home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A XXI. Apáczai Nyári Akadémia krónikája, 2021 júliusa (V. rész)
Martinek Imre
2021.07.10.
LXXVI. évf. 27. szám
A XXI. Apáczai Nyári Akadémia krónikája, 2021 júliusa (V. rész)

Július 5-én nyitották meg kapuikat Újvidéken az idei, sorrendben XXI. Apáczai Nyári Akadémia (ANYA), a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének (VMPE) nyári, akkreditált pedagógusképzési programsorozatai.

Az alább olvasható helyszíni fényképes beszámolónk a Történelem és magyarság című képzés ötödik, egyben utolsó munkanapján készült. Július 9-én.

 „Ne csak magyarul, de magyarán is engedj szólni, Uram!” (Baranyi Ferenc: Fohász)

„A VMPE az oktatás számos területén végez fontos feladatokat a régióban. A tanárképzés az egyik legjelentősebb aspektusa ennek, amely mind az évközi, mind pedig a nyári időszakban minőségi rendezvényekkel várja az érdeklődőket.” (szakmai naplójegyzet)

Az idei továbbképzés utolsó napja három, helyenként csipetnyi humorral is ízesített szakelőadást hozott. A sort végül az értékelő lapok kitöltése, a csoportkép elkészítése, továbbá a tanúsítványok és az ajándékcsomagok kiosztása zárta.

Az ANYA idei képzései ezzel természetesen még nem értek véget. Július 12-e és 16-a között az osztályfőnöki képzés, illetve a Tapasztald, hogy továbbadhasd! című környezetnevelési program lesz napirenden. Változatlanul az újvidéki Apáczai Diákotthon fiú- és leánykollégiumában.

„Csak védelemre épített erődrendszerrel háborút, de még csatát sem lehet nyerni.”

(Hárosy [Haszala] Teofil, a magyar erődrendszer megálmodója)

Az akkreditált pedagógusképzések az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósulnak meg.

Az ötödik munkanap előadásai és előadói:  

A Magyar Királyi Honvédség erődítései a Kárpátokban 1940-44 között – dr. Szabó József János hadtörténész, nyugalmazott alezredes


Dr. Szabó József János

A Csanádi egyházmegye az 1848/49-es forradalom és szabadságharc időszakában prof. dr. Zakar Péter történész, egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese, a Tanárképző Központ igazgatója


Dr. Zakar Péter

A magyar királyi csendőrség története 1881 - 1945 dr. habil Szakály Sándor DSc, a budapesti VERITAS Történelemkutató Intézet és Levéltár főigazgatója


Dr. Szakály Sándor


Csoportkép az utolsó előadást követően

Martinek Imre felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..