home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A babamasszázs jótékony hatásai
Cérna Lenke
2017.09.24.
LXXII. évf. 38. szám
A babamasszázs jótékony hatásai

Enyhíti a csecsemőknél gyakran megjelenő hasfájást, segít a fejlődésben, és építi a baba-mama kapcsolatot — ezek mellett még számos jótékony hatása van a babamasszázsnak.

A technika már több vajdasági településen is elsajátítható. Ladócki Hermina babamasszázs-oktató, szülész-nőgyógyász nővér legutóbb Magyarkanizsán adta át tudását.

Kismamák, apukák és nagyobb testvérek is részt vehetnek a Hermina által tartott masszázsoktatáson, mely minden pénteken látogatható. Az ilyen jellegű órákon egy indiai technikát alkalmaznak, mely a jóga és a thai fogás elemeinek ötvözete. Hogy a hasznos időtöltés még kellemesebb legyen, a tartalmasabb és mókásabb aktivitás érdekében mondókákat is szavalhatnak a piciknek.

A csecsemőkön elvégzett fogásokat egyre többen próbálják ki, a szülők pedig otthon is alkalmazhatják a megszerzett tudást. Nem véletlen a nagy érdeklődés, hiszen a picik testének ez az egyik leghatékonyabb edzése: segíti őket a testi fejlődésben, bizonyos arcon végzett mozdulatok könnyebbé teszik a fogak kibújását, a pocakmasszázzsal pedig az alhasi görcsök is enyhíthetőek. Az oktató mindemellett hangsúlyozta, hogy általa a szülő és a baba kapcsolata is erősödik.

— A babamasszázs során lehetőség nyílik a szülő számára, hogy csecsemőjét alaposabban megismerje, és ennek hatására a közöttük levő kapcsolat is elmélyül. Tapasztalataim azt mutatják, hogy a masszírozás idővel közös családi programmá válik, és megerősíti az anyaság, illetve az apaság érzését. A baba jelzéseinek könnyebb megértésében is fontos szerepet tölt be — tette hozzá Hermina. Továbbá elmondta, hogy a masszázs az immunrendszert is erősíti, valamint oldja a feszültséget, így az ellazult kisbaba nyugodtan alszik. Azt is fontos megemlíteni, hogy oldja a csecsemőben a szülés során szerzett fájdalmas emlékeket, traumákat — ezért lelki terápiának is nevezik. Jótékony hatásai közé sorolható az érzékszervek ütemes fejlődése és a légzőrendszer működésének javítása is.

A pozitívumok listáját tovább gyarapítják a következő állítások is: a masszázs javítja a mozgáskoordinációt és rugalmasabbá teszi a testet — vélik a szakemberek. Egyfelől segíti az újszülöttet saját teste felfedezésében, másfelől hozzájárul intelligenciája, valamint a lelki eredetű és a mozgásban kifejezésre jutó megnyilvánulásai fejlődéséhez. Mivel ezalatt lekötik a figyelmét, a masszázst végző mama a gyermeke koncentrációs képességét is fejleszti.

A könnyű érintéstől az egy kissé erőteljesebb „gyúrásig” terjedő masszírozás a többi közt az indiai és a svéd módszereket, valamint a reflexológia elveit követi. Csak az 1970-es években „importálták” ezt a technikát Európába, és a fokozatos elterjedése is ekkorra tehető.

Hermina az előadások menetéről is mesélt, melyek — mint mondta — elméleti és gyakorlati részből állnak. Nem kell azonban semmi hivatalos közeget elképzelni, az oktatásra szőnyegen, körbeülve, családi hangulatban kerül sor — erősítette meg a képzés vezetője, aki részletesebben is beszámolt a foglalkozásról.

— Én a Panni nevű játék babámon mutatom meg a mozdulatokat, a szülők pedig saját babájukat masszírozzák — a gyakorlatsor elsajátításában természetesen segítek. A nagyobb testvéreket is szeretem bevonni, egy-egy mozdulatot nekik is megtanítok, hiszen ez sokat segít nekik az új jövevény elfogadásában — fejezte be az oktató, aki hamarosan a nagyobb, három-hat éves gyerekeknek úgynevezett thai masszázst is tart. De erről majd a tél folyamán tudhatunk meg többet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..