home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A Múzeumok Éjszakájának varázsa
Szakáll Laura
2022.05.18.
LXXVII. évf. 20. szám
A Múzeumok Éjszakájának varázsa

Huszonöt helyszínen szerveztek programokat Szabadkán a Múzeumok Éjszakáján. A helyiek már nagyon várták, hogy a világjárvány miatti két év kihagyás után ismét megtartsák a népszerű esti rendezvényeket.

Az alkalmi tárlatokat, látnivalókat több ezren tekintették meg, sokan nem csak egy intézményben jártak. A Szabadkai Városi Múzeum kiállításokkal készült, valamint gyermekfoglalkozásokat és zenés programokat is kínált a látogatóknak.


Fotó: Sanjin Mehić

— Az érdeklődőknek este 6 óra és éjfél között volt lehetőségük ellátogatni a múzeumba. A kiállításaink közül megtekinthették a Nem mind arany, ami fénylik címűt, melyet nemrégiben nyitottunk meg, illetve a Historizmus Bácskában — Szabadka címűt. Az első része a félemeleten kapott helyet, az emeleten pedig a szecesszióval egybekötött rész található. Mivel a historizmus után következett a szecesszió, volt lehetőség arra, hogy a kolléganő szép átmenetet készítsen az egyik korból a másikba. Emellett pedig a természettudományi osztály állandó kiállítása is várta az érkezőket. Ezt mindig kiegészítjük, hogy újdonsággal tudjunk kedveskedni a látogatóknak. Foglalkozással is készültünk Mi zümmög itt? címmel, ahol a fiatalok szuveníreket alkothattak, de szelfisarkot is kialakítottunk. A Szabadkai Zeneiskola és a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium tanulói zenés összeállítással mutatkoztak be. Az embereknek nagyon tetszik, hogy olyan időpontban látogathatnak el hozzánk, amire egyébként nincs lehetőség — hallottuk Mihájlovity Bába Anikótól, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatójától.


Fotó: Hodolik Boglárka

A Múzeumok Éjszakáján a zsinagóga is kitárta kapuit. A látogatók körbejárták az épületet, valamint a szervezők egy hangulatos szabadtéri jazzkoncerttel is kedveskedtek. Illés Hajnalka, a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány koordinátora elmondta, az emberek már nagyon várták, hogy két év kihagyás után ismét részesei lehessenek a különleges rendezvénynek.

— Nem volt kérdés, hogy nyitva leszünk ma este, hiszen 2019 óta nem volt erre lehetőség. A Múzeumok Éjszakájának külön varázsa van. A tömeg egész este hömpölyögve érkezik, nagyon nagy az érdeklődés.

A kortárs galéria kiállításmegnyitóval várta a látogatókat, valamint a Pro Musica Kamarakórus alkalmi koncertje mellett a nemrégiben megnyílt tárlatot is megtekinthették a képzőművészetet kedvelők.


Fotó: Hodolik Boglárka

Jasmina Vidaković pedagógus, a Szabadkai Kortárs Galéria custosa a következőket nyilatkozta:

— Jelena Sredanović Mátrix-tér című kiállításának megnyitóját kínáltuk. Az emeleten folytatjuk a saját kollekciónkból álló jubiláris kiállításunk népszerűsítését, a megnyitója április 28-án volt a hatvanéves fennállásunk alkalmából. A gyerekek számára egy kis sarkot rendeztünk be, hogy ott rajzolhassanak, színezhessenek.

A Múzeumok Éjszakáját először 1999-ben rendezték meg Franciaországban. 2003 óta számos országban szervezik meg ezt a különleges eseményt, Szerbia 2005-ben kapcsolódott be a programsorozatba. Szabadkán egyébként május 20-áig tart a Múzeumok Hete, így további kulturális programok közül válogathatnak az érdeklődők.


Fotó: Sanjin Mehić 


Fotó: Sanjin Mehić


Fotó: Sanjin Mehić

Fotók: Hodolik Boglárka

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..