home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A Jangle család karácsonya
Brasnyó Zoltán
2020.12.25.
LXXV. évf. 52. szám
A Jangle család karácsonya

Mozi híján az ember akaratlanul is a televíziótól, az internettől, esetleg a streamingszolgáltatóktól várja a karácsonyi filmdömpinget, melyben szerencsére az idén sincs hiány. Korona ide vagy oda, azért érkeznek a premierek, ha nem is a klasszikus, szélesvásznú formában.

Amikor pedig azt hittük, hogy már mindent láttunk, egyszer csak felbukkan Forest Whitaker, a kiváló drámai színész, akit a Szellemkutyában vagy Az utolsó skót királyban láttunk, sőt, még Nelson Mandelát is eljátszotta egyszer, és egy karácsonyi musicalben valami teljesen újat mutat. Na jó, Whitakernek nem ez az első karácsonyi filmje. Az Oscar-díjas színész a Közel a karácsonyban is játszott 2013-ban, de az már egy kissé komorabb történet.

Van tehát egy játékkészítő egy steampunkszerű világban, akit annak idején csúnyán elárultak. A csalódás hatására búskomor lett, megérkezik azonban az unokája, aki miatt végre újra lesz miért mosolyognia. Életébe beköszönt a remény és a szeretet. Már csak a hitet kell megtalálnia. David E. Talbert író és rendező munkája egyszerre hagyományos, ízig-vérig karácsonyi film, kiváló díszletkavalkád és mélabús számvetés. A külföldi kritikusok úgy nevezték, „tánc a hóban”. Forest Whitaker egyszerűen zseniális a filmben, de nem szabad megfeledkezni Madalen Millsről vagy Keegan-Michael Keyről sem. Sőt, felbukkan Ricky Martin is, egy robot-játékfigura szerepében, aki nem más, mint a legendás matador, Don Juan Diego.

A Jangle család karácsonya a képzeletről, önmagunk újraértelmezéséről és a fontos dolgok felismeréséről szól. Klasszikus tanulságok ezek, szép és egyszerű üzenetek. Nem szeretne ennél többet ez a film, de tökéletes választás lehet a családnak karácsonykor. A történet egy nagyi (Phylicia Rashād) meséjével indul, aki két unokájának beszél a legendás Jeronicus Jangle-ről. Az ifjú feltalálónak gyönyörű családja és sikeres vállalkozása van. Agyafúrt találmányainak csodájára jár a közösség. Inasa, Gustafson azonban elrabolja legféltettebb kincsét, a már említett animatronikus figurát, Don Juan Diegót. Jeronicus depressziós, megtört ember lesz, eltávolodik a családjától, és már saját tudománya, hobbija sem érdekli igazán. Évtizedekkel később találkozik kreatív unokájával, Journey-vel, akin már látjuk, előbb-utóbb a nagyapa nyomdokaiba lép majd. Az unokának azonban van egy terve: ki szeretné békíteni nagyapját az édesanyjával, azaz Jeronicus lányával (Anika Noni Rose).

A Jangle család karácsonya több mint kétórás játékideje ellenére csak néha lassul be egy kicsit, de csak azért, hogy legyen időnk a film közben bejglit és mákos gubát is enni. Remek dalok, kiváló dalszerzők: például John Legend vagy Philip Lawrence szórakoztatják a nagyérdeműt. A táncjelenetek pazar kavalkádban teljesednek ki, az üzenet és az élmény pedig szívet melengető. Egyben van az egész.

A Netflixen megnézhető film rendezője le sem tagadhatná, hogy nem kevés inspirációt merített Charles Dickens Karácsonyi énekéből, ez azonban csak jót tett neki. 2020 végén határozottan jólesik egy régi történetet új köntösben újranézni, főleg, ha ahhoz kiváló színészi alakítások is társulnak.

Képek: filmhet.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..