home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A Manó Műhely csodái
Tóth Tibor
2022.12.24.
LXXVII. évf. 51. szám
A Manó Műhely csodái

A vásárokat és az egyéb rendezvényeket járva egy ízlésesen elrendezett standra lettem figyelmes, melyen különféle kisebb és nagyobb dísztárgyak hívogatták a vásárlókat. A gondos alapossággal elkészített alkotásoknak kevesen tudnak ellenállni, sokan megcsodálják őket, és természetesen vásárolnak is, hiszen a remekmű egy pillantás alatt belopja magát az ember szívébe.

Az alkotások elkészítéséhez kifinomult szépérzék, páratlan kézügyesség, határtalan türelem és rengeteg szeretet szükséges, melyek mindegyike jellemzi a Noszán élő Mihalec Gábort és párját, Danics Irénkét, így egyáltalán nem esik nehezükre a mindennapi kötelezettségek mellett még napi hét-nyolc vagy akár ennél is több órát kedvenc időtöltésükre szánni.

— Két éve, december elején jött divatba a manómánia. Mindenki manót varrt az ünnepekre, és varrónő lévén én is úgy gondoltam, megpróbálkozom vele. Feltettem őket a világhálóra, majd sokan megkérdezték, mennyiért adom őket. Ekkor gondolkodtam el rajta, miért is ne adnék túl rajtuk. Mivel akkoriban manókat varrtam, így lett a nevünk Manó Műhely. Először csak karácsonyra, majd húsvétra készítettem a manókat, később pedig díszek, ikebanák és egyéb érdekességek is társultak melléjük. Gábor több mint egy éve lézerrel különböző apróságokat vág ki, és mindebből nőtt ki az, amivel jelenleg foglalkozunk. Szinte mindent készítünk, a saját és a megrendelők ötleteit is megvalósítjuk. Jómagam vagyok az ötletgazda, a logisztikával foglalkozó személy, a marketinges, Gabi a számítógépes munkákat végzi, és az ötleteket, elképzeléseket formába önti — mondta Irénke.


Gábor és Irénke keze alól csodálatos alkotások kerülnek ki (a szerző felvétele)

A folyamatba Gábor avatott be, aki ottjártunkkor is nagy munkában volt, kedvünkért azonban otthagyta a gépet, és csatlakozott a beszélgetéshez.

— A megrendelőtől kérek egy jó minőségű fotót, melyről leveszem a vágásmintát, és ezt továbbítom a gépnek. Ha nem tisztán kivehető fotót kapok, akkor újat rajzolok, vagy a neten keresek hasonlót, és azt próbálom a megrendelő igényeihez igazítani. A tervet számítógépen készítem el. A kivitelezést végző gépbe belehelyezem a 3 mm-es lezonitot, azaz préselt farostot vagy a sperlemezt, azaz a rétegelt lemezt. A számítógép vezérli a lézert, mely az anyagból kiégeti a nagyon vékony, tized milliméteres részeket. Ezek a darabok kipotyognak, így a préselt farost vagy a rétegelt lemez elnyeri a kért formát. Az elemeket ezután meg kell tisztítani, összerakni, ragasztani, festeni, amit Irénke végez — avat be a részletekbe Gábor.


A Manó Műhely az adventi vásáron

A Manó Műhelyben nem csak karácsony előtt folyik a munka. Húsvétra, nőnapra és egyéb ünnepekre is készülnek, sokan náluk választanak ajándékot szeretteiknek születésnap, esküvő, elsőáldozás, ballagás alkalmával.

— Állandóan igyekszünk új ötleteket kitalálni, olyasmit készíteni, amit más nem. Karácsony előtt vásárolnak a legtöbben, hiszen az emberekben benne van, hogy akármilyen apróságot is, de a jeles ünnepre vegyenek valamit. A legnépszerűbb termékeink között található a névre szóló gömb, melyet fel lehet helyezni a fenyőfára, előszeretettel vásárolják a névre szóló pénztartót, melybe idézetet is belegravírozunk, és nagy sláger az italbörtön is, melyből nem olyan könnyű kiszabadítani az italt, de egy kis taktikával megoldható. Az arcok is elnyerték a vásárlók tetszését, amikor a fák összefonódásával két arc jelenik meg a háromrészes képen. A saját tervek alapján alkotott cicás kompozíció is nagy sikert aratott, és a lovakkal kapcsolatos képek is népszerűek. Nem szabad elfeledni a névre szóló ajtókopogtatókat sem, ezeket nem győzzük készíteni — mondta Irénke.


Lovak

A kispiaci, a zentai, a topolyai és időnként a csantavéri vásárban is megtalálhatóak a Manó Műhely csodái, emellett az alkotók a magyarkanizsai piacon is jelen vannak, és igyekeznek minden meghívásnak eleget tenni, legyen szó karácsonyi vásárról, búcsúról, különféle fesztiválokról, falunapokról. Szabadkára heti egy alkalommal viszik be a rendelést, és ilyenkor a közbeeső településeken is eleget tesznek a vásárlók igényeinek. Gyakran egyazon napon két helyszínen van jelenése a Manó Műhelynek, ekkor Irénke az egyik, Gábor a másik helyszínen kínálja az alkotásokat.

— Hétköznap gyártunk, hétvégén értékesítünk. A világhálón is adunk el termékeinkből, a Manó Műhelyből az Egyesült Államokba, Hollandiába és Németországba is jutottak ajándékok. Nagyon szeretjük ezt csinálni, különben hozzá sem fognánk. Jólesik, amikor az emberek megdicsérik termékeinket, amikor rendelnek valamit, és az elkészült termék láttán megjegyzik, hogy ez sokkal szebb lett, mint amilyennek elképzelték. Ez egyfajta motivációt ad, hogy jó az, amit csinálunk. Munkánkban maximalisták vagyunk, minden terméket olyan szemmel készítünk, mintha vevők volnánk — mondta Irénke.

Ha még nem vásároltak karácsonyi ajándékot szeretteiknek, itt az alkalom, a Manó Műhelyben biztosan találnak megfelelőt. E sorok megjelenésének napján a termékeket Zentán, a Karácsonyi Kavalkádon találhatják meg az érdeklődők, de a Facebookon, a Manó Műhely oldalán is lehet rendelni, illetve fotókat nézegetni a termékekről.


Boldog karácsonyt! 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..