home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
A TSC történelmi sikere
Tóth Tibor
2023.06.09.
LXXVIII. évf. 23. szám
A TSC történelmi sikere

A fennállásának 110. évét ez évben ünneplő TSC Labdarúgóklub felnőttcsapata a 2. helyet szerezte meg a szerbiai Szuperligában, és ezzel jogot formált a Bajnokok Ligája selejtezőjében való indulásra. A hazai bajnokságot 22 győzelemmel, 9 döntetlennel és mindössze 6 vereséggel zárta a csapat. Žarko Lazetić játékosai 66 alkalommal zörgették meg az ellenfél hálóját, a kapott gólok száma pedig 32, mely a második legkevesebb a ligában.

A napokban zárult idényről, az európai kupaszereplésről és a további tervekről Palágyi Szabolccsal, a TSC Labdarúgóklub vezérigazgatójával ültünk le az akadémia keretében működő kávézóban.

* A rájátszás utolsó fordulójában a Vojvodina elleni hazai mérkőzésen elért 1:1-es döntetlennel sikerült megszereznetek a 2. helyet, ami BL-indulást hozott a csapat számára. Valóban csoda történt Topolyán, ahogyan többen is hírt adtak a sikerről, vagy ez a 2. hely a tervezett, tudatos, alázatos munka eredménye?

— Valóban nagy sikert értünk el. Húsz éve vagyok a topolyai-bajsai labdarúgásban, és tudom, hogy ez alatt az idő alatt mennyit dolgoztunk, mi mindent értünk el, milyen hosszú távra terveztünk, és hogyan valósítottuk meg céljainkat. Amikor nem voltunk felkészülve arra, hogy magasabb osztályba lépjünk, akkor maradtunk az alacsonyabb rangfokozatban, amikor viszont úgy éreztük, hogy minden feltétel és körülmény megvan, akkor léptünk egyet előre. Első szuperligás idényünket a 4. helyen zártuk, amivel kijutottunk Európába. A következőt az 5. helyen, majd a 6. után most a 2. hely következett. Úgy érzem, akkor is benne lennénk az első ötben, ha a költségvetésünket és a játékosok minőségét nem emelnénk, ehhez minden évben lenne elegendő erőnk. A bajnoki idény előtt az európai kupaszereplést tűztük ki célul, elsősorban a 3. hely elérésében gondolkodtunk. Ha ezt nézzük, akkor a 2. helyet akár csodának is nevezhetnénk, viszont ehhez az eredményhez hosszú távú, tudatos gondolkodásra és rengeteg munkára volt szükség. Ezen tényezők összessége juttatott oda bennünket, ahol most vagyunk.

Palágyi Szabolcs (Fotók: FK TSC)

* Mind a 37 bajnoki mérkőzést a helyszínen tekintetted meg, mind a TSC Arénában, mind idegenben. Melyik mérkőzésre emlékszel legszívesebben vissza, melyek voltak a kulcsmeccsek?

— Az elvárások szerint a Partizan lett volna a legnagyobb ellenfelünk a 2. helyért vívott harcban, viszont végül a Čukarički együttesével csatáztunk a BL-selejtezőt elhozó helyért. A belgrádiak elleni első, idegenben 4:1-re megnyert mérkőzés volt talán az egyik legemlékezetesebb, melynek később még inkább nőtt a jelentősége, hiszen a pontvadászatot a Čukaričkivel azonos pontszámmal fejeztük be, viszont ennek a győzelemnek is köszönhetően mi végeztünk a 2. helyen. Nagy siker a klub számára, hogy a Partizan és a Crvena zvezda stadionjában is pontot szereztünk. Minden mérkőzés egyformán fontos volt számunkra, és mindig a következő találkozót tartottuk a legfontosabbnak. Ezzel a hozzáállással értük el céljainkat.

* A csapat a BL-selejtező harmadik fordulójában kapcsolódik be a küzdelmekbe. Mikor lesz a sorsolás, és kik lehetnek a leendő ellenfelek?

— A sorsolást július végén tartják, az első mérkőzést augusztus 8-án vagy 9-én, a visszavágót pedig augusztus 15-én játsszuk. Leendő ellenfelünk a skót Glasgow Rangers, a portugál Braga, a francia Olimpique de Marseille és a holland PSV Eindhoven négyeséből kerül ki. Mindegyik csapat nagy név az európai futballban, így mind nagy kihívás lesz számunkra. Úgy gondolom, mind a négy csapat bennünket szeretne ellenfélnek, hiszen azt hiszik, mi egy kis klub vagyunk. Bármelyik csapatot is kapjuk, próbáljuk majd meglepni, és mindent megteszünk azért, hogy ne csak Szerbiában és a környező országokban, hanem távolabb is halljanak a nagy sikert elért klubunkról.

