home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
A Stallone-sztori
Brasnyó Zoltán
2023.10.05.
LXXVIII. évf. 39. szám
A Stallone-sztori

A hetvenhét éves akciósztár, aki kortársaival, Bruce Willisszel és Arnold Schwarzeneggerrel teljesen átírta, sőt inkább megalkotta az újkori akciófilm műfaját. Magára az egyik utolsó nagy dinoszauruszként hivatkozik, a világ mégis inkább egyszerűen Rambónak vagy Rockynak hívja.

Csaknem fél évszázada szerepel filmekben, legutóbb a Feláldozhatók legújabb részét forgatta, előtte pedig a Tulsa King című gengsztersorozatban láthattuk. Nem unatkozik — mintegy ötven éve van a pályán, és ahogyan a legtöbb hollywoodi színész, ő is kismillió másféle munkát csinált már élete során. Balhés gyerek volt, több iskolából is kirúgták, majd elutazott Svájcba, mivel sportösztöndíjat kapott. Tornatanár, kidobó és hamburgerárus is volt. Nem maradt Európában, inkább Miamiban, később New Yorkban próbálkozott a szórakoztatóiparral. Mindeközben oroszlánketreceket tisztított, és jegyszedő is volt egy moziban, ahonnan végül azért rúgták ki, mert feketén árulta a jegyeket.


fotó: imdb.com

Attól sem riadt vissza, hogy egy softcore felnőttfilmben is szerepeljen meztelenül: ez volt a Party at Kitty and Stud’s, még 1970-ben. Ezért az alkotásért egyébként összesen 200 dollárt kapott. Nem sokkal később jött az 1976-beli Rocky, mely elindította az igazi sztárság útján. 1978-ban ráadásul egy könyvet is írt, Édenkert a sikátorban címmel. Az ebből készült forgatókönyv lett első filmrendezése is. A ’80-as években és a ’90-es évek elején kemény versengés alakult ki közte és Schwarzenegger között, melynek nagy része műbalhé volt, hiszen több szálon kötődtek egymáshoz, volt például egy közös étterembizniszük is.

 

Arnie-ról egyébként már készült netflixes dokumentumfilm-sorozat, mely végigköveti a testépítőből először filmsztárrá, majd szenátorrá avanzsált akcióhős életét, osztrák szülőfalujától Hollywoodig. A Sly című produkció premierjére még várni kell bő egy hónapot, hiszen november 3-án kerül majd fel a streamingszolgáltató felületére. A sajtóvetítést és a közönségtalálkozót azonban már megejtették a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon, ennek kapcsán kapta mikrofonvégre az Entertainment Tonight Canada riportere. Stallone arról beszélt, hogy a 2019-beli Utolsó vérrel végleg lezárta John Rambo történetét. Először egyébként 1982-ben dugta hüvelyébe ikonikus kését a poszttraumatikus stresszel küzdő vietnámi veterán szerepében. Úgy érzi, hogy hetvenhét évesen már nem áll jól neki ez a figura, de elégedetten beszélt az 1997-ben készült Coplandről is, melyben egy esendő, halláskárosult sheriffet játszik De Niro, Harvey Keitel és Ray Liotta oldalán. A Kobra kapcsán már nem volt ennyire lelkes, elmondta, ennek a folytatását is tervezték, végül azonban mégsem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Stallone egyébként nemrég egy családi realityt is készített, mely a SkyShowtime-on tekinthető majd meg. Barney Ross karaktereként is valószínűleg utoljára tér vissza a Feláldozhatókban, melyet ettől a héttől játszanak a mozik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..