home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A Magyar Kultúra Napjának délvidéki központi ünnepsége
Hét Nap
2023.01.27.
LXXVIII. évf. 4. szám
A Magyar Kultúra Napjának délvidéki központi ünnepsége

Zentán, a Művelődési Ház színháztermében megtartották a Magyar Kultúra Napjának délvidéki központi ünnepségét. Az esemény keretében nyújtották át a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Magyar Életfa díjait, Plakett elismeréseit és Aranyplakett kitüntetését, továbbá átadták Vajdasági Szép Magyar Könyv elismeréseket is.

Magyar Életfa díjban részesült: Binecz Margit kevevári egyesületi és művészeti vezető, közösség- és művelődésszervező, anyanyelvápoló, Csizmadia János és id. Csizmadia Anna kupuszini népművész házaspár, adatközlők, néprajzi gyűjtők, dr. Harmath Károly OFM ferences szerzetes, Pastyik László topolyai bibliográfus, irodalom- és helytörténész, néprajzkutató.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség az Aranyplakett kitüntetést mgr. Hajnal Jenő magyar nyelv és irodalom szakos tanárnak, kulturális mediátornak, intézményalapítónak, közösségszervezőnek ítélte oda. 

A Plakett díjakat a következő személyek és közösségek vették át: Erős Mária pancsovai–hertelendyfalvi kézműves, népi iparművész, Kovács Jolánka muzslyai közösség- és irodalomszervező, író, költő, szerkesztő, műfordító, Simon Julianna topolyai hímző- és szövőasszony, kézimunka-oktató, Szakál Mónika szilágyi művelődés- és közösségszervező, valamint a kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, amely 2023-ban ünnepeli fennállásának 70 éves jubileumát.

A 2022. évi Vajdasági Szép Magyar Könyv díjat az Énekes Krisztina rongyikái című kötete érdemelte ki, amely a Forum Könyvkiadó Intézet kiadásában jelent meg. A kötet egyúttal a tudományos és értekező prózai művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok kategória díját is elnyerte. A zsűri külön kiemeli és dicséretben részesíti Csernik Elődöt a kötet tördeléséért és műszaki szerkesztéséért. A kiadvány a Magyar Szó Lapkiadó Kft. Nyomdájában készült. (A részletes eredményeket a Hét Nap online kiadásában találhatják meg.)

Ünnepi beszédet Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke mondott. A közönség a zentai Mécsvirág együttes, a Musica Sacra kórus Edelényi Magdolna vezényletével, és Berec-Csizmadia Anna kupuszinai népdalénekes lélekmelengetően szép közös műsorát vastapssal fogadta.  

Az esemény társszervezői a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ, a Zentai Magyar Kamaraszínház, a Pannon Rádió és Televízió voltak, fővédnöke a Magyar Nemzeti Tanács.

Beszámolónkat a Hét Nap február elsejei számában olvashatják.

Fényképezte: Szalai Attila

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..