home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A XXI. Apáczai Nyári Akadémia krónikája, 2021 júliusa
Martinek Imre
2021.07.06.
LXXVI. évf. 26. szám
A XXI. Apáczai Nyári Akadémia krónikája, 2021 júliusa

Július 5-én nyitották meg kapuikat Újvidéken az idei, sorrendben XXI.  Apáczai Nyári Akadémia (ANYA), a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének (VMPE) nyári, akkreditált pedagógusképzési programsorozatai.

Történetesen a természettudományi, illetve a magyar nyelv és honismereti szekcióké. A Történelem és magyarság című képzésről, melynek főszervezése és szakmai koordinálása mgr. Viola Lujza nyugalmazott tanárnő érdeme volt, ezúttal is naprakész, helyszíni fényképes beszámolóval szolgálhatunk. Tartsanak velünk!

Július 5-e, az első munkanap

A képzéseknek változatlanul az Apáczai Diákotthon fiú- és lánykollégiuma nyújtott befogadó helyszínt. Azzal a rendhagyó kitétellel, hogy az ünnepélyes megnyitó, illetve az első nap két szakmai előadása a Vajdasági RTV új, a város szerémségi oldalán lévő székházában történt.

„Légy erős és bátor. Ne félj, és ne rettegj, mert veled van Istened, az ÚR mindenütt, amerre csak jársz.” (Józsué 1,9)

Nagy Margitnak, a VMPE első, alapító elnök asszonyának üdvözlő leveléből vétett ószövetségi igeszakasz ez. És noha ő maga sajnos személyesen nem lehetett jelen, az általa megkezdett, továbbá elhivatott munkatársaival egységesen a legmostohább idők körülményei közepette nemcsak megtartott, de egyre szívósabbá és nívósabbá fejlődő küldetésnek ma sincs alternatívája. Tulajdonképp erről a felvállalt/örökölt misszióról szóltak az egymást követő köszöntők is. A házigazdák nevében, a Nemzeti ima intonációja után Klemm József, a VRT vezérigazgató-helyettese és Lukács Gabriella, a VMPE jelenlegi elnök asszonya szólt az egybegyűltek előtt, majd pedig — a 139. zsoltárra építkezve — dr. Harmath Károly OFM ferences atya tartott tartalmi áhítatot/lélekemelő elmélkedést. Ünnepi gondolatokat hallottunk továbbá dr. Lőrinczi Zoltántól, az Emberi Erőforrások Minisztériumának a Kárpát-medencei magyar oktatásért felelős helyettes államtitkárától, Kiss Dávidtól, az Oktatási Hivatal projektvezetőjétől, valamint Fekete Iréntől, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnök asszonyától. A külön kiemelt vendégek közül Kozmáné Bata Zsuzsanna (Oktatási Hivatal) és Wurst Erzsébet (Ausztriai Magyarok Gazdasági Érdekközössége — a Kaláka Klub elnök asszonya) volt még jelen.


Lukács Gabriella


Dr. Harmath Károly OFM


Dr. Lőrinczi Zoltán


Kiss Dávid


Fekete Irén

A miseluki új tartományi rádió-televíziós székházzal egy kötetlen formátumú ráhangolódás részeként volt szerencsénk ismerkedni, a helyszíni nyitóelőadások előtti percekben pedig csoportkép készült. A historizálók sectiójának késő délutáni/kora esti, kötetlen ismerkedésbe és társalgásba konvergálódó munkamenete már a telepi színhelyen folytatódott.

Az első munkanap előadásai és előadói:  

Miről vallanak régi stílusú népballadáink, népdalaink és archaikus népi imáink? — dr. Pomozi Péter, a budapesti ELTE BTK Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézetének docense, a Magyarságkutató Intézet Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpontjának igazgatója


Dr. Pomozi Péter

Jézussal a tudományban — dr. Csókay András nemzetközi hírű idegsebész, a Károli Gáspár Református Egyetem Szociális és Egészségtudományi Karának tanára


Dr. Csókay András

1920 és 1929 közötti szegedi egyetemi hallgatók származási helyei. Adatok a numerus clausus szegedi figyelmen kívül hagyásához és az utódállamok oktatási politikájához — Vajda Tamás, a Szegedi Tudományegyetem levéltárának igazgatója


Vajda Tamás

Szétfejlődés. A Kárpát-medencei magyar „irodalmak” művelődéstörténeti kérdései — dr. habil. Miklós Péter PhD, a Kodolányi János Egyetem címzetes egyetemi tanára, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ szakmai tanácsadója


Dr. habil. Miklós Péter PhD


Csoportkép a VRTV székházában

Martinek Imre felvételei

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..