home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A VMSZ képviselőcsoportja támogatja az alkotmánymódosítási javaslatot
2021.06.08.
LXXVI. évf. 22. szám
A VMSZ képviselőcsoportja támogatja az alkotmánymódosítási javaslatot

Dr. Pásztor Bálint sajnálatát fejezte ki, hogy a javaslat kidolgozói nem éltek a lehetőséggel, hogy több rendeletet is megváltoztassanak.

A Vajdasági Magyar Szövetség képviselőcsoportja támogatja az alkotmány módosítására vonatkozó javaslatot - mondta el a parlamenti vita keretében dr. Pásztor Bálint. A VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője arról is beszélt, lehet, hogy vannak, akik elvárnák tőle azt, hogy politikai témákról beszéljen, mint amilyen egyebek mellett a nemzeti kisebbségek helyzetének szabályozása az alkotmányban, de mint mondta, megértik, hogy ezek most nem lehetnek témái a módosításnak. Ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, hogy az alkotmánymódosítás során a javaslat kidolgozói nem éltek azzal a lehetőséggel, hogy más rendeleteket is megváltoztassanak, és itt egyebek mellett az alaptörvényben található nyelvi logikátlanságokat emelte ki.

Fotó: Szerbiai RTV

Dr. Pásztor Bálint hangsúlyozta, a javaslat szerinti módosításokra szükség van, de vannak még olyan dolgok, amelyeket meg kell oldani. „Szerintünk a nemzeti közösségek tagjainak helyzetét kerettörvénnyel vagy alkotmánytörvénnyel kell szabályozni. Ezt a kategóriát a most hatályos alaptörvény is ismeri, és azon egyszerű oknál fogva lenne erre szükség, hogy ne kerüljünk minden hónapban, vagy legalábbis minden évben abba a helyzetbe, hogy nincsenek összehangolva bizonyos törvények, amelyek a nemzeti közösségek tagjainak helyzetével foglalkoznak, a nemzeti tanácsokról szóló törvények egyrészről, másrészről pedig a kultúráról, oktatásról, vagy éppen a tájékoztatásról szóló törvény.”

Forrás: Pannon RTV, Szerbiai RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..