home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A NATO új térképe
Talpai Lóránt
2024.03.28.
LXXIX. évf. 13. szám
A NATO új térképe

Immár harminc európai tagország van rajta — Franciaország az idén 3 milliárd euróval segíti Ukrajnát — Az első nukleáris csúcstalálkozó — Mintegy 140 halálos áldozat

Immár harminc európai tagország van rajta

Márciusban Svédország nemzeti lobogóját felvonták a NATO brüsszeli székhelyén. Svédország a csatlakozásával véget vetett a II. világháború utáni semlegesség évtizedeinek, a lépés fő oka pedig az volt, hogy egyre nagyobb aggodalomra ad okot Oroszország ukrajnai inváziója. Svédország a 32. ország a szövetségben, és a NATO-nak immár harminc európai tagállama van.

 

Franciaország az idén 3 milliárd euróval segíti Ukrajnát

A francia nemzetgyűlés nagy többséggel támogatásáról biztosította az Emmanuel Macron francia elnök és ukrán kollégája, Volodimir Zelenszkij által február 16-án Párizsban aláírt kétoldalú biztonsági megállapodást, melynek célja hosszú távon szavatolni a polgári és a katonai támogatást Ukrajnának az Oroszországgal vívott háborúban. A többórás vita után a nem kötelező erejű, szimbolikus szavazáson az 577 fős alsóházban 372 képviselő voksolt igennel a 99 nem ellenében, míg a Marine Le Pen vezette jobboldali szuverenista Nemzeti Tömörülés és a radikális baloldali Engedetlen Franciaország képviselői tartózkodtak. Gabriel Attal miniszterelnök tisztelettel adózott az ukrán nép kivételes ellenállása előtt, amit a képviselők állva tapsoltak meg.

 

Az első nukleáris csúcstalálkozó

A nukleáris technológiáknak fontos szerep juthat a tiszta energiára való átállásban, az atomenergia ugyanis a második legjelentősebb alacsony kibocsátású villamosenergia-forrás a vízenergia után — jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, az első nukleáris csúcstalálkozón. Ursula von der Leyen hangsúlyozta: ahhoz, hogy az atomenergia jelentősen hozzájáruljon a klímasemlegességi célok eléréséhez, a legfontosabb feladat az új befektetések felgyorsítása.

 

Mintegy 140 halálos áldozat

Március 22-én este a Moszkvához közeli Krasznogorszkban több maszkos fegyveres nyitott tüzet egy rockzenekar koncertjén, és gránátot vagy gyújtóbombát dobott a nézőtérre, ahol robbanás történt, majd tűz keletkezett. A lángok miatt beomlott a 6200 férőhelyes Crocus City Hall tetőszerkezete. Az első hírek 40 halálos áldozatról és több mint 100 sebesültről szóltak, de később már mintegy 140 halálos áldozatról és 180 nyilvántartott sebesültről számoltak be. A támadás elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat bejelentette, a merénylettel összefüggésben 11 embert vettek őrizetbe, köztük 4 tadzsik állampolgárt, aki közvetlenül érintett a terrortámadásban. A moszkvai bíróság elrendelte az utóbbiak előzetes letartóztatását.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..