home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A VMMSZ díjazottjai
2023.01.04.
LXXVIII. évf. 1. szám
A VMMSZ díjazottjai

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség 2022-ben is várta a felterjesztéseket az általa alapított elismerésekre, így a Magyar Életfa, a Plakett és az Aranyplakett díjra.

Az elismerésekkel azt a hiteles őrző és teremtő munkát, a vajdasági és a Kárpát-medencei magyar közösségek összefogásáért és formálásáért, a nemzeti összetartozás erősítéséért, kulturális identitásunk gazdagodásáért, a nemzettudat fejlesztéséért végzett tevékenységet és teljesítményt ismeri el az alapító, amely nélkül értékrendünk és értékszeretetünk messze került volna, messze kerülne álmától, vágyaitól, erejétől.

A szervezet elnöksége a beérkezett felterjesztések alapján 2022. december 14-én hozta meg döntését.

Magyar Életfa díjban részesül:

Binecz Margit kevevári egyesületi és művészeti vezető, közösség- és művelődésszervező, anyanyelvápoló, nyugalmazott magyar nyelv és irodalom szakos tanár,

Csizmadia János és id. Csizmadia Anna kupuszini népművészházaspár, adatközlők, néprajzi gyűjtők,

Dr. Harmath Károly OFM ferences szerzetes, az újvidéki Kapisztrán Szent János ferences rendház főnöke, az Agapé Könyvkiadó és Nyomda, valamint a horgosi Domus Pacis ferences lelkigyakorlatos ház alapítója és igazgatója, az Agapé és a Hitélet vallási folyóiratok alapítója és kiadója, a Kapisztrán Ferences Ifjúsági Kórus alapításának segítője és ötletgazdája, a Bonaventurianum Ferences Művelődési Ház és Kollégium alapítója, a Poverello Alapítvány alapítója és kuratóriumi elnöke, a Szabadkai Püspökség Teológiai-Katekétikai Intézetének prorektora,

Pastyik László topolyai bibliográfus, irodalom- és helytörténész, néprajzkutató, a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság alapító tagja, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság tagja.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség az Aranyplakett kitüntetést mgr. Hajnal Jenő magyar nyelv és irodalom szakos tanárnak, kulturális mediátornak, intézményalapítónak, közösségszervezőnek ítéli oda: a VMMSZ ekként egy olyan személynek nyújthatja át a díjat, akinek közösségszolgálata az egész Kárpát-medence magyarságának közművelődési és közösségi életére is jelentős hatással bír. A kitüntetés egy olyan eddigi életutat ismer el, amely a tántoríthatatlanságot állítja elénk — amely azt bizonyítja, hogy bármerre is visz az élet, egyedül a közösség- és nemzetszolgálat jegyében való cselekvés lehet a mindennapok magja. Ez az állhatatosság, az, amely már magyartanárként is meghatározza Hajnal Jenőt • ez a közös építkezésben való mély hit és rajongás munkál akkor is benne, amikor munkatársaival olyan jelentős rendezvényeket álmodik meg, mint az Énekelt Versek Zentai Fesztiválja, vagy újít meg, mint a Durindó és Gyöngyösbokréta Fesztivál • ez a nemzet és szülőföld javára való szolgálat lüktet benne, amikor a zentai, de ezzel egyetemben a vajdasági öntevékeny és hivatásos színjátszást képzésekkel, intézményi háttérrel és közös gondolkodással ösztönzi és segíti • ez a lelkület és elszántság az, amelyből megszületik a vajdasági magyarság szellemi és kulturális örökségének, közgyűjteményének, népzenei archívumunknak kupolás otthona • ez a lángoló közösség-hit az, amely meghatározza tenni akarását az önismeretünket is erősítő megannyi könyvsorozat elindításakor, kiadvány megálmodásakor • és ugyanez a lángoló közösség-hit és kulturális mediátori szervezőerő az, amely áthatja a vajdasági magyarság kisebbségi önkormányzati szervében végzett munkáját annak tagjaként, bizottsági alelnökként, majd pedig két mandátumban elnökeként is. Az Aranyplakett kitüntetéssel ezt a tántoríthatatlan nemzetszolgálatot kívánja megannyi tagszervezete nevében is a VMMSZ elismerni.

A Plakett díjakat 2023-ban a következő személyek és közösségek vehetik át:

Erős Mária pancsovai–hertelendyfalvi kézműves, népi iparművész, a székely varrottas mintakincsörökség hű őrzője és átörökítője,

Kovács Jolánka muzslyai közösség- és irodalomszervező, író, költő, szerkesztő, műfordító, a Sziveri János Művészeti Színpad elnöke,

Simon Julianna topolyai hímző- és szövőasszony, kézimunka-oktató,

Szakál Mónika szilágyi művelődés- és közösségszervező, művészeti vezető, magyar nyelv és irodalom szakos tanár, valamint

a Közép-Bácska magyar közösségi és művelődési életének szervezésében jelentős szerepet betöltő kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, amely 2023-ban ünnepli fennállásának 70 éves jubileumát.

A díjakat, amelyek Nemes Fekete Edit keramikusművész alkotásaiból és egyedi oklevélből állnak, a magyar kultúra napja jegyében szervezett vajdasági központi ünnepség keretében, 2023. január 27-én Zentán, a Művelődési Ház színháztermében nyújtják át a kitüntetett személyeknek és szervezeteknek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..