home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A Kanizsa Feszttel elkezdődött a nyár
Fehér Márta
2021.06.30.
LXXVI. évf. 26. szám
A Kanizsa Feszttel elkezdődött a nyár

Kicsiknek és nagyoknak, gyerekeknek, felnőtteknek, családoknak egyaránt kínált programokat a Kanizsa Feszt, melyet az elmúlt hétvégén rendeztek meg a Tisza-parti város vásárterén. Esténként százak buliztak az itthoni és a magyarországi együttesek, lemezlovasok koncertjén, napközben pedig ingyenes közösségi programokkal, szórakozási lehetőségekkel várták a kikapcsolódni, találkozni vágyókat, a közéleti témák iránt érdeklődők pedig kerekasztal-beszélgetéseken vehettek részt.

A kispiaci Keiper Ildió és Zsolt két kislányukkal, Emmával és Kittivel pénteken látogattak ki a családi programokra:

— Már tavaly is nagyon készülődtünk, a Kicsi Gesztenye Klub koncertjére, mert a gyerekek igencsak kedvelik, főleg azért, mert táncos-énekes előadásokat tart. Nagyon megörültünk, amikor láttuk, hogy ide, hozzánk is eljön! A kézműves-foglalkozásokat is megnézzük a koncert után, a lányoknak a rajzolás, kézügyeskedés nagyon fekszik. Az esti koncertek? Mi már kinőttünk ebből, a két kicsi mellett alig várom, hogy egyszer egy éjszakát átaludjak! Majd ha nagyobbak lesznek, esetleg, valamikor bulisak voltunk, szerettük a DJ-eket.


Család a Feszten: Keiper Ildió, Zsolt, Emma és Kitti

A bulizni vágyók már előző nap megérkeztek, a kezdőnapon lépett fel a Road együttes, sokak kedvence.

— Jöttem jól érezni magamat, végül is már rég nem volt jó nyarunk! A járvány miatt nem lehetett rendesen bulizni, ránk fért. A rockkoncertek végett vagyok itt, nagyon szeretem a Road zenekart, már csak érte megérte! A legfontosabb bulizni, együtt lenni a barátokkal, sátorozni, akkor is, ha nagyon meleg van — lelkendezett Horvát Krisztina, aki Kúláról érkezett a Kanizsa Fesztre.

— Tavaly is akartunk jönni, sajnos lemondták, így már korábban eldöntöttük, ha lehet, az idén biztosan eljövünk. Egy csendes év után furcsa, de nagyon jó, nagyon élveztük a bulit. Road, AK26, Depresszió — ezért jöttem — sorolta a temerini Szajler Adrián.


Újra lehet sátortáborozni!

— Egy fesztivál megszervezése akkor indul, amikor az előzőnek vége van. Bonyodalom mindig akad, annyi „könnyebbségünk” volt, hogy a koronavírus-járvány miatt tavaly elmaradt a rendezvény, így igyekeztünk a tervezett fellépőket rögtön bekötni az idei alkalomra, bízva abban, hogy sikerül megszervezni. Két dátumot is bebiztosítottunk: ha nem jön össze a június vége, talán augusztus végére, szeptember elejére rendeződik a helyzet. De sikerült, mindannyiunk örömére! Az emberek már nagyon várták. Ami a fellépőket illeti, azelőtt senkinek nem volt munkája, most mindenkinek nagyon sok lett a korlátozások megszüntetése után, így nehéz őket utolérni, az árak pedig nagyon emelkedtek a tavalyi évhez képest. Hogy manapság egy igazán jó fesztivált hozzon össze az ember, az igen tetemes összegbe kerül — mondta Csendír Viktor, a Kanizsa Feszt szervezője. — Zeneileg egy picit változott az előző évekhez képest a koncepció, akkor több volt a techno, az elektronikus zene, a keményebb vonal, most viszont a nagyszínpadon főként a rocké lett a főszerep, a kisszínpadon pedig lemezlovasok léptek fel. Igyekszünk, hogy hazai együttesek is képbe kerüljenek, hiszen a magyarok is szeretik a szerb zenét, de azért legtöbb a magyar fellépő.


Az esti koncertre várva

A péntek délutáni ünnepélyes megnyitón jelen volt Nyilas Mihály államtitkár, Balázs Attila, Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának Külhoni Köznevelési Programok Főosztályának vezetője és Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere.


Ünnepélyes megnyitó: Fejsztámer Róbert, Nyilas Mihály, Balázs Attila

— Köszönöm a szervezőknek, hogy volt bátorságuk és erejük ezt a fesztivált újra megrendezni, nagyon bizonytalan volt az, hogy június végén meg tudjuk-e tartani a rendezvényt. Bízom benne, hogy ahogyan eddig is, a Kanizsa Feszt jellemezni fogja községünk ifjúsági-zenei kínálatát, és megnyitja azt a fesztiválszezont, amely nekünk szeptember közepéig tart — köszöntötte a közönséget a polgármester.

— Nyolc évvel ezelőtt, akkor még mint Magyarkanizsa polgármesterét keresett fel Forró Lajos, hogy szeretnének itt egy nagy fesztivált szervezni, jó előadókkal, zenekarokkal, elsősorban fiataloknak, de nem csak nekik — idézte fel az államtitkár. — Az önkormányzat minden segítséget megadott, próbáltunk egyéb forrásokat, szponzorokat is találni, és íme, nyolc év után a hetedik alkalommal rendeződik meg a Kanizsa Feszt! Nagyon örülök annak, hogy az anyaországi Emberi Erőforrások Minisztériuma melléállt, és kiemelt eseményként kezeli, mert ez szavatolja azt, hogy még inkább megerősödjön, kiterebélyesedjen a fesztivál. Nagyon fontos, hogy több korosztály van itt, a gyerekek, a családok, ez is egy új színfoltja volt a tavalyelőtti rendezvénynek.

Az anyaországi vendég Lőrinczi Zoltán nemzetközi és Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős államtitkár köszöntő szavait tolmácsolta:

— A Kanizsa Feszt a magyar nemzethez, a különböző korosztályokhoz tartozók összefogásának, összekovácsolásának, az együvé tartozás erősítésének egy remek lehetősége, mely azonfelül, hogy önmagában is felemelő, mások számára is példaértékű lehet. A színes kínálat, a fesztelen kikapcsolódás, a kulturális élmények nyújtása mellett a program alkalmat ad eszmecserékre, aktuális dolgok megvitatására és egymás jobb megismerésére is.

A Kanizsa Feszt keretében Kárpát-medencei sajtóklub beszélgetésre várták a közönséget, melyen a média helyzetének megvitatása mellett egyéb közéleti kérdések is napirendere kerültek. A határon túli magyarság a XXI. században címmel megtartott eszmecsere egyik vendége pedig Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke volt, aki kifejtette, hogy a vajdasági magyar közösség sikeressége a bizalomépítésnek köszönhető, az elsősorban önkörben kialakított bizalmi minimumnak, azaz a szerbek és a magyarok közötti egymás kölcsönös megbecsülésén alapuló politikának, melynek kiindulópontja, hogy miként lehet megvalósítani mindazt, ami a szülőföldön való boldogulást és megmaradást segíti.


Kézművesek a Kanizsa Feszten


Kézműves-foglalkozás gyerekeknek: Oromi Zengő Tájház


Múltidéző: Ősök Hangja


Kisállat-simogató nélkül nincs rendezvény


Így is lehet pecázni!


Helló, Kanizsa!


Nyomot hagytunk magunk után


A Kicsi Gesztenye Klub koncertjére várva

Fényképezte: Fehér Márta

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..