home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A TikTok hatása a zenére
Zvekán Péter
2023.01.20.
LXXVIII. évf. 2. szám
A TikTok hatása a zenére

Egészen elképesztő, mekkora hatással lett a TikTok a zenei világra. Mindez azért történhetett meg, mert a TikTok lényege, hogy valamilyen zenei alapot felhasználva alkossunk videót.

Legalábbis így kezdődött valamikor. Ma már ennél sokkal szélesebb a paletta, de a zenei tartalomra gyártott anyag, mely lehet egy sima tánc, tátogás vagy éppen egy trendingvideó, még mindig hatalmas tömegeket mozgat. Így aztán egy jól elkapott dalrészlet az egekbe tud repíteni egy szerzeményt. Nézzünk is erre néhány példát az elmúlt időszakból.

 

James Hype: Ferrari

Az angol DJ és producer 2017-ben már jelentkezett egy nagy sikerű dallal, ez volt a More Than Friends, viszont az idén ledobta az atombombát akkor, amikor megjelent a Ferrari című dala. Amint a digitális polcokra került, egyszerűen mindenki megőrült tőle — főleg a TikTok. Naponta akár több tízszer hallhattuk a szerzeményt valamilyen videó alatt. Annyira kedvelt lett, hogy elkezdték játszani a rádiók és nem mellesleg a klubok is. Mindez odáig fajult, hogy egy pillanatban a csapból is ez a dal folyt. Tehát ha csak részben is, de ezt a számot is a TikTok tette igazán naggyá.

 

Sam Smith: Unholy

Sam Smith az idén úgy döntött, hogy felteszi a TikTokra a készülő dalának egy részletét, melyen ő maga, valamint a kollaborátor Kim Petras táncikál. Nyilván ő sem gondolta volna, de ezt az internet népe úgy felkapta, hogy az valami egészen eszméletlen. Érdekesség, hogy Sam többször is eltolta a dal hivatalos megjelenésének dátumát, amivel sikerült egy újabb divatot teremtenie. Konkrétan olyan videók sora jelent meg, ahol az emberek szó szerint könyörögtek, hogy adja már ki a dalt! A Kim Petrasszal közösen felvett Unholy végül szeptember 22-én hivatalosan is megjelent — a rajongók legnagyobb örömére. 

 

LF System: Afraid To Feel

Ez a szerzemény még 2019-ben megszületett a brit duó, az LF System által, viszont a hivatalos kiadásra egészen 2022 májusáig kellett várni. A türelem pedig kifizetődött. A dal eszméletlen sikert aratott a TikTokon, hiszen valamiért divat lett éppen ezt a számot használni a hyperlapse videók alatt. Részben emiatt repült olyan magasságokba az Afraid To Feel népszerűsége, hogy 2022 júniusában nyolc héten át birtokolta a UK Single Chart első helyét.

Érdekességként jegyzem meg, hogy a dalban az 1979-ben kiadott Silk-szerzeményt használták fel, melynek címe: I Can’t Stop (Turning You On).

 

Azahriah: Four moods

Jöjjön egy magyarországi sikertörténet. Azahriah, vagy eredeti nevén Baukó Attila, egy olyan generációhoz tartozik, amely nagyon érzi az online jelenlét fontosságát, és ezzel élni is tud. Nos, ő már az ominózus dala, a Four moods előtt is közkedvelt volt a magyar fiatalok körében, de a 2022-ben kiadott újdonságával valami egészen elképesztőt művelt.

Először is a dalban keveredik a magyar és az angol nyelv, ráadásul úgy, hogy ez abszolút nem zavaró. A ritmus pedig egészen elképesztő, kellemesen lüktető, magával ragadó. Ez persze még nem feltétlenül elég, hiszen a végeredményt valahogyan el is kell juttatni a hallgatósághoz — és itt jött képbe a TikTok.

Annyit csináltak, hogy a dal legcoolabb részét kivágták, és feltöltötték a TikTokra. Az emberek megbolondultak — pozitív értelemben —, és elkezdték masszívan megosztani ezt a bizonyos részletet. Annyira jó volt, hogy még én is megosztottam. A többi pedig már történelem, hiszen 2022-ben ez lett Magyarország egyik legnagyobb slágere.

Nyitókép: szin.org

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..