home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A Térkép szélén
Csermák Zoltán
2016.12.22.
LXXI. évf. 51. szám
A Térkép szélén

Ízelítő a magazin év végi műsoraiból — Az adventi várakozásban, december 24-én és az év utolsó napján is jelentkezik a közmédia külhoni tematikájú magazinja. Az ünnephez illő témák, és az év végi vigasság is szerepel a gazdag palettán.

A Térkép – Rajta vagyunk szerkesztői már az év utolsó két adására készülnek. A karácsonyi adást szenteste napján sugározzák, amikor véget ér az advent, az ünnepvárás időszaka, amikor Jézus születésének tiszteletére karácsonyfát díszítünk, karácsonyi énekeket énekelünk, s egymásra figyelünk. A félórában színes összeállítások, video üzenetek közvetítik a jeles napok szellemét.
 
A kárpátaljai általános és középiskolásokat mutat be az egyik riport. A fiatalok egy különleges értékösvényt járhattak be annak a vetélkedő sorozatnak köszönhetően, amelyet a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület hirdetett meg. A gyerekek bepillanthattak a kárpátaljai magyar folklórkincs csodáiba, és megismerhették az anyaországi hungarikumokat is. A karácsonyi népszokásokat ki-ki a saját településén kutatta.
 
A szilveszteri adás még visszatekint a karácsonyra, a mesék birodalmára. A Muravidék egyik magyarlakta települése, Dobronak az a falu, ahol mézeskalácsból készült házikók és a meseország lakói igazi kis csoda országban várják az odalátogatókat. A kis közösség úgy tartja, hogy csodák vannak, nap, mint nap megtörténnek, körülvesznek bennünket. Csak észre kell vennünk, vagyis meg kell tanulnunk meglátni azokat!
 
A következő műsorszám már a szilvesztert idézi. A felvidéki Kisgéresen számos vicces elbeszélés született az évszázadok alatt a falubeliekről, de a szomszéd településeken is költöttek róluk sziporkázó, humoros ttörténeteket. Ez annak köszönhető, hogy Kisgéres bortermő vidék, dűlőin több évszázada terem a jó szőlő. Ebből következik, hogy a nemes nedű mellett jókat lehet kvaterkázni, viccelődni. Kisgéres az egyik leginkább hagyománytisztelő bodrogközi település, amelynek anekdotáit már könyvbe is foglalták.
 
Adás: 2016. december 24., 31. (Duna 11.25, 7.25)
Ismétlés: másnap (Duna World 9.35, 10.30)
Műsorvezető: Gál Emese, Kozári Réka
Szerkesztő: Kozári Réka, Véber Franciska
Felelős szerkesztő: Merkl László
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..