* Az európai mérkőzéseket a TSC Arénában játsszátok?

— Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) ellenőrei átnézték a stadiont, és a befogadóképesség kivételével csillagos ötösre osztályozták mindazt, amit láttak és tapasztaltak. Legalább 8000-es stadionra lenne szükségünk ahhoz, hogy a TSC Aréna a jelenlegi harmadik kategóriából a negyedikbe kerüljön. Javasolták, hogy kérvénnyel forduljunk az UEFA illetékeseihez, és ők eldöntik, milyen szintű mérkőzéseket játszhatunk Topolyán. Nagyon tetszett nekik, amit itt láttak, és azzal biztattak bennünket, hogy szerintük pozitív választ kaphatunk. Ha továbbjutunk, akkor a BL rájátszása következik, ha nem, akkor pedig az Európa Liga csoportkörében folytathatjuk a versengést. Bízom benne, hogy zöld fényt kapunk, és a BL-selejtezőnek a TSC Aréna adhat otthont.


A bajnoki ezüstérmes TSC játékosai, vezetői, háttérben a szurkolókkal

* Milyen változások várhatóak a játékosok esetében, meg kell-e erősíteni a különben is erős keretet?

— Mindenképp erősítésen gondolkodunk, hiszen tudjuk, jövőre mi vár ránk. A hazai bajnokságban 37 mérkőzést játszunk, Európában 8 meccsen biztosan érdekeltek leszünk, emellett a szerb kupában is pályára lépünk. Bővebb és erősebb keretet kell kialakítanunk, hiszen három fronton kell helytállnunk. A kevesebb játékperchez jutott játékosok és a kevesebbet játszott fiatal labdarúgók számára a hazai bajnokság kiváló alkalmat nyújt mérkőzéseik számának növelésére, ezáltal jobban magukra irányíthatják az edző figyelmét. Ő lesz az, aki kialakítja a nemzetközi mérkőzésekre alkalmas játékoskeretet, és ő dönti el, kikre számít itthon, a hazai élvonalban. Hosszú távra tervezünk, de mérkőzésről mérkőzésre gondolkodunk. Egyes fiatalabb és idősebb játékosaink iránt több országból érkeztek ajánlatok. A rendelkezésünkre álló feltételeinket, a csapatban és a klubban uralkodó hangulatot, valamint a játékosok sikerre való éhségét figyelembe véve úgy érzem, képesek leszünk a jelenlegi játékoskeret megtartására. Konkrét érkezőkről még nem tudok beszámolni. Először a hazai piacon nézünk körbe, majd a nemzetközi piac következik. Nem lesz könnyű ilyen rövid idő alatt olyan keretet kialakítani, amelynek az első sípszótól kezdve a hazai bajnokság mellett a nemzetközi színtéren is helyt kell állnia. Lehet, még nagyobb hangsúlyt kell helyeznünk a pszichológiára, a kommunikációra, hiszen nemcsak fizikailag lesz nehéz az előttünk álló idény.

* Az utánpótláscsapatokból több olyan játékos — például a 2003-ban született Veljko Ilić vagy Petar Ratkov — került ki, aki iránt neves európai együttesek is érdeklődnek, amellett, hogy alapembere a felnőttcsapatnak.

— Úgy érzem, azt nem tudjuk elérni, hogy a 19 és a 17 éven aluli korosztályokban bajnokcsapataink legyenek, viszont ha minden második-harmadik évben az akadémiáról kikerül egy olyan fiatal, aki a felnőttek között alapemberré válik, és ezáltal az értéke növekszik, akkor úgy hiszem, járható úton haladunk. Az U19-es és U17-es csapataink távolabbi szerbiai klubokból érkezett játékosokkal vannak feltöltve, viszont a 15 éven aluli együttesünk 80%-át nálunk és az alközpontjainkban nevelkedett gyerekek alkotják. Hiszem, hogy két-három év múlva az akadémiai rendszerben nevelkedett fiatalok alkotják majd az U17-es csapatunkat, és bejutnak a legmagasabb szerbiai rangfokozatba. Több környékbeli, egyebek között a Bajsa, a bácskossuthfalvi Sloboda, a péterrévei Jedinstvo felnőttcsapataiban már szerepelnek az akadémián és a klubunkban nevelkedett játékosok. A folyamatos munka minden szinten meghozza a várt eredményt, és a TSC mellett az alacsonyabb rangfokozatokban játszó csapatokban is lesznek az akadémiáról kikerülő, az adott településről származó játékosok. Aki tehát nem kerül be a TSC felnőttegyüttesének keretébe, az saját települése csapatában folytathatja pályafutását. Ezzel a rendszerrel több település labdarúgó-egyesületének fennmaradását és további működését tudjuk elősegíteni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..