home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
„A Szent Balázs doktorunknak hogy ma vagyon napja”
Csermák Zoltán
2020.01.31.
LXXV. évf. 5. szám
„A Szent Balázs doktorunknak hogy ma vagyon napja”

Katolikus ünnepek farsangkor

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora február első hetében a Szent Balázs napi és a Gyertyaszentelő Boldogasszony napi népszokásokat gyűjti össze.

A farsangot a néphagyományban a táncmulatságok, bálok és a nagy evés-ivások jellemezték, ugyanakkor az önfeledt szórakozás mellett számos más népszokás is köthető az időszakhoz. A Kossuth Rádió „Hajnali”- Népzenei összeállítás korán kelőknek című műsora február elejének két jeles népszokását mutatja be: a katolikus vallású falvakban élő gyertyaszentelést és a Szent Balázs napjához kapcsolódó balázsolást.

Gyertyaszentelő Boldogasszony napja február másodikára esik. Mint arra az ünnep neve is utal, ilyenkor szoktak gyertyát szenteltetni a katolikus falvakban. A hagyományos, magyar paraszti társadalomban a szentelt gyertya a bölcsőtől a koporsóig elkísérte az embereket. Keresztelésig az újszülött mellett világított, hogy a „pogánykát” ki ne cseréljék a gonosz, rossz szellemek. Amikor a fiatal anya először ment a templomba, szintén szentelt gyertyát vitt a kezében. Szentelt gyertyát égettek a súlyos beteg mellett, de adtak a haldokló kezébe is, „hogy annak fényénél múljon ki a világból”. Sőt, a mágikus erővel felruházott gyertyát minden nagyobb ünnepen meggyújtották.

A harmadik században élt Szent Balázst – aki orvos és püspök volt – legendái alapján  mindenfajta torokbetegség gyógyítójának tartották. Innen ered az a február 3-ai szokás, hogy a pap a gyermek álla alá két gyertyát tett keresztbe és imát mondott. Ez a Balázs-áldás vagy balázsolás. Almát is szenteltek ilyenkor, hogy torokfájás elleni gyógyszer váljék belőle. A Dunántúlon, az Ipoly és Nyitra környéki falvakban, a Csallóközben szokás volt a Balázs-járás. Maskarába öltözött gyermekcsoportok jártak házról házra. Egyikük Balázs püspököt személyesítette meg – fején papírsüveggel, a többieken papírcsákó volt, oldalukon pedig fakard. Nyársat is vittek magukkal, hogy a háziak arra tűzhessék adományaikat: a kolbászt és a szalonnát. A Balázs-járás, akárcsak a március 12-i Gergely-járás, a soványpénzű tanítók jövedelem kiegészítését jelentette, amit gyakran díjlevelükbe is belefoglaltak. A háziaktól kapott ételeket, a babot, zsírt, szalonnát, tojást a gyerekek elvitték a tanítóknak, akik azután megvendégelték őket. A színjátékszerű formáktól az egyszerű köszöntésig számos változata élt a Szent Balázs napi jókívánságoknak. Mátraszelén azt énekelték, hogy:

„A Szent Balázs doktorunknak hogy ma vagyon napja,
többször is hogy megérhessük, az Úristen adja!
Kérjük ajándékát, a szent áldomását,
távoztassa mindnyájunknak torkunknak fájását!”
 

A műsor zenei összeállításában a farsangi vígasságok hangulatát megidéző erdélyi népzenék hangzanak el.


Szerkesztő: Maruzsenszky Andor és Éri Márton
Műsorvezető: Pénzes Géza
Adás: Kossuth Rádió (minden reggel 4.03)
A műsor interneten elérhető: www.mediaklikk.hu/mediatar/
 

Fotó: Zalaszentbalázs, önkormányzat
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..