home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
A Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok jubileuma
(Tha)
2020.10.18.
LXXV. évf. 42. szám
A Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok jubileuma

Fennállásának ötvenedik évfordulóját ünnepelte Adán a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok rendezvény, melyet a járványhelyzet miatt az idén a megszokottnál szerényebb körülmények között szerveztek meg.

Az esemény Szarvas Gábor adai származású nyelvész mellszobrának koszorúzásával kezdődött. Az ünnepi alkalom szónoka mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke volt. 


Mgr. Hajnal Jenő

Az öt évtizeddel ezelőtt indult rendezvénysorozat jelentőségét méltatva elmondta, túlélési stratégiánk és megmaradásunk magasztos példájává vált. Számos változáson, átalakuláson esett át, mégis megőrizte a reményt és az esélyt, valamint azt a hitvallást, hogy erős, tudatos közösség által teremtett lehetőségekre és azok hatékony kihasználására van szükségünk.

Szarvas Gábor mellszobránál a jelenlevők a Magyar Nemzeti Tanács, Ada Község Önkormányzata, a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Szarvas Gábor Könyvtár, a magyarországi és a külhoni nyelvészek, az adai Cseh Károly Általános Iskola, a Vadvirág Hagyományápoló Kör és a Széchenyi István Stratégiakutató Társaság részéről helyezték el a megemlékezés virágait. 

A Szarvas Gábor Könyvtár kiállítótermében megnyílt a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület jubileumi kiállítása, melyet dr. Hódi Éva és Ágoston Ibolya az elmúlt ötven év legmeghatározóbb pillanatait idéző dokumentumokból állított össze.


Dr. Hódi Éva

A Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület nyelvészeti pályázatának eredményét dr. Hódi Éva elnök hirdette ki. A bírálóbizottság az általános iskolás résztvevők közül dicséretben részesítette a budapesti Tanító Vilmost és Tanító Andrást, a középiskolások kategóriájában pedig első díjjal jutalmazta Éter Rékát, másodikkal Berkes Dorkát, harmadikkal Füzéresi Laurát, valamint dicséretben részesítette Víg Barbarát és Koleszár Anikót, akik valamennyien a Topolyai Mezőgazdasági Iskola tanulói. Szűcs Budai Engelbert magyartanár az általános iskolák hetedik osztályos tanulói számára rendezett online nyelvi vetélkedő eredményét ismertette, az első helyezést az adai Gordos Beáta érdemelte ki.


Barna Kolozsi Valéria

A rendezvénysorozat folytatásában a Szarvas Gábor-emlékszoba került a figyelem középpontjába. A projektumot Morvai Nagybali Tamara könyvtáros mutatta be, köszöntőt Barna Kolozsi Valéria, a Szarvas Gábor Könyvtár igazgatója mondott, majd Bilicki Zoltán, Ada Község polgármestere és mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke ünnepélyesen átvágta a szalagot, és átadta rendeltetésének az új kulturális teret. Az emlékszoba létrehozását Ada Község Önkormányzata, a Magyar Nemzeti Tanács, a Szekeres László Alapítvány, valamint számos magánvállalat és -személy támogatta.

A jubileumi program tudományos tanácskozással zárult, melynek középpontjában ezúttal a nyelvművelés időszerűsége állt.

Felvételek: Foto Video Studio Dobai Ada

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..