home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A Roham száz éve
Tóth Tibor
2022.08.12.
LXXVII. évf. 32. szám
A Roham száz éve

A közelmúltban lett 100 éves a magyarcsernyei Roham Labdarúgóklub. Labdarúgótáborral, fényképkiállítással és díszüléssel ünnepelt a kék-fehér egyesület, mely az elmúlt idényt a Nagykikinda—Begaszentgyörgy Községközi Ligában töltötte.

A kultúrotthon előcsarnokában az elmúlt száz év válogatásából fényképkiállítás nyílt, majd a színházteremben a magyar és a szerb himnusz akkordjaival kezdődött az ünnepi díszülés, melyet megtisztelt jelenlétével Vladimir Brakus, Magyarcsernye Község elnöke, Tóth László, Magyarcsernye Helyi Közössége Tanácsának elnöke, Palágyi Szabolcs, a TSC Labdarúgóklub vezérigazgatója, Nógrádi Tibor, a Magyar Labdarúgó-szövetség Csongrád—Csanád megyei területi igazgatója és dr. Sahin-Tóth István, az MLSZ Jogi Bizottságának tagja, a Csongrád—Csanád Megyei Fellebviteli Bizottság elnöke is, de az eseményen részt vettek a Roham egykori és jelenlegi játékosai, valamint a környező labdarúgó-szövetségek és baráti labdarúgóklubok képviselői is. Elsőként az ünneplő egyesület legifjabb labdarúgói léptek színpadra, és Mészáros András edző vezetésével egy edzést mutattak be, majd a jelenlévők elénekelték a Roham himnuszát. Tanók Tamás, a Roham Labdarúgóklub elnöke ünnepi beszédében kiemelte, hogy az egyesület a környék egyik legidősebb labdarúgóklubja, mely a megalapítása óta szinte folyamatosan működik, mindössze a ’70-es években szünetelt a munka egy rövid ideig.


Tanók Tamás

— Az elmúlt száz évben megéltünk sok szép pillanatot és kudarcot is. Voltak olyan kiváló játékosaink, akikről helyi legendák születtek, akik más környezetben is megállták a helyüket. A Roham első aranykora az 1940-es évek végére tehető, az ’50-es évek végén, a ’60-as évek elején jött a második aranycsapat, a 2014/15-ös idényben pedig a harmadik kimagasló generáció, amikor együttesünk megnyerte a Begaszentgyörgyi Községközi Ligát, és feljutott a körzeti ligába. Korábban abban a rangfokozatban sosem szerepeltünk, esetleg nagyon régen, amikor a ligákat még teljesen másként osztották fel. Nem szeretnék panaszkodni, de mindenki számára ismeretes, hogy manapság egyre nehezebb működtetni és fenntartani egy labdarúgóklubot. Nehéz megteremteni a megfelelő anyagi és szakmai feltételeket, de a nehezítő körülményekkel eddig is megbirkóztunk, és bízunk benne, hogy a jövőben is így lesz. A felnőttcsapat mellett két utánpótlás-korosztályban folyik a munka. A felnőttcsapat — melyben több tizenöt—tizennyolc éves helyi fiatal kap helyet — a Nagykikinda—Begaszentgyörgy Községközi Ligában indul, a 19 éven aluli együttesünket beneveztük a Tisza Menti Ligába, a 10 éven aluliak pedig a Nagykikinda—Begaszentgyörgy Községközi Ligában kezdik a szezont. A TSC Labdarúgóklubbal való kiváló együttműködésnek köszönhetően az edzők bérének juttatása gördülékenyen folyik. Célunk minél több saját nevelésű fiatal beépítése a felnőttcsapatba — mondta Tanók, majd megköszönte mindazok támogatását (Magyarország Kormánya, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárság, Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság, Magyar Nemzeti Tanács, Magyarcsernye Község, Magyarcsernye Helyi Közössége, Tóba Helyi Közössége, több helyi és környékbeli vállalkozó), akik hozzájárultak a díszülés megszervezéséhez.


