A Magyar Szó főszerkesztőjének és a TJGYT-elnökének mennie kell!
2015.10.22.
LXX. évf. 42. szám

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) közleménye

Összegezvén a Magyar Szóban kialakult helyzetet: van két, nem hivatalos, szóban lemondott TJGYT-tag, egy leváltott majd „befagyasztott” mellékletszerkesztő, dühöngő és önkényeskedő TJGYT-elnök, kétségbeesett szerkesztőség, megalázott újságírók, megosztott értelmiség, becsapott közvélemény.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége egyszer már kimondta: a Magyar Szó főszerkesztőjének mennie kell!

Most módosítunk: A Magyar Szó főszerkesztőjének és a TJGYT-elnökének mennie kell!

A Magyar Szó művelődési rovata körül kirobbant botrány folytatásaként egyes médiumok arról adtak hírt, hogy a Magyar Szó Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testület (TJGYT-azaz igazgató bizottság) elnöke Ujhelyi Lukács ( a mutyilistás párt bankára, a kisebbségi párt tartományi listavezetőjének édesapja), telefonon felhívta a TJGYT azon két női tagját, akik előzőleg közleményben hírt adtak arról, hogy a művelődési rovat szerkesztőjének leváltása „be lett fagyasztva”, majd minősíthetetlen hangnemben és hangerővel beszélt velük, megfenyegetvén őket.

A hírek szerint a telefonos beszélgetés végén a két hölgy szóban lemondott a TJGYT-tagságról.

Az Újvidéki Egyetem, Bölcsészettudományi Kar, Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke és a szabadkai székhelyű, de az Újvidéki Egyetem részét képező Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar is megszólalt ez ügyben. Közleményükben (Kontra Ferenc leváltása kapcsán - a szerk. megjegyzése), többek között a következőket írják: „A fentiek tükrében határozott álláspontunk, hogy Varjú Márta súlyos szakmai és megbocsájthatatlan erkölcsi hibát vétett, ezért követeljük, hogy az illetékesek haladéktalanul bírálják felül Varjú Márta főszerkesztő tevékenységét”

Összegezvén a Magyar Szóban kialakult helyzetet: van két, nem hivatalos, szóban lemondott TJGYT-tag, egy leváltott majd "befagyasztott" mellékletszerkesztő, dühöngő és önkényeskedő TJGYT-elnök, kétségbeesett szerkesztőség, megalázott újságírók, megosztott értelmiség, becsapott közvélemény.

Eközben a Magyar Szó alapítója, a TJGYT-tagokat javasoló/minősítő testület, azaz a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) (meg)választott tanácsnokai semmiről sincsenek (hivatalosan) tájékoztatva, a MNT tisztségviselői és az MNT Tájékoztatási Bizottsága pedig csendbe burkolódzott. Mintha semmi sem történne, a fölöttünk zörgő orkán meg úgyis elmúlik. Ha időközben nem visz el bennünket. Egyenként.

Pedig most igazán lépni kell(ene). Mert mindez tovább csorbítja a kisebbségi kormánypárti többségű Magyar Nemzeti Tanács amúgy is megtépázott tekintélyét, illetve tovább rombolja a kulturális autonómia eszmeiségét. Mintha azt szeretnék elérni, hogy a délvidéki magyarság körében teljes egészében kiirtsák az autonómia igényét.

Végezetül, figyelembe véve az események sorát, módosítunk:
A Magyar Szó főszerkesztőjének és a TJGYT-elnökének mennie kell!

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Közlemény rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..