home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
A Párizs felé vezető úton
Tóth Tibor
2023.04.21.
LXXVIII. évf. 16. szám
A Párizs felé vezető úton

Örményország fővárosában, Jerevánban már zajlik a felnőtteknek rendezett súlyemelő-Európa-bajnokság, melynek Kajdocsi Tamás és Rozsnyik Ervin révén két szabadkai résztvevője van. A +109 kilogrammos kategóriában induló Kajdocsi az Eb zárónapján, április 23-án lép pódiumra.

 

Tamást két héttel a verseny előtt, a kedd délutáni edzésen látogattuk meg a Spartacus Súlyemelőklub helyiségeiben, ahol rajta kívül több utánpótláskorú versenyző gyakorolt Rozsnyik Ervin vezetőedző éber felügyelete alatt.


Az országos csapatbajnokság első fordulója után egyaránt 2. helyen álló szabadkai férfi- és női csapat (Fotók: Spartacus Súlyemelőklub)

— A felkészülés eddig jól halad, elégedett vagyok az eredményekkel. Két héttel ezelőtt Zomborban, az országos csapatbajnokság első fordulójában 173 kg-ot szakítottam és 217 kg-ot löktem, mely súlyokkal tervezzük kezdeni az Európa-bajnokságot. Szombathelyen, a Tóth Géza-emlékversenyen szakításban 170, lökésben 210 kg-ot értem el, ami szintén elégedettségre ad okot. Az utóbbi néhány napban a lábam fájlalom egy kicsit, de bízom benne, hogy nem súlyos a sérülés. Nagyon erősnek tűnik az Eb mezőnye, hiszen a benevezettek között találhatjuk a grúz Lasha Talakadze nevét, valamint lesz két házigazda, örmény súlyemelő is, akik szintén jelentős erőt képviselnek. Az Eb egyúttal selejtező is a párizsi olimpiára, így mindenki megpróbál minél jobb eredményt elérni. Szeretnék súlycsoportomban az idén is a legjobb tíz között végezni, ami fontos kiindulópont lenne az olimpiai kvótáért vívott harcban. Összesen öt olimpiai selejtezős versenyünk lesz, melyből a legjobb eredményt veszik figyelembe. A riói és a tokiói olimpiára majdnem sikerült kijutnom, nagyon remélem, hogy Párizsban már ott lehetek. Nagyon komolyan vesszük a felkészülési programot, minden selejtezőn részt veszünk. Nem lesz egyszerű, mert nagyon erősek az ellenfelek, de megteszünk mindent a sikerért — mondta Kajdocsi Tamás.

Szerbiát Tamás mellett Radmila Zagorac, Sonja Bijelić és Mišel Gvozdenović, valamint Zoran Pantelić szövetségi kapitány és Rozsnyik Ervin, a válogatott segédedzője képviseli az örmény fővárosban. Rozsnyik Ervin elmondta, hogy Tamásnak volt egy kis combhúzódása, de a felkészülése ennek ellenére jól halad.


Kajdocsi Tamás a szombathelyi nemzetközi versenyen

— Megbeszéltük Tamással, hogy a helyezésen egyáltalán nem gondolkodunk, számunkra az a fontos, hogy minél magasabb összesített eredményt érjünk el, mivel végelszámolásnál az olimpiai biatlonban megvalósított teljesítmény számít. Szerintem ha 410 kilogramm közelében tudnánk lenni, azzal minden valószínűség szerint az összesített ranglistán benne lennénk az első tízben. Tamás összesített legjobbja 403 kg, melyet túl kellene szárnyalni, de van benne akkora erő, és jó formában is van, úgyhogy szerintem tud ezen javítani. A Szerb Olimpiai Bizottság támogatja az olimpiai selejtezőkre való utazásunkat, így a jereváni Eb után júniusban részt veszünk a havannai világkupán, a szeptemberben Szaúd-Arábiában megrendezendő világbajnokságon és a katari világkupán is, úgyhogy az idén négy alkalma van egy olyan összesített eredmény elérésére, amellyel súlycsoportjában az első tíz környékén végezhet. Ebben az esetben jövőre is támogatnák a további versenyeken való indulását, és akár egy szabadkártyát is kaphat. Számunkra azonban mindenképp a közvetlen kijutást eredményező A norma teljesítése a cél, mert ez az egyetlen biztos út az olimpiára. Az előnevezés alapján elmondhatom, hogy iszonyatosan erős lesz a mezőny. Ez az első kvalifikációs torna, aki a sportágban számít, ott lesz Jerevánban. Az orosz és a fehérorosz súlyemelők részvétele még bizonytalan, mivel a végleges döntés még nem született meg. Sportolókról beszélünk, akiknek semmi közük a politikai helyzethez, így ez alapján ott kellene lenniük a kontinenstornán, viszont nekünk sokkal inkább megfelelne, ha nem vennének részt az Eb-n, mert mindkét országban van egy-egy kiváló súlyemelő Tamás súlycsoportjában. Ha ők nem lesznek ott Jerevánban, akkor mi már két lépéssel közelebb kerülünk az ötkarikás játékokhoz — mondta Ervin.

