home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A bajnoki címre pályázva
Tóth Tibor
2022.08.05.
LXXVII. évf. 31. szám
A bajnoki címre pályázva

Az adai AFK labdarúgói az 5. helyen zárták a Szabadkai Körzeti Liga elmúlt idényét. A vezetőség elégedett az elért helyezéssel, azzal pedig még inkább, hogy hat 16 éves játékost is sikerült beépíteni a felnőttcsapatba, melyben a játékosok életkora nem éri el a 22 évet. A legnagyobb sikert a pionírok jegyzik, akik a Szabadkai Minőségi Ligában a 2. helyen végeztek, majd sikeres selejtező után feljutottak az I. Vajdasági Ligába.

— Az idény előtt a magasabb rangfokozatba jutást tűztük ki célul, minden mérkőzésen a támadófocit szorgalmaztuk, és győzni szerettünk volna. Az első félszezon után azonban több meghatározó játékosunk váratlanul elhagyta a csapatot, így nem tudtuk a korábbi szinten tartani az együttest. Ennek tükrében elégedettek lehetünk az 5. hellyel, azzal pedig végképp, hogy több fiatal is állandó játéklehetőséghez jutott — mondta Körtvélyesi Tícián, az AFK Labdarúgóklub sportigazgatója.


Az Október 2. elleni mérkőzésen pályára lépett adai felnőttcsapat (fotók forrása: AFK Labdarúgóklub)

A bajnokságot az OFK Verbász nyerte, de a 2. helyen végzett ókéri Obilić és a 7. pozíción zárt bajmoki Radnički is augusztustól a Vajdasági Liga északi csoportjában szerepelhet. Egyelőre a törökkanizsai Obilić kiesése biztos, a többi távozó kiléte attól függ, hogy a magasabb rangfokozatból hányan esnek ki, illetve a legalacsonyabb ligából hány csapat vállalja a körzeti ligában való szereplést.

— Nagy a bizonytalanság, hiszen még a bajnokság végén sem tudni, hány csapat lesz kénytelen búcsúzni a ligától. Az első tízben végzett csapatok biztos bennmaradnak, a többiek sorsa bizonytalan. A rendszer nem jól működik, sürgős változtatásra lenne szükség, mivel a 10. hely alatt végzett együttesek nem tudják, hogy a következő idényt hol kezdhetik, így keretet sem lehet alakítani, hiszen a játékosok sem tudják, hogy menjenek vagy maradjanak-e — mondta.


A serdülők Barta Ottó irányításával kezdték a felkészülést

Az AFK július 15-én kezdte a körzeti liga 2022/23-as idényére való felkészülést. Lapzártánkig két felkészülési mérkőzést játszottak a kék-fehérek, az elsőn 1:1-es döntetlent értek el a Csantavér ellen, a másodikon pedig 3:2-es vereséget szenvedtek a kumáni Október 2. csapatától. Az elmúlt bajnokságot tizenöt játékossal fejezték be, akikhez még öt labdarúgót igazolnának, és húszas kerettel vágnának neki a pontvadászatnak. A liga harmadik legeredményesebb gólszerzője, Bálint Olivér mellé szeretnének még egy csatárt hozni, így két veszélyes támadóval futhatnának pályára. Igyekeznek továbbra is fiatalos, lendületes játékot mutatni, és fontosnak tartják, hogy a csapatot olyan játékosok alkotják, akik ki vannak éhezve a focira.

