home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A bajor kolostor magyar királynéja – Boldog Gizella passaui sírjánál
MTVA
2022.08.17.
A bajor kolostor magyar királynéja – Boldog Gizella passaui sírjánál

A Hely ünnepi különkiadásában a Kossuth Rádió műsorán

A bájos bajor kisváros, Passau, nekünk, magyaroknak különösen fontos. Ezer évvel ezelőtt erről a környékről indultak hozzánk a keresztény hittérítők, és idemenekült Szent István halála után Gizella királyné, miután a trónviszályok során méltatlan helyzetbe került. Itt belépett a niedernburgi apácakolostorba, melynek később főnökasszonya lett, és itt temették el 1065-ben. Sírja ma is búcsújáró hely.  Régóta boldogként tisztelték, hivatalosan azonban csak 1911-ben, X. Piusz pápa avatta boldoggá.

Műsorunkban ellátogatunk Gizella királyné sírjához a  kolostor templomába, és megnézzük a nyitott szarkofágban elhelyezett koponyaereklyéjét, továbbá kitérünk  a bajor-magyar kapcsolatokra is.

 Olyan passaui magyarok mesélnek a királyné történetéről, akik évek, évtizedek óta ápolják emlékét. Megszólal a műsorban: Kovács János passaui plébános, Csibi Ervin kántor, Mesteri Ágnes passaui történelemtanár-művészettörténész és Gotthard Csilla fogorvos, a Szent György Lovagrend kormányzója is..

Adás: Kossuth Rádió, 2022.08.20. (szombat) 14:00-14:30; 23:00-23:53.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..