home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A Trónok harca és a Csernobil is nyert
Brasnyó Zoltán
2019.10.10.
LXXIV. évf. 40. szám
A Trónok harca és a Csernobil is nyert

Az Emmy-díjakra televíziós Oscarként hivatkoznak leginkább, az idei, 71. átadót pedig ebben az esztendőben még a szokásosnál is nagyobb médiafigyelem kísérte. Ennek oka az elmúlt évtizedek két meghatározó sorozatának jelölése volt. Szerencsére mindkettő méltó díjesővel búcsúzott.

A Los Angeles-i Microsoft Színházban megtartott Emmy-gálán a Trónok harca lett a legjobb drámai televíziós sorozat. Fontos azonban kiemelni, hogy valószínűleg nem a legutolsó, a nézőket és kritikusokat is jelentősen megosztó évadot értékelték, inkább ki nem mondva ugyan, de a nézettségi rekordokat döntő HBO-produkció egészét tüntették ki. Peter Dinklage a drámában játszó legjobb mellékszereplő díját vitte el Tyrion megformálásáért, ami rekordnak számít: a törpenövésű színészóriás negyedszer zsebelte be ezt az elismerést.

A legjobb minisorozat a Csernobil lett, mely kétségtelenül az a produkció, amelyről az idén a legtöbbet beszéltek a nézők. A kritikusok, sőt még a szigorú történészek többsége is lenyűgözőnek tartotta ezt a sorozatot, melyben minden a helyén volt: a színészi játék, a forgatókönyv, a fojtogatóan realisztikus ábrázolás és a díszlet is.

A streamingszolgáltatók közül mind az HBO, mind a Netflix szép sikereket aratott. A könnyedebb műfajok kedvelői sem csalódhattak, a vígjátéksorozatok közül ugyanis a Fleabag, egy Londonban játszótó, díjnyertes színházi előadás alapján készült széria diadalmaskodott. Ez a produkció egyébként öt díjat is kapott az idén. Hollywood legrangosabb televíziós díjaiból a legtöbbet, kilencet az HBO produkciói szereztek meg, a Netflix négyet, az Amazon Prime pedig hetet.

A legjobb drámában játszó színész Billy Porter lett, a Pose című sorozatért. Az egyik legtöbbet hangoztatott méltatás a média és a műsorvezetők részéről is az volt vele kapcsolatban, hogy ő az első, homoszexualitását nyíltan vállaló, fekete férfi, aki Emmyt nyert ebben a kategóriában. A legjobb vígjátékszínész a Barry főszereplője, Bill Harder lett. A legjobb férfi mellékszereplő Tony Shalhoub, a legjobb női mellékszereplő pedig Alex Borstein lett, mindketten a Marvelous Mrs. Maiselért. A már-már kultuszsorozatnak számító, netflixes Fekete tükör sem távozott üres kézzel. A Bandersnatch című epizód a televíziós játékfilm kategória győztese lett.

Ami a forgatókönyveket illeti, az HBO háza tájáról származó John Oliver-show az elmúlt hét híreiről című, ugyancsak nagy sikerű beszélgetős műsor kapta a díjat. Emmyt kapott még ezenkívül a Saturday Night Live is. A legviccesebb jelenet az idén kétségtelenül Jason Batemanhez fűződik, aki annyira meglepődött, hogy az Emmy-gálán az Ozark című sorozat egyik epizódjáért megnyerte a legjobb rendezés díját, hogy alig tudott felkelni a székből. Ez azért is óriási elismerés számára, mert Bateman ezzel három gigászi méretű és költségvetésű Trónok harca-epizódot utasított maga mögé. A Los Angeles-i gála idei különlegessége egyébként az volt, hogy ezúttal nem egy hivatalos házigazdára bízták a műsor levezetését, hanem Anthony Anderson, Bryan Cranston, sőt A Simpson családból ismert Homer Simson, azaz a rajzfilmfigura is megjelent.


Nyitókép: Imdb.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..