home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A bagoly és a veréb
Tóth Tibor
2021.10.13.
LXXVI. évf. 41. szám
A bagoly és a veréb

A hideg, fázós őszi napokon jó visszagondolni a nyárra, keresni egy-egy szívet-lelket melengető élményt, melyből táplálkozva könnyebben átvészeljük a zord, sötét napokat. Bennünk, sportújságírókban kétségtelenül a nyári labdarúgó-Eb hagyott örök emléket, azon belül is a magyar labdarúgó-válogatott három mérkőzése, különösen a portugálok és a franciák elleni budapesti találkozók, melyek telt ház előtt, kiváló hangulatban zajlottak. Általános megrökönyödést eredményezett, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a magyar szurkolók részéről diszkriminatív megnyilvánulást vélt felfedezni, és három zárt kapus mérkőzésre — melyet a Nemzetek Ligájában kell letölteni — és 100 000 euróra büntette a Magyar Labdarúgó-szövetséget (MLSZ).

Az UEFA által alkalmazott gyakorlattal nem várt sokat a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) sem, és az angol szövetség (FA) közbenjárására a szeptember 2-ai magyar—angol vb-selejtező után a FIFA Fegyelmi Bizottsága a szurkolók rasszista magatartása miatt arra kötelezte az MLSZ-t, hogy az elkövetkező két hazai mérkőzést üres lelátók előtt bonyolítsák le. Tette ezt annak ellenére, hogy Gareth Southgate szövetségi kapitány és Harry Kane csapatkapitány is elmondta, ők nem voltak tanúi semmilyen incidensnek, csupán két angol sajtómunkatárs állította, hogy négy magyar szurkolót hallott huhogni. Kétségtelen, hogy ezeket a szurkolókat, ha egyáltalán voltak ilyenek, meg kell büntetni, viszont azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy a stadionban helyet foglaló nézők 99,9 százaléka végig sportszerűen, csak a saját csapatát biztatta.

Az angol sajtó mégis az egész országra és a magyar népre rásütötte a rasszista, idegengyűlölő jelzőt, holott az elveszített Eb-döntő után éppen Angliában szabadult el a rasszizmus, amikor az utcákon erőszakhullám söpört végig, a közösségi médiát elárasztották a saját játékosaikat gyalázó mondatok. És a féktelen vandalizmusról még nem is ejtettünk szót, amikor a mérkőzés után kivonuló olaszokat agyba-főbe verték a biztonsági emberek szeme előtt, akiknek eszük ágában sem volt közbeavatkozni. Arról még mindig nincs tudomásunk, hogy az UEFA ezért megbüntette az angol szövetséget, a szövetség és az igazságszolgáltatás pedig az angol szurkolókat. Úgy látszik, Magyarországot és a magyarokat bármikor bármiért lehet támadni, büntetni, a temérdek kapott pofon után egy újabbat adni.

Az előállt helyzetről egy régi mondás jut eszembe: bagoly mondja verébnek, hogy nagy fejű!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..