home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A Magyar Dal Napja
BÚCSÚ Ottó
2014.09.06.
LXIX. évf. 36. szám
A Magyar Dal Napja

E hó 14-én immár hetedszer kerül sor a magyar dal megünneplésére, amikor együttesek, énekesek, kórusok színpadokon, utcákon, tereken, járműveken kizárólag magyar dalokat adnak elő. Teszik ezt azzal a céllal, hogy több figyelmet és megbecsülést harcoljanak ki a méltatlanul háttérbe szorított magyar zenének. Erre az alkalomra minden évben megválasztják a Magyar Dal fővárosát. Az idén ez a szerep Hévíznek jutott.

A múlt évi békéscsabai rendezvény előtti sajtótájékoztatón Presser Gábor Kossuth-díjas zeneszerző, a mozgalom kezdeményezője és szervezője a következőképpen nyilatkozott:

— Sok évvel ezelőtt, amikor Magyarországon egyre szaporodtak a rádiók és a televíziók, az járt a fejemben, hogyan lehetne a magyar szerzeményeknek több figyelmet kiharcolni. Manapság is igen kevesen vannak tisztában vele, mekkora kincs is az, amit birtoklunk. A magyar zene méltatlanul kevésszer kerül előtérbe, pedig számtalan műfajban születnek remekművek. Szerettem volna elindítani egy alulról szerveződő mozgalmat a magyar zene érdekében, és erre Gerendás Károly barátom segítségével 2008-ban a Sziget Fesztiválon került sor. A kezdeményezés beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen már az első alkalommal harminc helyszínen zajlottak a programok, és ez a szám évről évre nő, valamint a közönség és a média is melléállt. De van még mit tenni, zenei kincsünket minél több helyen, minél nagyobb tömegek számára kell elérhetővé tenni.

Hévíz városa, a Magyar Dal fővárosaként sokszínű, háromnapos programot készített. Ezek egyike a „tóölelés”, mely abból áll, hogy mintegy ezer ember a Hévízi-tó sétányán, a tavat körbefogva együtt énekel, miközben a levegőbe emelkedik a Magyar Dal hőlégballonja. Szeptember 14-én tartják meg a hévízi dalfesztivál döntőjét is. Zenélő kisbuszok közlekednek majd a közeli fürdővárosok felé, a Balatonon pedig a Magyar Dal hajója szállítja az utasokat, fedélzetén a múlt század 60-as éveinek táncdalait játszó zenekarral.

Hévízen, a három nap alatt — szeptember 12-étől 14-éig — számos együttes, énekes és kórus lép fel. Valamennyien magyar dalokat adnak elő. A városban ezenkívül lesz még hangszerkiállítás hangszerkészítő-mesterek bemutatkozásával, továbbá a piacon régi lemezek, kazetták, zenés videók, DVD-k, CD-k adásvétele, csereberéje utcazenészek közreműködésével.

A Magyar Dal Napjának megünnepléséhez alkalmi programokkal csatlakozik több vidéki város és Budapest is több helyszínnel, valamint néhány határon túli település is.

Népzenei Színpad Martonvásáron

Presser Gábor kérésére a Martonvásáron élő Kunos Gábor, a Csík zenekar brácsása a Magyar Dal Napja keretében megszervezi a Népzenei Színpadot. A város és környéke ugyanis nagyon fontosnak tartja a népi hagyományok ápolását. Az a célja, hogy a fiatalok is megismerjék a népdal erejét és a népzene legavatottabb előadóit. A martonvásári rendezvény is három napig) tart — nagyszámú zenész, énekes és kórus fellépésével. A gyerekeket népi játékudvar és kézművesjátékház várja.

A programfüzet megtalálható a Magyar Dal Napja honlapján vagy ide kattintva.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..