A válogatott másodedzője a tavalyi Európa-bajnokságon bronzérmes Radmila Zagoractól az idén is jó szereplést vár, annak ellenére, hogy a versenyző már nem a 45, hanem a 49 kilogrammos súlycsoportban — mely a legkisebb olimpiai súlycsoport — lép pódiumra az örmény fővárosban.

A Spartacus fiatal versenyzői már több megméretésen képviselték a klub színeit. A Szent Száva-napi tornán, mely egyúttal az általános és a középiskolások vajdasági tornája is volt, az általános iskolások között Ördög Iván, a középiskolások között pedig Bencsik Masa Balázs bizonyult a legjobbnak. Csapatban a Politechnikai Középiskola a középiskolák között az 1., a hajdújárási-királyhalmi Petőfi Sándor Általános Iskola pedig az általános iskolák mezőnyében a 2. helyen végzett.


A tartományi bajnok 15 és 17 éven aluli, szabadkai csapat

— A 17 és a 15 éven aluli csapatunk is megnyerte a tartományi bajnokságot, egyéniben a fiatalabbak és az idősebbek között is négy aranyérmet nyertünk. Külön meg kell említenem Ördög Ivánt, aki egy év alatt 100 Sinclair-pontot fejlődött, korábban egyik versenyzőm sem tudott hasonlót felmutatni. A súlyemelést Haskó Tibornál kezdte a hajdújárási szakosztályunkban, de fél éve már a városban készül az előtte álló kihívásokra. Rajta kívül még Német Richárd emelkedik ki a fiatalabbak közül. A juniorok között az elsőéves Bencsik Masa Balázs új országos csúcsokat állított fel, illetve Szombathelyen abszolút kategóriában ezüstérmet nyert egy nagyon színvonalas nemzetközi versenyen. A tartományi felnőttbajnokságon, mely az országos csapatbajnokság első fordulója is volt, öt arany- és öt ezüstérmet nyertünk, csapatban pedig a 2. helyen végeztünk. Aleksandar Saulić sajnos érvényes kísérlet nélkül kiesett, így nagy a lemaradásunk az éllovas bácsi Hercules mögött. A hátrány a további fordulók során nagyon nehezen hozható be. Reménykedtem, hogy az idén visszaszerezzük az országos csapatbajnoki címet, viszont az első fordulót látva ez jócskán nehéz lesz. A lányok az első torna után tartják a 2. helyet. A mezőnyt kimagaslóan a belgrádi Partizan vezeti, hiszen négy kiváló versenyzője van, akik közül hárman állandó válogatottak. Nálam két lány állandó csapattag, kettő pedig gyakran változik, sehogy sem akar összeállni egy olyan csapat, amely veszélyeztethetné a belgrádiak 1. helyét. A 2. hely jelenleg reális, ha tartjuk a mostani formát és színvonalat — zárta mondandóját Ervin.

A szombaton kezdődött Európa-bajnokságon a +109 kg-os súlycsoport versenye az előttünk álló vasárnap lesz műsoron, amikor is Kajdocsi Tamásnak szurkolhatunk a párizsi olimpia felé vezető út első állomásán.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..