home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A Télapó is várta a jótékonykodókat
Zséli Ágnes
2021.01.05.
LXXV. évf. 53. szám
A Télapó is várta a jótékonykodókat

A koronavírus-járvány ellenére 73 törökbecsei bizonyította segítőkészségét azon az önkéntes véradási akción, amelyet közvetlenül az újévi ünnepek után tartott meg a Vajdasági Transzfúziós Intézet a Vöröskereszt törökbecsei szervezetével.

A megmozdulást a helyi közösség, valamint az önkormányzat is támogatta, így a jótékonykodókat a Télapó különféle ajándékokkal lepte meg. A véradási akciónak a helyi Miloje Čiplić Általános Iskola adott otthont. A középkorúak mellett szép számban érkeztek fiatal önkéntesek is. A szakemberek különösen odafigyeltek a koronavírus elleni védőeszközök használatára, az előírt egészségügyi szabályok betartására.

A törökbecsei Kolenák István immáron negyven éve önkéntes véradó, ezúttal nyolcvanadik alkalommal jótékonykodott. Azt mondta, számára nincs nagyobb dicsőség annál, mint hogy cselekedetével valakinek segíthet. Pálfi Sándor 1980 óta olyan sokszor adott vért, hogy annak a pontos számát nem is tudja. Mintegy kilencvenszer csatlakozott a megmozduláshoz, első alkalommal tizennyolc éves korában. A huszonhárom éves Ződi János a fiatalok korosztályát képviselte. Hetedik alkalommal vett részt a véradásban, de mint hangsúlyozta, a jövőben sem szeretne kimaradni az akcióból.

Törökbecsén évente hat tervezett véradási akciót szerveznek — emelte ki Dunja Svirčev, a Vöröskereszt helyi szervezetének titkára. Hozzáfűzte, a férfiak évente négyszer, míg a nők három alkalommal adhatnak vért. — A járványhelyzet ellenére a jótékonykodók szép számban megjelentek, akiknek ez alkalommal a helyi közösség, az önkormányzat, valamint a Vöröskereszt helyi szervezete jóvoltából ajándékcsomaggal kedveskedhettünk, melyet a Télapó kézbesített. A fali-, valamint a zsebnaptár mellé a kumáni női egyesület szorgos kezű asszonyai díszes, ünnepi mézeskalácsot is készítettek, mellyel mindenkinek örömet szereztünk. Az érkezőket szakorvosok vizsgálták meg, lázat mértek, és arról is kikérdezték őket, hogy az elmúlt 14 napban voltak-e vírusra vagy megfázásra utaló tüneteik, valamint az elmúlt 28 napban utaztak-e külföldre. A munkából bőven kivették részüket a Vöröskereszt törökbecsei szervezetének önkéntes fiataljai.

A község területén 2020-ban Kumánon és Beodrán három, Bocsáron két alkalommal, míg Törökbecsén hétszer szerveztek önkéntes véradó akciót, mivel vérkészletre — különösen ilyenkor, a járványhelyzetben — nagyobb szükség mutatkozik.

A Vöröskereszt törökbecsei szervezetének titkára azt is elmondta, hogy legközelebb március 24-én Beodrán, valamint Bocsáron lesz véradás, míg Törökbecsén április 15-én várják majd a jelentkezőket.

Fényképezte: Zséli Ágnes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..