home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A Spotifyt majdnem megölték a dinoszauruszok
Zvekán Péter
2022.12.29.
LXXVII. évf. 51. szám
A Spotifyt majdnem megölték a dinoszauruszok

Manapság teljesen normális, hogy millióan hallgatnak zenét valamilyen streamingszolgáltató révén. Teljesen normális, hogy ott van például a Spotify a telefonunkon, a laptopunkon vagy a tévénken, és egy kattintással olyan zenét hallgatunk, amilyet csak akarunk, sőt lejátszási listákat készíthetünk, hogy még kényelmesebb legyen a dolog. Ezt a rendszert azonban majdnem megölték a dinoszauruszok, azaz a kiadókat vezetők hada.

Minden a The Pirate Bayjel kezdődött 2003-ban. Ez egy olyan oldal volt, ahol illegálisan lehetett zenét letölteni és hallgatni, így a történelemben először mindenki számára elérhető lett az ingyenes zene. A kiadók őrjöngtek, és egyáltalán nem tudták kezelni a szituációt.

Mindeközben a svéd programozó, Daniel Ek — aki addigra már milliomos volt a különféle projektumainak és vállalkozásainak köszönhetően — arra gondolt, hogy létrehozza a világ első legális zenei streamingszolgáltatását. Meggyőzte Martin Lorentzon vállalkozót, hogy szálljon be sok-sok pénzzel a buliba, így miután az anyagi része nagyjából rendben volt, már csak realizálni kellett az elképzelést.


Fotó forrása: techdailypost.co.za

Ehhez szupersztár programozókra volt szükség, valamint sok-sok zenei jogra. Fontos volt, hogy a programozók egy olyan platformot hozzanak létre, amely esztétikailag kiemelkedő, és amely hihetetlenül gyors, azaz szinte teljesen eliminálni kellett a betöltési időt — ez volt számukra a legnagyobb kihívás.

Miután a realizálás ezen része jól haladt, már csak a zenei jogokra volt szükség. Daniel Ek úgy gondolta, hogy elmegy egyetlenegy jogvédő szervezethez, aláír egy papírt, és már sínen is vannak. A valóság viszont az volt, hogy a jogok a kiadóknál vannak, így neki a világ legnagyobb kiadóival kell tárgyalnia. Ennek örömmel vágott neki, de sajnos dinoszauruszokkal találkozott. Dinoszauruszoknak nevezem azokat az embereket, akik úgy nőttek fel egy világban/rendszerben, hogy a változásokról nem voltak hajlandóak tudomást venni. A dinoszauruszok nem értették, hogy Daniel miért erőlteti ezt az online streaminget vagy micsodát. Általános meggyőződésük volt, hogy a The Pirate Bayeseket perelni kell, az embereket pedig edukálni, hogy a digitális zene nem érték. Az az érték, amikor valaki a kezébe fog egy CD-t, mely egy igazi művészeti alkotás. Nos, ezen mi ma már nevetünk, viszont ez volt az a hatalmas fal, amelyet valahogyan át kellett törni.

Amikor már valóban kilátástalan volt a helyzet, Danielék szakmabeli ügyvédeket/jogászokat alkalmaztak, akik igazából egyfajta mediátori szerepet töltöttek be a programozók és a kiadók elképzelései között. Végül millió tárgyalás és kompromisszum után 2006-ban elindulhatott a Spotify.

Az egyik legfontosabb kompromisszum az volt, hogy Danielék ingyenes hozzáférést szerettek volna adni a felhasználóknak, a pénzbevételt pedig kizárólag reklámokból akarták fedezni, de a jogászok elmondták, hogy ez így nem fog működni. Akkor született meg az ötlet, hogy legyen a platform ingyenes, de létezzen lehetőség egy előfizetésre is, a prémium változatra, ahol nincs reklám, ahol a felhasználó zenei listákat generálhat és tarthat meg.

S hogy ez a modell mennyire lett sikeres? Nos, a Spotifynak jelenleg 456 millió aktív felhasználója van, melyek közül 195 millióan előfizetők. Szóval igen. A kemény munka végül megváltoztatta a világot. A kiadók megmenekültek, a zene ingyenesen lett elérhető, Danielék pedig súlyos milliomosok lettek. Ilyen egy igazi happy end!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..