home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A MNT elfogadta az Európa Kollégium pénzügyi tervét és munkatervét
TOMA Viktória
2016.02.08.
LXXI. évf. 5. szám
A MNT elfogadta az Európa Kollégium pénzügyi tervét és munkatervét

A Magyar Nemzeti Tanács a legutóbbi, 14. rendes ülésén — egyúttal a 2016. év első ülésén —, Újvidéken, az Európa Kollégium dísztermében elfogadta az Európa Kollégium pénzügyi tervét és munkatervét.

Az ülés elején elfogadták a Magyar Nemzeti Tanács 13. ülésének jegyzőkönyvét, majd megvitatták az Európa Kollégium 2016. évi pénzügyi tervét és munkatervét. Snejder-Sára Ildikó, az Európa Kollégium igazgatója beszélt az intézmény pénzügyi tervéről. Mint mondta, a kollégium 2016. évi költségvetése mintegy 91 millió dinár, ennek legnagyobb részét anyaországi támogatások teszik ki. A kollégium költségvetésének mindössze 6 százalékát tervezik előteremteni önerőből, szolgáltatásokból. Ami a kiadásokat illeti, a költségvetés egy részét a közeljövőben esedékes befektetésekre, működési költségekre szánják. Az igazgatónő ezek közül külön kiemelte a belső edzőterem befejezését, a zeneterem, a számítógépes terem kialakítását és az udvar rendezését. A munkatervről szólva elmondta, annak középpontjában túlnyomórészt a szakkollégiumok kínálta lehetőségek, megfelelő szabadidő-tevékenységek és az épületről való gondoskodás áll.

Tari István, a VMDK képviselője a költségvetésről elmondta, véleménye szerint jó, azaz jobb, mint például az MNT költségvetése, mindössze annyi elmarasztaló megjegyzése volt, hogy túlméretezték a reklám- és a propagandacélra előirányzott összegeket, illetve a reprezentációs költségeket, amit Tari a választásokkal hozott összefüggésbe. Az Európa Kollégium igazgatónője a tervezett összegeket azzal magyarázta, hogy még nincs viszonyítási alap a korábbi évekhez képest, ezért lehetséges, hogy valamilyen célra többet terveztek a kelleténél, de ezt a pénzt egyszerűen nem fogják elkölteni.

Az MNT végül egyhangúlag, 22 szavazattal elfogadta az Európa Kollégium pénzügyi és munkatervét.

A Magyar Nemzeti Tanács a továbbiakban szavazott Papp Melinda kispiaci magyartanár kinevezéséről a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatóbizottságába, miután Faragó Kornélia lemondott az igazgatóbizottsági tisztségéről. Az MNT 21 szavazattal elfogadta az erre vonatkozó záradékot.

A következő napirendi pont a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet 2016. évi munka- és pénzügyi tervének, valamint a 2015. évi pénzügyi terv módosításának véleményezéséről szóló záradék módosítása volt, melyet szintén 21 szavazattal fogadtak el.

A magyarkanizsai CNESA Oktatási és Művelődési Intézmény 2016. évi pénzügyi tervét Sarnyai Károly, az intézmény igazgatója terjesztette elő. A pénzügyi tervet 21 szavazattal elfogadták, egy tartózkodó szavazattal.

A továbbiakban elfogadták a Magyar Nemzeti Tanács támogatásainak eljárási rendjéről szóló határozatot, a vajdasági magyarság nemzeti jelképéről és ünnepeiről szóló határozat módosításáról és kiegészítéséről szóló határozatot, valamint a Magyar Nemzeti Tanács állandó bizottságaiba való tagjelölés határidejének meghatározásáról szóló záradékot.

Jóváhagyták a végrehajtó bizottság döntését a szabadkai iskoláskor előtti intézmények hálózatának véleményezése, a kátyi Đura Jakšić Általános Iskola és a sándoregyházi Moša Pijade Általános Iskola igazgatóválasztási eljárása, a Szabadkai Zeneiskola iskolaszéki tagcseréje és a nagykikindai Fejős Klára Általános Iskola iskolaszéki tagcseréje kapcsán. Az MNT támogatta továbbá a vb döntését az antalfalvi Kolibri Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatóbizottsági tagcseréjét, a nagybecskereki Angelina Kojić Gina Középiskolai Diákotthon igazgatóbizottsági tagcseréjét, valamint a nagykikindai Nikola Vojvodić Középiskolai Diákotthon igazgatóbizottsági tagcseréjét illetően.

Az MNT elfogadta a Biológia 8 (Tankönyv az általános iskolák nyolcadik osztálya számára) című tankönyv, valamint a Biológia 8 (Munkafüzet az általános iskolák nyolcadik osztálya számára) című munkafüzet jóváhagyásáról szóló döntést és a végrehajtó bizottság döntését a Szabadkai Történelmi Levéltár igazgatóválasztási eljárása kapcsán.

Az MNT a Csóka községbeli kulturális pályázat pénzelosztásának javaslatát is támogatta. 19 igen szavazattal, 2 nem és 1 tartózkodás ellenében elfogadták a nagybecskereki utcanevek módosítási javaslatát is.              

A nyitókép illusztráció, Szabó Attila felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..