home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A Tesla autók
Lábadi Loránd
2019.12.11.
LXXIV. évf. 49. szám
A Tesla autók

A környezetkímélés, valamint a megcsappanó kőolajmennyiség szükségessé tette egy olyan új autó feltalálását, amely tiszta energiával működik, és nem bocsát ki káros anyagot. Ebben a kiélezett harcban valamennyi autógyár részt vesz, és egy kisebb újítással ez élre kerül, majd ugyanígy egy másik megelőzi.

Ma már megvan az alapmodell, sőt, már majdnem tökéletes is, de valami mindig közbejön, ami miatt megtorpan a fejlesztés. A legfőbb hátrány az autó hatótávolsága, melyet még ki kellene dolgozni. Van egy gyár, mely már nagyon régóta dolgozik a tisztán elektromos autókon, ez a Tesla.

A vállalatot 2003-ban alapította négy amerikai, és a nevét a híres, szerb származású Nikola Tesláról kapta, aki Amerikában az elektromosságot tanulmányozta. 2008-ban piacra dobták első terméküket, mely egy tisztán elektromos meghajtású sportautó volt. 2009-ben a második modell a Tesla Model S szedán volt, mely szintén nagy sikert aratott, és több mint 6000 darabot értékesítettek belőle. A harmadik sikeres modell a Tesla Model X, egy crossover. Ezek után a gyár a Tesla autókban használt energiatároló fejlesztésére és gyártására helyezte a fő hangsúlyt, továbbá a kidolgozott egységek eladására a többi autógyár részére. 2013-ban Hollandiában létesített egy üzemet, ahonnan az európai országok autópiacát szándékozott ellátni. Az előrelátott évi mennyiség 10 000 darab volt, továbbá a tervben egy új modell is szerepelt, mely egy átlagos család számára is megvásárolható lenne, így az árát levitték a lehető legalacsonyabb szintre. A fejlesztések a háztartási és ipari energiatárolás piacán folytatódtak a Powerwall és a Powerpack termékekkel. A cég nevéhez fűződik az integrált lítiumakkumulátorok kidolgozása, melyek a napelemekkel előállított energia helyben való tárolására valóak.

A továbbiakban egy újabb ágazat fejlődött ki az autógyártásban, ez a vezető nélküli jármű, a Tesla egy saját modellt is megalkotott. A cég szabadalmaztatta a technológiákat, ezzel mindenki számára hozzáférhetőek lettek, ami a fő cél volt. Számos újratöltő állomást létesítettek, melyek ingyenesek, mivel napelem segítségével állítják elő a szükséges energiát, a felesleget pedig visszatáplálják az elektromos hálózatba. 2014 elejére már 74 töltőállomás működött, ezeket Los Angeles és New York között építették meg, illetve a San Francisco és Las Vegas, valamint a Washington és Boston közötti szakaszon. A cég Európát sem szeretné mellőzni. A legújabb gyár Berlin közelében létesül majd, ahol csaknem 10 000 munkahely nyílik. A hálózatnak Kína is része lesz, mivel ez az ország a legnagyobb piac a világon. Sok gyár dolgozik azon, hogy megtörje a Tesla uralmát, ami némelyeknek sikerül is, főleg az ár tekintetében, mely sokszor mindent felülír. Vannak olcsóbb modellek, melyek a megbízhatóság szemszögéből is versenyképesek, valamint olyan típusok, amelyek gyorsulása jobb, hatótávolsága pedig nagyobb, mint a Tesla járműveié. Megállapítható tehát, hogy elsősorban az ár hátráltatja a villanyautók szélesebb körű elterjedését, hiszen egy 700 lóerős modell, melynek gyorsulása 100 km/h sebességre 3,3 másodpercet vesz igénybe, megközelítőleg 40 000 euróba kerül. Ennél drágább, 70-80 000 eurós modellek is kaphatóak, a legtöbbet viszont a Tesla S Signature Performance-ért kell fizetni, egészen pontosan 110 950 eurót.

A terjeszkedés nyilvánvaló, mivel mindig és mindenhol vannak olyanok, akik képesek megvásárolni egy ilyen járgányt, így Szlovákia, Horvátország és Szerbia is szerepel a bővítésben. Hogy ezekben az országokban hány autó talál majd gazdára, az a jövő titka, de ettől függetlenül a cég jó befektetésre számít, sőt, több modell közül választhatunk majd. A legújabb autó, melyet bemutattak, már a sci-fi kategóriát képviseli, és egyáltalán nem szép. Két- vagy hárommotoros kivitelben készült, az alapváltozat hátsókerék-meghajtású, a hatótávja több mint 400 km, a gyorsulása 6,5 másodperc, a hossza 5870 mm, és Cybertrucknak nevezték el. A szállítható személyek száma akár hat fő is lehet, két üléssorban három-három. Mivel terepjárónak készült — az elnevezése egyébként kamionra utal —, valamelyest elfogadhatóak a paraméterei, de a külalakja még ennek tudatában sem. A fejlesztések óriási erőbedobással haladnak, mivel nem mindegy, melyik gyár találja meg a legjobb megoldásokat. Jelenleg a Tesla van jobb pozícióban, de ez nem is csoda, mivel a név már magában is előny, hiszen egyenlő a megbízhatósággal, luxussal.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..