home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A Tenkes kapitánya Zentán
Tóth Lívia
2019.09.21.
LXXIV. évf. 38. szám
A Tenkes kapitánya Zentán

A Tenkes kapitánya című történelmi kalandfilm meghatározó szerepet töltött be a magyar televíziózás történetében.

A Zenthe Ferenc főszereplésével 1964-ben készült fekete-fehér film — mint a Magyar Televízió első sorozata — annak idején óriási népszerűségre tett szert. A produkciót Örsi Ferenc forgatókönyvéből Fejér Tamás rendezte, a zenéjét Vujicsics Tihamér komponálta. A 13 részes tévés sorozat alapján kétrészes mozifilmet is készítettek, Örsi Ferenc pedig ifjúsági regény formájában is feldolgozta a történetet.

A téma a Rákóczi-szabadságharc idején, Siklós környékén folyó kuruc-labanc küzdelmeket idézi fel. Meseszerűen, sok humorral mutatja be azokat a kuruc hősöket, akiknek ravaszsággal, magyaros virtussal sikerül legyőzniük a bugyuta labancokat. A főszereplő, Eke Máté, nem valós személy, számos jobbágykatonából lett kuruc tiszt alakját ötvözi egybe.


A szerző felvételei

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes — Magyarország legnagyobb létszámú, húsz párból álló hivatásos néptáncegyüttese — megőrizve a film legjelentősebb, legszórakoztatóbb epizódjait, tánccal és dallal eleveníti meg a kuruc kor legendás személyeit, zenei és mondavilágát.

A rendezvény a Magyarság Háza szervezésében, a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával, a II. Rákóczi Ferenc-emlékév keretében valósul meg. A Tenkes kapitánya tizenegy állomásos Kárpát-medencei turnéjának ötödik helyszíne — Budapest, Martos, Szécsény és Kassa után —, a Magyar Nemzeti Tanács javaslatára Zenta volt. A Sportcsarnokot megtöltő közönség hatalmas tapssal jutalmazta a dinamikus, látványos, két felvonásból álló előadást, amely nézőit visszarepíti a 18. század elejére, a magyar történelem egyik dicsőséges korszakába.

Az egybegyűlteket Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója és Zsuráfszky Zoltán, a darab koreográfus és rendezője köszöntötte. A táncjáték szintén Örsi Ferenc forgatókönyve alapján készült, színpadra írta Zs. Vince Zsuzsa, a címszerepben Barka Dávidot láthattuk.


Még több kép!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..