményházi résztvevő, Móricz Lilla és Pintér Áron arról mesélt, miként készültek a találkozóra. Tavaly mindketten jelen voltak a hittantáborban, ahol sok új barátot szereztek, és most nagyon örültek az ismételt találkozásnak. Antal Dávid és Kolozsvári Dávid torontálvásárhelyi fiúk elmondták, a hitoktatójuk nagyon szépen fölkészítette őket arra, hogy mi vár rájuk a találkozón. Arról is beszámoltak, hogy a településükről hat bérmálkozó lesz az idén.

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..