home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A NASA 50 év után lecseréli a szkafandereket
Apró József
2023.03.25.
LXXVIII. évf. 12. szám
A NASA 50 év után lecseréli a szkafandereket

Ha az új szkafanderek valakit sci-fi-filmekre emlékeztetnek, az azért lehet, mert Esther Marquis, a For All Mankind című népszerű sorozat jelmeztervezője tervezte a ruha külső borítását. Az Axiom Space fejleszti az új szkafandert. Igaz, hogy a cégnek ez az első űrruhája, de az űriparban már régebb óta benne van, az ISS-re küldött magánmissziók asztronautáit képzi ki, illetve saját kereskedelmi űrállomást is fejleszt.

Március 15-én mutatták be annak a kereskedelmi űrruhának a prototípusát, amelyet az amerikai űrhajósok a következő holdra szállási küldetés során fognak viselni. A NASA 2022-ben egy 1,26 milliárd dolláros szerződés keretében 228,5 millió dolláros megbízást adott az Axiomnak az ügynökség következő generációs űrruháinak megépítésére az Artemis holdi küldetésekre. A NASA houstoni Johnson Űrközpontjának mérnökei által kifejlesztett xEMU ruhát felhasználva az új Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU) űrruha rugalmasabb, vagyis az asztronauták végre a fejük fölé emelhetik majd a kezüket (ezt eddig nem tudták megtenni), nagyobb védelmet nyújt a zord környezet ellen, és speciális, Holdra szánt eszközöket is kap, melyek az Axiom szerint minden eddiginél több Hold-felszín-feltárást tesznek majd lehetővé, melyre szükség is lesz a déli pólus felfedezéséhez, hiszen itt van a vízjég. A víz pedig hidrogén az üzemanyaghoz és oxigén a légzéshez.  Az Apollo-űrhajósok által több mint ötven éve viselt ikonikus ruhadarabokkal ellentétben ezt az új ruhát bérelni fogják. Az Axiom Space űrszolgáltató cég tervezte, építette, majd pedig bérbe is adja az űrügynökségnek. Igen, azt mondták, ezt úgy kell elképzelni, mint egy autókölcsönzést: ha kell nekik, majd kibérlik a szkafandert.


Kép: NASA Artemis twitter oldala

Az űrruháknak fehérnek kell lenniük a Hold-küldetések során, hogy visszaverjék a hőt. Bármilyen egyéb szín nem védi meg az űrhajósokat a Hold világos oldalán tapasztalható szélsőséges hőmérséklettől, mely a napos részen akár a 127 Celsius-fokot is elérheti. A bemutatón azonban a ruha kivételesen egy speciális külső borítást kapott, melyet az Axiom logója és a cég márkaszínei, a kék, a fekete és a narancs díszítettek. Ha minden a tervek szerint halad, akkor 2025 decemberében tér majd vissza a Holdra az Artemis 3 misszió, és ekkor fog az első női asztronauta is a Holdra lépni.

Érdekesség, hogy űrruhába öltöztetett Barbie babákon teszteltek egy új módszert a ruhák megtisztítására. A Hold felszínét borító por nagyon finom szemcsékből áll, melyek nemcsak a szkafandert, hanem az ember egészségét is veszélyeztethetik, ha bőrrel érintkeznek, vagy belélegzi őket valaki. Eddig kis kefék segítségével tisztították az űrruhát, de a módszer nem volt igazán hatékony, és kárt is tehetett a ruha anyagában. Ezért kísérleteznek új módszerekkel, például folyékony nitrogénnel tisztítanák az űrruhákat. A kutatók a holdi regolitot helyettesítendő ahhoz összetételében, tulajdonságaiban és szemcseméretében is nagyon hasonlító vulkanikus kőzetporral szórták be a babákat, majd folyékony nitrogénnel öblítették le a port. A módszer a por eltávolításában nagyon hatékonynak bizonyult, és a ruhákban sem tesz kárt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..