home 2024. július 14., Örs napja
Online előfizetés
A Tegnap és a Holnap szigete
Talpai Lóránt
2024.04.10.
LXXIX. évf. 15. szám
A Tegnap és a Holnap szigete

A hadi stratégiai térképek merőben eltérnek a hagyományos kartográfiai kiadványoktól. Ezek teljesen más megvilágításban mutatják be a glóbuszt, egészen más dolgokat helyeznek a középpontba, és más megközelítésbe teszik a határokat. Az Oroszország és az Egyesült Államok közötti távolság pusztán néhány kilométer, pontosabban mindösszesen 3,8 kilométer, amit hajlamosak vagyunk elfelejteni, ha csak a hagyományos térképeket fürkésszük. Az oroszországi Nagy-Diomede szigetet ugyanis csupán 3,8 kilométer választja el az egyesült államokbeli Kis-Diomede szigettől.

Az említett két szigetet egyébként — talán jelképesen is — a Tegnap és a Holnap szigetének is nevezik. A két kis, kopár földterület közül egyébként csak az egyik, az amerikai lakott. Ha továbblépünk egyet, és megnézzük, hogy milyen távolságban van Oroszország Alaszkától, akkor sem kell mérhetetlen mérföldekben gondolkodnunk. Mindösszesen 55 mérföld, vagyis körülbelül 88 kilométer választja el egymástól a két nagyhatalmat.

Minderről mindig az jut eszembe, hogy milyen lehetett az élet egykor, amikor teljes földrészeket, földszakaszokat nemes egyszerűséggel pénzzé tettek és eladtak. Mi történt volna, és mi lenne a helyzet manapság abban az esetben, ha az oroszok nem adják el egykor Alaszkát az Egyesült Államoknak? Az USA legnagyobb és utolsó előttiként csatlakozott állama sokáig orosz fennhatóság alatt állt, és ha ez ma is így volna, akkor a két birodalom szó szerint ajtón kopogtathatna a másikhoz. És talán az Egyesült Államok is megtapasztalhatná, hogy milyen az, ha ugyanazon a kontinensen, közvetlen közelben, jelentős vetélytársa vagy éppen esküdt ellensége helyezkedik el.

Bizonyára egészen más védelmi stratégiának lehetnénk szemtanúi, és az orosz—ukrán háború is egészen más megvilágításba kerülne.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..