home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A Waldorf-pedagógiáról az MTTK-n
Balázs Zita
2024.03.20.
LXXIX. évf. 12. szám
A Waldorf-pedagógiáról az MTTK-n

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében tartott előadást Balogh Andrea Szabadkán, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar amfiteátrumában. A téma a Waldorf-pedagógia volt.

A program a hallgatók és a pedagógusok számára is elérhető volt, a diákoknak 12—14, a tanároknak 15—17 óra között. Az előadás során az érdeklődők megismerhették Rudolf Steiner pedagógiai elveit, a tanítási módszereket és az oktatási gyakorlatokat, melyek a gyermeki fejlődés és kreativitás támogatására összpontosítanak.

Balogh Andrea a hallgatóknak bemutatta a gyerekek háromszor hét szakaszos korszakait. Minden korszakot érintett, de a fő hangsúlyt az óvodáskorra helyezte. Később a pedagógusoknak tartott előadásában kitért az iskolásokra is. Beszélt a gyerekek temperamentumbeli felosztásáról is, és ráirányította a figyelmet annak fontosságára, hogy minden gyermek más, így mindenkinek más-más nevelésre van szüksége. Elmagyarázta, hogy a Waldorf-óvodák, illetve -iskolák természetközeliek, rendszert és elfogadást hoznak a gyermek életébe, valamint amennyire csak lehetséges, igyekeznek mellőzni a technikai eszközöket. Emellett részletesen ismertette a Waldorf-módszer nevelési elveit. A pedagógusokkal azokat a fohászokat is elmondták, amelyek szokás a Waldorf-pedagógiában.

— A Waldorf-pedagógiai módszer nem egy megszokott mód, viszont nagyon gyerekközpontú. Azt gondolom, hogy jó, ha ezzel már a tanulmányaik folyamán megismerkednek a leendő szakemberek. Akik pedig már a szakmában dolgoznak, szélesíteni tudják a látókörüket, amit szintén fontosnak tartok. A két előadás között ezért nem is volt nagy különbség. Talán annyi, hogy a másodikban több szó esett az iskolai és a szülői oldalról is, valamint van benne néhány interaktív elem, mint például a közös fohászkodás — foglalta össze az előadás lényegét Balogh Andrea.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..