Csányi Mihály

Csányi Mihály nyugalmazott iskolaigazgató, a Roham korábbi játékosa, vezetőségi tagja, elnöke történelmi beszámolót tartott az egyesület elmúlt száz évéről.

— Az első magyarcsernyei egyesület 1922-ben alakult meg Sloga néven. A csapat a falu keleti bejáratánál lévő pályán futballozott, a legények a faluszéli házakban vagy a bikaistálló egyik sarkában öltöztek. Nem tudni pontosan, mely csapatok ellen játszották első mérkőzéseiket, a feltételezések szerint meghívásos alapon Tóba, Tamásfalva, Torda, Szerbcsernye, Kisorosz focistái lehettek az ellenfeleik. Akkoriban a mérkőzések előtt kerékpárversenyt rendeztek, hét-nyolc csernyei kocsmában pedig fogadni lehetett az eredményre. Az 1930-as évek végére 160 tagot számlált a sportegyesület, a klubnak Tóth Harsányi Sándor révén először volt fizetett edzője, aki hetente háromszor Zsombolyáról járt át Csernyére edzést tartani, az elbeszélések szerint kerékpárral. 1939-ben a Slogából NSK lett, a Roham nevet 1942-ben vette fel. A vezetőséget tekintélyes emberek, iparosok, jómódú földművesek, kereskedők, orvosok, tanítók alkották. 1949-ben a labdarúgó-szakosztálynak 45 regisztrált tagja volt, a kosárlabdázók és az asztaliteniszezők 12-12, a kézilabdázók 15, a kuglizók 33, a sakkozók 8 tagot számláltak. A falu nyugati bejáratánál önkéntes munkával, közadakozásból stadion épült, a pályaavató meccset 1950. június 8-án a szerbcsernyei Budućnosttal játszotta a Roham. Az ’50-es évek végén, a ’60-as évek elején ismét kialakult egy nagyon jó generáció. A Rohamnak mindig akkor volt igazán jó csapata, amikor már az iskolában elkezdtek foglalkozni a legkisebb gyerekekkel — mondta visszatekintésében Csányi.

A díszülés után az ünnepség vacsorával folytatódott, melyen kihasználtuk az alkalmat, és elsőként a 19 éven aluli, valamint a felnőttcsapat egyik erősségét, Vladuc Kristófot szólaltattuk meg. Elmondta, hogy az elmúlt idényben a táblázat közepén végzett felnőttcsapatban nem tudott sokat játszani, a 2. helyen álló ifjúsági együttesben azonban rendszeres játéklehetőséget kapott. Az első felnőttmérkőzésén tizennégy éves korában pályára lépett játékos legszívesebben a 2018. évre emlékezett vissza, amikor védekező középpályásként tizenkét mérkőzésen kilenc gólt és két gólpasszt jegyzett, és ekkor szerezte első gólját a felnőttek között.

A felnőttcsapat vezetőedzője Vastag Attila, aki gyerekkora óta tagja a Roham családjának. Pályafutását a pioníroknál kezdte, majd minden lépcsőfokot teljesítve a mokrini (homokrévi) Delija ellen mutatkozhatott be a felnőttcsapat színeiben is, ahol tizennyolc idényt töltött. Kétszer gólkirályi címet szerzett a ligában, pályára lépett a többi közt az újvidéki Vojvodina ellen is, és a magasabb ligáért való selejtezőn is játszott a magyarcsernyei klub színeiben. A Roham céljairól elmondta, hogy mindig az 1. helyen szeretnének végezni, de a helyezésnél fontosabb, hogy a helyi fiatalok minél több esélyt kapjanak a bizonyításra, hiszen ők az egyesület jövője.

A Roham Labdarúgóklub jubileumi ünnepsége másnap utánpótlástornával folytatódott, melyen a házigazdák mellett a bakonycsernyei és az erdélyi Dózsagyörgy község csapatai léptek pályára. A tervek szerint az ősz folyamán az öregfiúk és a felnőttek számára is rendeznek gálamérkőzéseket, amivel véget ér a Roham Labdarúgóklub fennállása 100. évének megünneplése.

A díszülésen megtelt a színházterem a Roham vendégeivel, barátaival, szimpatizánsaival

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..