A Spice Girls divatforradalma
Salvai Ramona
2018.08.16.
LXXIII. évf. 32. szám
A Spice Girls divatforradalma

​​​​​​​Időről időre szárnyra kap a pletyka, hogy a Spice Girls újra összeáll.

Persze ez önmagában még nem szenzáció, gyakran hallani ilyen híreket legendássá vált zenekarokról. Ilyenkor pedig mindannyian felülünk egy kicsit a nosztalgiavonatra, felidézzük a ’90-es éveket és az emlékeinket, melyek ehhez az időszakhoz kapcsolódnak. A Spice Girls pedig — függetlenül attól, hogy milyen kiművelt zenei fogyasztónak valljuk magunkat — szerves része a közös múltunknak. Tarthatjuk mókás, komolytalan, könnyen emészthető zeneipari terméknek, azt azonban nem tagadhatjuk, hogy a műfajában újat mutatott, és nemcsak a zeneiparra, hanem a divatra és a hétköznapi öltözködésre is hatott.

Platformos cipők, chokerek, szűk ruhák — ezeket viselve voltak a lányok a ’90-es évek stílusának diktálói és archetípusai. Baby Spice jóval megelőzte Olivia Palermót a platformsportcipőtrendben, Sporty Spice pedig a sportviselet és az Adidas melegítők első számú divatnagykövete. Jelenleg pedig, amikor újra hódít a korszak és az akkoriban jellegzetes stílusjegyek, trendek, időszerűvé válik az eredetük megvizsgálása is — ebből az apropóból sorakoztatjuk fel a legjellegzetesebbeket és legjellemzőbbeket.

Feminista üzenetek

Jóval azelőtt, hogy Maria Chiuri Grazia piacra dobta a kultikussá vált We should all be feminists (Mindannyiunknak feministáknak kellene lennünk) feliratú pólóját, a Spice Girls már a nők hatalmáról, összetartásáról és egyenjogúságáról énekelt. Politikáról és ideológiákról pedig folyamatosan kommunikáltak a lányok az öltözködésük révén is.

Állatminta

Az állatminta az úgynevezett visszatérő klasszikus. Vannak szezonok, amikor háttérbe szorul, viszont teljesen sosem tűnik el, mostanság pedig hangsúlyosan előtérbe kerül. A legnagyobb divatházak és márkák dolgoznak vele, az azonban vitathatatlan, hogy Mel B volt az, aki kiemelten nagy szerepet vállalt a mainstream kultúrában való elterjesztésében.

Retró sportviselet

Habár régiónkban nem ritka, illetve nem is új keletű szokás a melegítő és sportruházat utcai, hétköznapi viselete, Nyugat-Európában és globálisan csak az elmúlt években lett közkedveltebb. Aki igazán „elhivatott”, az akár bulikban is bevállalja. Persze van különbség a strasszokkal túldíszített, hamis Louis Vuitton feliratú póló vagy a szintén hamis Adidas gatyák és az ízlésesen összeállított eklektikus szettek között. Kísérletezni érdemes a stílussal, ám mindenképp a mértékletesség és a jó ízlés szempontját figyelembe véve. A retró pedig — ahogy egyébként sok másban, úgy itt is — alapfeltétel, hiszen egy klasszikus, retró fazonú darab adja meg igazán a szett lényegét és jelentőségét. Mel C pedig valóban példaértékű a stílus viselésében.

A kis fekete

Nem újdonság, hogy a lánycsapat tagjai közül Victoria Beckham volt az, aki a klasszikus eleganciát képviselte, még ha a szofisztikáltság és a visszafogottság határait meglehetősen feszegetve tette is ezt. Viszont amíg a többiek az eklektikus, kihívó, színes és provokatívabb darabokat kedvelték, ő arra emlékeztetett bennünket, hogy a kevesebb néha még mindig több.

Buffalo cipők

A Buffalo platformsportcipők újbóli térhódítása kétségtelenül a ’90-es évekből visszatérő trendek egyik legmegosztóbb eseménye. Lehet őket imádni vagy utálni, viszont szinte senki sem semleges ebben a kérdésben. A Spice Girls elsőként szavazott bizalmat az addig szokatlan magasságokba emelő sportcipőknek. Érdekességként érdemes megemlíteni, hogy a pletykák szerint Victoria Beckham kevésbé szerette őket — ami az általa képviselt stílust tekintve érthető is.

Kicsi napszemüvegek

Habár az elmúlt évtizedben úgy háttérbe szorultak, hogy szinte meg is feledkezhettünk a létjogosultságukról, az idei szezonban Gigi és Bella Hadid, valamint Selena Gomez és Rihanna hatására elárasztották a boltok polcait. Az apró, funkciójukat tekintve szinte haszontalan napszemüvegek ismét trendik — azt pedig nem árt hangsúlyozni, hogy ezt Victoria Beckham már húsz évvel ezelőtt is pontosan tudta.

Csúnya sportcipők

Legutóbb a Balenciaga szivárogtatta be őket a közízlésbe, azóta pedig más brandeknél is láthatjuk ezeket a hangsúlyos, termetes, futurisztikus fazonú darabokat. Persze a replikákban sincs hiány. Az viszont biztos, hogy aki egy ilyen cipő mellett dönt, az vagy a szakmában dolgozik, vagy kétségbeesetten szeretne bekerülni oda. Mel C volt az első, aki megmutatta, hogyan is kell az ilyen lábbelit jól viselni, és bizony kellett egy kis idő, amíg a divatipar felsőbb köreiben is elfogadták.

A bikinifelsők

Habár számos menő dolgot társíthatunk a lánycsapathoz, sok olyan is van, amely kevésbé vált be — erre példa a bikinifelső, mellyel Victoria Beckham próbálkozott. Persze, a színpadon minden mutathat jól, sőt, működhet is, az utcán azonban már kevésbé. A bikinifelső pedig ilyen. Jobb meghagyni a strandra vagy legfeljebb a fesztiválokra.

Union Jack

A Union Jack, vagyis az Egyesült Királyság zászlajával díszített ruhadarabok nem néhány évvel ezelőtt robbantak be a mainstream ízlésbe és kultúrába, hanem már a ’90-es években is óriási trendnek számítottak. Ezt Geri Halliwellnek köszönhetjük, akin elsőként láttuk az ország zászlaját, egy szűk mini formájában. Azt azért meg kell említeni, hogy a trend egy kissé már megkopott, és jelenleg nemcsak az idő múlása, hanem a Brexit miatt sem a legkedveltebb minta a régióban.

Angliai focimezek

A ’90-es években a fiús stílusú lányok alapdarabjai voltak, viszont bármennyire kényelmesek is, sajnos be kell ismernünk, hogy lejárt az idejük. Vagy legalábbis most éppen nem hódítanak.

Képgaléria
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Divatosan rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..