home 2024. június 24., Iván napja
Online előfizetés
A Történt egyszer Újvidéken a 69. Sterija Játékok versenyprogramjában!
2024.03.26.
LXXIX.. évf. 12. szám
A Történt egyszer Újvidéken a 69. Sterija Játékok versenyprogramjában!

A Történt egyszer Újvidéken az Újvidéki Színház ötvenedik évfordulójára készült zenés színházi előadás, amely lenyűgöző módon szól erről a színházról, és amely Urbán András rendező és szövegíró felismerhető önironikus stílusában zajlik.

E stílus kitartóan kutatja az előadóművészetek értelmét, jelentését és konvencióit. A csábító, csillogó és fergetegesen vicces A csókos asszony lovagjai nyomában járva a cselekmény itt is a színház-a-színházban és az intézmény évfordulóját koronázó alkalmi show kulcsát használja. Ez a kiindulópont, amelyből mélyelemzések egész sora indul: a közönség és a színész, az elkötelezett és a szórakoztató színház, a színész és a rendező viszonyait (és a kettő közt fennálló feszültséget) kutatja, de foglalkozik a politika és a hatalmi struktúrák viszonyaival is. A felvetődő társadalmi kérdések sora is hosszú: a magyarság, de a legújabb újvidéki kisebbség, az orosz populáció helyzete, akárcsak az egyre nagyobb társadalmi behatáshoz jutó mesterséges intelligencia kérdése is felmerül. Ennek a vonzó, robbanásig energikus zenés színházi játék sosem egyjelentésű, hanem mindig tartalmazza saját kritikai fonákját, azt a sötét árnyat, amely lényegi tartalma az ironikusan ragyogó csillámpornak. Így válik ez a színház az élet metaforájává (amivé a színháznak mindig válnia is kell), a fény keresésévé, amelynek valószínűleg nem is volna értelme, ha nem bolyonganánk a sötétben." - Ana Tasić, a Sterija Játékok szelektora

Történt egyszer Újvidéken – szöveg és rendezés: Urbán András, Újvidéki Színház

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..