home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A VMSZ fegyelmi tanácsa 82 személy kizárásáról döntött
(--)
2016.02.20.
LXXI. évf. 7. szám
A VMSZ fegyelmi tanácsa 82 személy kizárásáról döntött

A Vajdasági Magyar Szövetség Tanácsa Bácsfeketehegyen tartotta meg ülését. A fő napirendi pont a Magyar Mozgalom 86 tagja elleni másodfokú fegyelmi eljárás lefolytatása volt.

Pál Károly, a VMSZ elnökségi megbízottja a fegyelmi tanácskozás után kijelentette: „A VMSZ tanácsa úgy döntött, hogy a Magyar Mozgalomba betagosodott 86 VMSZ-tagsággal rendelkező személy ellen fegyelmi eljárást folytat le. A 86 személyből 3-an felmentést kaptak, mivel az elmúlt időszakban megszüntették magyar mozgalmi tagságukat. A fegyelmi eljárás alá vont párttagok közül első fokon 30-an nem nyújtottak be panaszt, 53-an viszont fellebbeztek. A VMSZ Tanácsa a ma esti ülésén nyílt szavazással 43 elutasító, 2 tartózkodó és 1 elutasító szavazattal elvetette a fellebbezők beadványát. Összesen a 86 fegyelmi eljárás alá vont tagból 82 lett kizárva a Vajdasági Magyar Szövetségből végérvényesen.”

A pártból kizárt személyek közül is kifejtették néhányan a véleményüket, közöttük Maglai Jenő, Szabadka polgármestere és Józsa László, a VMSZ Tanácsának egykori tagja.


Tóth Imre felvételei

Maglai Jenő arra emlékeztetett, hogy a döntéssel a VMSZ-nek sikerült immár a negyedik szabadkai polgármesterét kizárnia a pártból. Mint ismeretes, Kasza Józsefet, Ispánovics Istvánt és Kucsera Gézát a VMSZ már korábban kizárta. Maglai szerint mindez arra utal, hogy elég nagy belső gondok vannak a pártban. Azt is elmondta továbbá, hogy szerinte új gondolkodásmódra van szükség ahhoz, hogy az itt élő magyar közösség megmaradjon.

„A Vajdasági Magyar Szövetség tanácsülésén kikristályosodott, hogy kétfajta gondolkodási mód van. Az egyik fél a gondolkodását kizárólag a pártlogikához köti, a másik fél szerint azonban van közösségben való gondolkodás is, mely erősebb kellene hogy legyen a mindenfajta pártlogikánál. Úgy gondolom, hogy a jövőbeli választási eredmények egyszer majd a VMSZ vezetőségében is más típusú gondolkodást fognak eredményezni” — hangoztatta Józsa László.

„Azt, hogy a VMSZ elnöke nem jelent meg az első fokon kizárt tagok fegyelmi fellebbezését tárgyaló tanácsülésen, megfutamodásnak gondolom. Elvártam volna, hogy Pásztor István szembenézzen azokkal a VMSZ-tagokkal, akiket nemzetünk elárulóinak, rohadt almáknak, tyúkólban rohangálóknak nevezett, elvártam volna, hogy szembesüljön cselekedeteivel és nyilatkozataival. Különös tekintettel arra, hogy az idézettek között — ahogyan az ülésen többször is nevezték a fegyelmi eljárás alá vont tagokat — megjelent több VMSZ-alapító és számos nála idősebb, tiszteletet érdemlő ember, aki a 90-es években, a legnehezebb időkben szolgálta ezt a közösséget” — mondta Szilágyi Dorottya, az egyik kizárt VMSZ-tag, aki 1996 óta volt tagja a szervezetnek. Szilágyi egyébként éveken át a VMSZ központi irodájának vezetője és egy ideig a párt ügyvezető alelnöke is volt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..