— A játékosok jelezték a vezetőség felé, hogy szeretnének a bajnoki címért és a feljutásért harcolni. Mi is ebben az irányban gondolkodunk, és Ada Önkormányzatával, valamint a támogatókkal együttműködve az első két hely egyikének megszerzését tűztük ki célul. Erősebb edzésekkel, még komolyabb hozzáállással és néhány erősítéssel ezt a célt el is érhetjük. Abban az esetben, ha terveink nem válnának valóra, akkor a fiatalok játszatása és a felnőttcsapatba való beépítése még inkább előtérbe kerülne. A Tisza Menti Ligában és a Szabadkai Minőségi Ligában szerepelt pionírcsapatunk előbbi bajnokságban az 1., utóbbiban a 2. helyet szerezte meg. A fiúk a selejtezőn legyőzték a Hódság és az újvidéki Bolesnikov együttesét, és jogot szereztek az I. Vajdasági Ligában való szereplésre, ahol Vajdaság legerősebb csapatai játszanak, mint amilyen a TSC, a Spartacus, a Vojvodina. Ezt a csapatot néhány év elteltével fokozatosan építjük be a felnőttegyüttesbe. Kérdés, hogy a pionírokkal elvállaljuk-e a magasabb rangfokozatot, mivel a csapat nagy része korosztályt vált, azaz a pioníroktól a serdülők közé kerül. A Vajdasági Labdarúgó-szövetséggel való tárgyalásaink alapján úgy tűnik, hogy a serdülőket a II. Vajdasági Ligában indítjuk, mivel a gyerekek bizonyították, hogy érettek a magasabb rangfokozatra, megérdemlik, hogy az erősebb mezőnyben mutassák meg tudásukat. A pionírok mellett a többi korosztályos csapatunk is jól szerepelt az elmúlt idényben. Az ifik és a kiskakasok a Tisza Menti Ligában a dobogó második fokán végeztek, a 11 éven aluliak pedig megnyerték a rájátszást a Tisza Menti Ligában, valamint a Szabadkai Minőségi Liga alapszakaszát a 3., a rájátszást pedig az 5. helyen fejezték be. A rájátszásban egy mérkőzésen múlott, hogy nem végeztek előkelőbb helyen, de megmutatták, hogy a jövőben rájuk is lehet számítani — mondta Körtvélyesi, hozzátéve, hogy a 11 év alatti csapatokat idősebb és ifjabb Budai Zoltán vezette, a felnőttekkel és a kezdőkkel Nagypál Tibor foglalkozott, az ifjúsági csapatot Nenad Vukojević, a pionírokat Berec Csaba, a kiskakasokat Dejan Kapriš irányította, a kapusedzői teendőket pedig Varsi Csaba látta el.


A Böködi-emléktornán 2. helyezett adai U7-es csapat

Az infrastrukturális beruházásokkal kapcsolatban Körtvélyesi elmondta, hogy az önkormányzat néhány hónapon belül a főpálya köré atlétikai pályát létesít, de a tervek között a lelátó zárttá tétele is szerepel, mivel vannak, akik este, éjszaka nem rendeltetésszerűen használják, és kárt tesznek benne.

A közelmúltban 17. alkalommal rendezték meg a Böködi Zoltán-emléktornát, melyen 6 korosztály több mint 40 csapatának mintegy 500 játékosa lépett pályára. Továbbra is kiváló együttműködést valósítanak meg a TSC Labdarúgó-akadémiával.

— A TSC szakmailag és anyagilag is támogat bennünket. Az akadémia programja szerint dolgozunk, ez alapján neveljük és tanítjuk a fiatal focistáinkat, ami csapataink eredményeiben is megmutatkozik. Minden évben kiemelkedő játékosokat adunk a TSC-nek, tehát olyan futballisták kerülnek ki Adáról, akik utána a TSC csapataiban is meghatározó egyéniségekké válnak — mondta Körtvélyesi, majd szót ejtett az augusztus utolsó hetében rendezendő focitáborról is, mely iránt újra nagy érdeklődés nyilvánul meg.

A Szabadkai Körzeti Liga minden bizonnyal augusztus utolsó előtti hétvégéjén rajtol, a mezőny összetétele azonban még nem ismeretes.

Fotók forrása: AFK Labdarúgóklub

Első edzés előtt a pionírok

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..