home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A Magyar Nemzeti Tanács munkájáról az Európai Parlamentben
Tóth Lívia
2023.04.19.
LXXVIII. évf. 16. szám
A Magyar Nemzeti Tanács munkájáról az Európai Parlamentben

Április 18-a és 20-a között szakmai kiránduláson tartózkodnak a Magyar Nemzeti Tanács, valamint bizottságainak tagjai, és a vajdasági magyar sajtó képviselői Strasbourgban. A csoport Deli Andor EP-képviselő meghívására érkezett Franciaországba.

A jelenlévők az Európai Parlament hivatalos látogatói programján vettek részt, amelynek része volt egy-egy előadás és kisfilm az EP működéséről, bepillantás az Európai Parlament éppen zajló plenáris ülésére, valamint kötetlen beszélgetés Deli Andor európai parlamenti képviselővel.

Deli Andor Szerbia EU-s csatlakozási folyamatáról elmondta, amióta 2011 óta követi, azóta számos hullámvölgyön ment át az ország. 
–Voltak időszakok, amikor egy kicsit optimistábbak lehettünk, de volt olyan is, amikor lelassult a folyamat. Most is ebben a lassuló fázisban vagyunk, ami sajnos a covid óta tart, és nehéz megmondani, mikor következhet be a felgyorsulás. Az ukrán helyzet hozott némi áttörést, egyfajta ráébredése történt meg a brüsszeli vezetőknek, hogy Nyugat-Balkán helyzete fontos az egész kontinens biztonsága szempontjából, de ennek a lecsapódását még nem látjuk a gyakorlatban. Nagyon nehéz pozitívnak maradni, hiszen Szerbia túl régóta ül az EU előszobájában, ami egyfajta csalódottságérzést eredményez a közvéleményben.

A látogatásról kiemelte, az Európai Parlamentben van a képviselőknek egy szűk, de lelkes csoportja, akik őshonos nemzeti kisebbségekkel foglalkoznak az európai szintéren, és minden térségből hívnak vendégeket. 
–Most alkalom mutatkozott arra, hogy egy Európai Unión kívüli közösség, a vajdasági magyarok is bemutatkozzanak. Azt hiszem, jó példát hozunk, mert a szerbiai kulturális autonómia, amit a Magyar Nemzeti Tanács képvisel, sikeresnek mondható kisebbségpolitikai modell, ami akár az uniós tagállamokban is megszívlelendő lehetne. A meghívás célja, hogy megmutassuk magunkat, a mi közösségünket megtestesítő Magyar Nemzeti Tanácsot – hangsúlyozta Deli Andor.

Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke április 20-án az Európai Parlamentben a Kissebségi munkacsoport ülésén előadásban mutatja be a Magyar Nemzeti Tanács működését és munkáját. Mint előzetesen elmondta, nagyon jelentősnek tartja, hogy beszéljen a szerbiai nemzeti tanácsok működéséről, és a hatásköreikről, ami akár Európában is egy jó gyakorlat lehet a kisebbségek önrendelkezését illetően. Nagyon fontos az, hogy Európában is hallassuk a hangunkat – emelte ki Fremond Árpád. 

A szakmai programon kívül a kirándulás résztvevőinek alkalmuk volt városnézésre, valamint sétahajózásra Strasbourg történelmi belvárosa körül.

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..