home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A Paulinum történelmi jelentőségű látogatása
BARANYI László
2014.06.18.
LXIX. évf. 25. szám
A Paulinum történelmi jelentőségű látogatása

A Paulinum Gimnázium és Szeminárium tanulói május végén egy felejthetetlen és egyúttal tartalmas tanulmányúton vettek részt a magyar fővárosban, Budapesten.

Az elmúlt évben a Paulinum — fennállásának 50. évfordulója alkalmából — megkapta a magyar kormány által létrehozott Külhoni Magyarságért Díjat, amelyet maga Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár adott át az augusztus 20-ai állami ünnepen. Külhoni Magyarságért Díjban a határon túl élő magyar közösségek érdekében -- a közéletben, az oktatásban, a kultúrában, az egyházi életben — tevékenykedő személyek és szervezetek részesülnek. E díj elnyerésének köszönhetően valósulhatott meg a budapesti tanulmányút, amely az intézmény számára történelmi jelentőségű, hiszen a Paulinum diákjai még sohasem jártak egy közös program keretében a magyar fővárosban. Első állomásuk a budavári Mátyás-templom volt, amelynek felújítását a közelmúltban fejezték be, így a szeminaristák megcsodálhatták a világörökség részévé lett koronázótemplomot. Ezután a budai vár és a Sándor-palota megtekintésére került sor, majd az egykori pálos kolostort, a mai központi szeminárium épületét nézték meg, amely több mint 350 évet tud maga mögött. Ez az épület a papnevelés és a teológiai képzést tekintve kiemelkedő jelentőségű intézmény volt, és az is maradt. Felbecsülhetetlen értékű a könyvtára, a díszterme, valamint az Egyetemi templom. A délutáni órákban a paulinisták megtekintették a Belvárosban található legjelentősebb intézményeket, nevezetességeket, közöttük a Magyar Tudományos Akadémia és a Pesti Vigadó épületét, a Lánchidat és a Szent István-bazilikát. A bazilikában megnézték Szent István király ereklyéjét, és imával kérték az első magyar szent közbenjárását. Látogatásuk központi célja az Országház volt, melynek megtekintésére Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes közvetítésével és jóvoltából került sor, aki mindig is figyelemmel kísérte a Paulinumban folyó oktatást, nevelést. A tanulók a Parlamentben szó nélkül maradva csodálták a gyönyörű épület szebbnél szebb termeit és művészeti alkotásait. A miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy: „az Országház épülete ne csak egy kulturális emlék legyen számunkra, hanem érezzük sajátunknak, olyan helynek, ahová mindig hazaérkezhetünk és otthon lehetünk.” A kupolateremben meghatódva néztük a koronaékszereket, amelyek az összetartozás és a nemzeti egység szimbólumai. A késő délutáni órákban megcsodáltuk a világörökség részévé nyilvánított Hősök terét és az Andrássy utat. Az esti órákban a józsefvárosi plébánián jártunk. Ft. Bajzát Ferenc plébános fogadott bennünket, aki évtizedek óta támogatja a Paulinumot, és mindig segítőkész, nagylelkű volt az intézménnyel. Elmondhatjuk, hogy budapesti tanulmányutunk mind kulturális, mind pedig eszmei szempontból jelentős és történelmi eseménynek számít. A Paulinum Gimnázium és Szeminárium hálával és köszönettel tartozik Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úrnak és a magyar kormánynak, nélkülük ugyanis nem kerülhetett volna sor a látogatásunkra.            

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..