home 2024. július 23., Lenke napja
Online előfizetés
A Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiválja
2024.06.18.
LXXIX. évf. 24. szám
A Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiválja

Három vajdasági előadás a versenyprogramban

2024. június 21-én, pénteken, 36. alkalommal kezdetét veszi Magyarország legnagyobb hagyományokkal bíró, 1988 óta kihagyás nélkül, évente megtartott színházi seregszemléje, a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja. A népszerű eseménysorozat ezúttal is különleges, izgalmas, szórakoztató előadásokat kínál színházínyenceknek és fesztiválrajongóknak, a tartalmas kikapcsolódást választó pároknak, családoknak és baráti társaságoknak egyaránt.

A fesztivál programjában 26 előadás szerepel, amelyek közül 17 versenyben is indul. A közönség több helyszínen élvezheti a különféle műfajú előadásokat, köztük vígjátékokat, nagyoperetteket, drámákat, monodrámákat és egy világhírű musicalt. Az előadások helyszínei között szerepel a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza, a Zsinagóga és a Refi Színpad.

A versenyelőadásokat öttagú zsűri értékeli, amelynek tagjai Elek Tibor irodalomtörténész, Lőkös Ildikó dramaturg, Nagy Katica színésznő, Pataki András rendező és Tapasztó Ernő színész-rendező. A zsűri az előadások utáni szakmai beszélgetéseken is részt vesz.

A fesztivál programjához kapcsolódóan a Találkozzunk Kisvárdán! sorozathoz újabb kisfilmek készültek, amelyek online is megtekinthetők:

Novák Eszter a nagyváradi Csárdáskirálynőről: https://www.youtube.com/watch?v=mMiC4aqDpGA

Barabási Árpád és Györfi Csaba a székelyudvarhelyi Parasztoperáról: https://www.youtube.com/watch?v=V00U9vd5NFM

Színészek, alkotók, támogatók a kisvárdai nagy múltú fesztiválról: https://www.youtube.com/watch?v=XrarL2QKues

A fesztivál idei díszvendége a megalapításának 25. évfordulóját ünneplő székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház. A jeles alkalomhoz kapcsolódóan Felvonásokon át az idő címmel láthatják a színház elmúlt 25 évéről készült dokumentumfilmet. Az alkotást Pál Melinda rendező, valamint Demeter Levente és Jakab Endre – mindhárman a Székelyföldi Stúdió munkatársai – készítették tavaly novemberben. A film a Szombathelyi 11. Savaria Filmszemlén első díjat nyert „színházművészet” kategóriában. Az évforduló alkalmából fotókiállítás is lesz.

Ünnepi esemény lesz még Farkas Ibolya színművész 85. születésnapja és színészi pályájának 65 éves jubileuma. A művésznő tiszteletére műsorra tűzik Tatár Rózsa Ady és Adél című monodrámáját, a marosvásárhelyi Spectrum Színház előadásában.

Bemutatják továbbá Nagy B. Sándor dramaturg beszélgetőkönyvét Nemes Levente színművésszel, aki az erdélyi magyar színjátszás ikonikus alakja. A könyvbemutatón a közönség közelebbről megismerheti a színész gazdag művészi életpályáját.

Megnézhetjük az Oscar-díjas Koltai Lajos rendezte Semmelweis című nagy sikert aratott mozit is, amelyet közönségtalálkozó követ az alkotókkal.

Az aktív pihenést kedvelőknek interaktív helytörténeti sétákat kínálnak: a résztvevők különleges perspektívából ismerhetik meg Kisvárda zsidó vonatkozású emlékeit és emlékhelyeit, valamint a fesztiválnak helyet adó város történelmi múltját.

Mindazokat pedig, akik az előadások előtt felfrissülnének, várja a városi strand a 14 pályás csúszdaparkjával, a kisvárdai Aquacinema, vagy éppen a közelben lévő Rétközi-tó csodálatos természeti adottságaival. A városban remek éttermek, kávézók találhatóak, az előadások között járhatunk egyet a sétálóutcában, ahol a színészeken kívül akár Mr. Pianoval is összefuthatunk. A siófoki zenész, 130 éves átalakított bécsi guruló zongorájával járja az országot és minden korosztály számára felejthetetlen élményt nyújt.

Vajdasági előadások Kisvárdán

Június 24-én 21 órai kezdettel a Művelődési Központban a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Spiró György Árpád-ház című előadását adja elő, Keszég László rendezésében.

Június 25-én 21 órai kezdettel a Zsinagógában mutatja be a Zentai Magyar Kamaraszínház társulata Görgey Gábor: Handabasa, avagy a fátyol titka című előadását László Sándor rendezésében.

Június 27-én 21 órai kezdettel a Refi Színpadon mutatkozik be az Újvidéki Színház Urbán András: Történt egyszer Újvidéken című produkciójával, a szerző rendezésében.

Június 28-án 17.30 órai kezdettel a Művelődési Központ ad helyszínt a Szabadkai Népszínház Moliere: Tartuffe című darabjának Ricz Ármin rendezésében.

Mind a négy színház előadása a Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiváljának versenyprogramjában szerepel.

További információért és jegyvásárlásért látogasson el a fesztivál hivatalos honlapjára: www.kisvarda.szinhaz.hu
Blog: https://kisvardaifesztival.blogspot.com/
Események: https://www.facebook.com/KisvardaiFesztival/events

(Forrás: Sajtóközlemény)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..