home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A VMSZ közleménye a Szabadkai Rádió magyar műsorának munkatársai által végzett aláírásgyűjtésről
2015.10.14.
LXX. évf. 40. szám
A VMSZ közleménye a Szabadkai Rádió magyar műsorának munkatársai által végzett aláírásgyűjtésről

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöksége szerint a Magyar Mozgalom hathatós támogatásával szervezett, a Szabadkai Rádió magyar műsorának munkatársai által végzett aláírásgyűjtés pusztán öncélú, valós megoldást nem kínáló, a magyarságot pajzsként használó politikai poénszerzési kísérlet.

A VMSZ álláspontja szerint a Szabadkai Rádió és annak magyar szerkesztősége elsősorban intézmény, sorsának megoldása tehát nem kizárólag személyi kérdés, hiszen a 47 évben megannyi hang, egyéniség, szenvedély, elkötelezettség, szerkesztői, főszerkesztői elképzelés beleépült, amiről ma egyetlen szót sem hallunk. A VMSZ elnöksége ezt a közösségi önazonosság, a közös emlékezet figyelmen kívül hagyásának és rövidlátó kommunikációnak tartja.

Ugyanakkor a VMSZ elnöksége felhívja a figyelmet arra, hogy a Szabadkai Rádió sorsa nem kizárólag magyar ügy. A következmények minden újságírót érintenek majd, ezért ez a fajta, a Magyar Mozgalom által megkezdett, majd a rádió magyar munkatársainak bevonásával folytatott ügykezelés egy multietnikus közösségben nem kollegiális, szakmapolitikailag is kifogásolható, ugyanakkor az alapító képviselőjét, a város polgármesterét abba a helyzetbe hozza, hogy ne az intézmény vonatkozásában, hanem kizárólag annak magyar adásaival foglalkozzon, hiszen Maglai Jenő a Magyar Mozgalom meghatározó tagja.

A vajdasági magyar közvélemény előtt ismert tény, hogy a Pannon RTV azért alakult meg, hogy a vajdasági magyar közösség ne maradjon magyar hang nélkül az éterben. A VMSZ és az MNT közös erőfeszítése az egész napos vajdasági magyar rádiózás és televíziózás megteremtésének volt a víziója, ami az elmúlt évek folyamatos és kitartó munkájának, a szakmai gárdának és a VMSZ politikai hitelességének köszönhetően kiemelt anyaországi támogatásban részesülve, mára az MTVA stratégiai partnerévé vált, a Pannon stúdióját rendszeresen bekapcsolják a budapesti stúdió hírfolyamába, a vajdasági magyar közösség életét és gondjait a Pannon RTV-nek köszönve ismerheti meg a Kárpát-medence és a világ magyarsága.

Tekintettel arra, hogy a Szabadkai Rádiót mint intézményt, valószínűleg sem az alapítónak, sem egyetlen politikai tényezőnek nem áll módjában megmenteni, két  megoldási lehetőség merült fel, amelyekről kimerítő vita folyt a televízió nyilvánossága előtt a Magyar Nemzeti Tanács legutóbbi ülésén.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöksége politikai felelősséggel tudatában van annak, hogy az egész napos, lehetőség szerint teljes lefedettségű, regionális munkatársi hálózattal rendelkező magyar rádiózás és televíziózás fenntartása, valamint a Médiaház kiépítése az elkövetkező évek legkomolyabb anyagi megterhelése, amit szinte csakis Magyarország kormányával együttműködésben képes kifinanszírozni az alapító Magyar Nemzeti Tanács.

Ezért a VMSZ elnöksége a legmesszebbmenőkig támogatja az MNT legutóbbi ülésén meghozott döntését, amelyet munkavállalói ügyekezelés szempontjából is humánusnak tart – az utcára kerülés illetve a szendvics műsor helyett a vajdasági magyar rádiózás vérkeringésébe való bekerülés, másrészt a VMSZ elnöksége elfogadja és támogatja a Pannon RTV vezetőségének elképzelését, mert szakmai kérdésekben nem csak a legavatottabb személyek elaborátumáról van szó, hanem egy olyan intézményről, ami számtalan alkalommal bizonyította szakmai kiválóságát, rátermettségét és azt, hogy maradéktalanul el tudja látni a rá bízott feladatot – említsük csak a migráns-áradatot és Röszkét.

Mindezek tükrében a Vajdasági Magyar Szövetség az akciót ellenzi, rombolónak és Szabadka szellemiségéhez méltatlannak tartja, ugyanakkor emlékezteti az aláírásgyűjtőket arra, amit ők maguk is pontosan tudnak, hogy már több mint nyolc éve a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke által felajánlott, és a Magyar Mozgalom szerint hirtelen immár aggályos jogi megoldás szerint működik a Szabadkai Rádió magyar szerkesztősége.

a VMSZ Sajtószolgálata

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..