home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A Pető-módszer Szabadkán
Szakáll Laura
2022.01.28.
LXXVII. évf. 3. szám
A Pető-módszer Szabadkán

A központi idegrendszeri sérülésekkel küzdő személyek számára szervezett kéthetes intenzív képzést a Szekeres László Alapítvány, a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Kara és a Magyar Nemzeti Tanács.

A kurzust Szabadkán, a Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő- és Gyakorlóintézmény épületében tartották meg. Szűrővizsgálatokat is végeztek, melyekre központi idegrendszeri sérüléssel élő gyermekeket, valamint sclerosis multiplexben, Parkinson-kórban, stroke, agyvérzés vagy baleset következtében kialakult neurológiai károsodásban szenvedő felnőtteket vártak Vajdaság egész területéről.

— Ezek a szűrések és fejlesztések évek óta folynak Vajdaságban, legutóbb Zentán volt erre lehetőség — mondta Kosányi Tamás, a Szekeres László Alapítvány munkatársa. — Tavaly az év második felétől a Szekeres László Alapítvány szervezi a vajdasági szűréseket a Pető András Karral együttműködve. Ezek, illetve a fejlesztések négy csoportban történnek. Az elmúlt időszakban több mint húsz személy keresett fel bennünket. Az első napokban tizenhatan érkeztek, őket felmérték a Pető András Kar konduktorai, ebből a csoportból és a korábbi páciensek közül tizenkét emberrel folyamatosan foglalkoztak. A fejlesztések, szűrések teljes mértékben ingyenesek, a pácienseknek az a dolguk, hogy felkeressék a Szekeres László Alapítványt. Ez egyedülálló alkalom itt Vajdaságban a Pető András Kar és a szervezők jóvoltából. Ez nem gyógytorna, hanem az idegrendszeri sérüléssel élő emberek fejlesztése. A Pető-módszert, mely hungarikum, az egész világon alkalmazzák. Azt látjuk, hogy erre nagy az igény, az emberek fontosnak tartják, hogy éljenek a segítséggel, mely jót tesz az egészségüknek. Az érintettek szeretnék, ha ez folytatódna Vajdaságban, a járvány azonban még beleszólhat. A tervünk az, hogy már február végétől indítsunk egy következő szűrési csoportot.

A páciensek hozzátartozói szerint nagyon hasznos volt a fejlesztés, a gyakorlatokat otthon is alkalmazhatják a beteg családtagok. Berta Vilmos a feleségét kísérte el a foglalkozásokra. Azt mondja, a hetvennyolc éves Veronika 2017 óta küzd a Parkinson-kórral, állapota folyamatosan romlik.

— Örömmel értesültünk erről a lehetőségről, bejelentkeztünk, és el is fogadtak bennünket. Hetente kétszer jártunk a tornára, most valamennyire fejlődött a feleségem mozgása, látjuk a javulást Veronikán. A seprűt is felvette, és a járókeret segítségével felsöpörte az ebédlőt. Nem szabad elhagynia magát. Az ágyat is rendbe teszi maga körül, nagyon sok mindent megcsinál. Otthon is folytatjuk a gyakorlatokat, sétál a kiskertben, az is felér egy tornával. Az ebédet is közösen főzzük, mellette vagyok, ő diktálja, mit tegyek a lábasba, és mindig jól sikerül.

Kovács Magdolna férje, Vilmos is Parkinson-kórban szenved, de Alzheimer-kórt is diagnosztizáltak nála. A gyakorlatoknak köszönhetően azonban javul az életminősége.

— Amit itt csinál, azt tovább gyakoroljuk otthon. Biztonságosabban közlekedik, jobban el tudja látni magát. A felkeléssel, az ágyból való felállással van a legnagyobb gond. Ha újra lesz rá lehetőség, ismét fogunk jelentkezni. 

A fejlesztés Magyarország Kormánya, a Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával, valamint a Szekeres László Alapítvány szervezésében valósult meg.

Fényképezte: Szakáll Laura

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..