home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
„A Hunyadiak óta nem volt olyan jó barátja Szerbiának, mint Orbán Viktor”
Markovics Annamária
2022.09.21.
LXXVII. évf. 38. szám
„A Hunyadiak óta nem volt olyan jó barátja Szerbiának, mint Orbán Viktor”

A legmagasabb szerb állami kitüntetést, a Szerb Köztársaság Érdemrendjének nagyláncát adományozta Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek Aleksandar Vučić szerb államfő „a Szerbia és Magyarország közötti békés együttműködés és baráti kapcsolatok fejlesztésében és erősítésében nyújtott kiemelkedő szolgálataiért”. A 2009-ben alapított érdemrendnek a magyar miniszterelnök a hatodik kitüntetettje.

A nagylánc átadásakor a szerb elnök Orbán Viktort az ország őszinte barátjának nevezte, akit megtisztelő kitüntetni. Aleksandar Vučić egyúttal köszönetet mondott mindazért a támogatásért, amelyet a magyar miniszterelnök az elmúlt időszakban nyújtott az európai integráció, a térségbeli kérdések és a kétoldalú kapcsolatok terén. Mint mondta: Orbán Viktor jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a magyar—szerb kapcsolatok egyre jobbá váljanak, és elérjék történelmi maximumukat.

Hozzátette: mindezért a támogatásért Szerbia végtelenül hálás, Magyarország pedig mindig számíthat Szerbia barátságára és támogatására.

A szerb elnök szerint az igaz barátság a nehéz időszakokban mutatkozik meg, és Magyarország akkor is Szerbia mellett állt, amikor egyszerűbb lett volna nem ezt tenni, és az ukrajnai háború következtében kialakult gazdasági és energiaválság során is erején felül teljesítve Szerbiának is segít.

Végül leszögezte, hogy az eddigi közös eredmények is nagyon látványosak, de arra kötelezik a feleket, hogy a jövőben is óvják és ápolják ezt a barátságot mindkét ország virágzása érdekében. „Hunyadi János és Hunyadi Mátyás óta nem volt ilyen jó barátja Szerbiának, mint ön” — emelte ki a szerb államfő.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök beszédében rámutatott, hogy hivatalban lévő embereket ritkán szoktak kitüntetni, és ő sem elbocsátásnak tekinti ezt az érdemrendet, hanem biztatásnak, és úgy veszi, nem azért kapta, amit eddig tett a szerb—magyar barátságért, hanem azért, amit ezután fog tenni érte.

A két politikus nem kerülhette meg az Európát sújtó energiaválság kérdését sem. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy nehéz időszak vár Európára, Magyarország és Szerbia is súlyos helyzetben van, Szerbiának pedig talán azért rosszabb, mert nem tagja az Európai Uniónak, és nem vezetett be szankciókat Oroszország ellen, ezért nem tud az uniós feltételeknek megfelelően kőolajhoz jutni. Aleksandar Vučić köszönetet mondott Orbán Viktornak, amiért Szerbia gázt tárolhat a magyarországi tározókban.

Az uniós szankciós politikáról szólva Orbán Viktor leszögezte: mindig az szenved többet, aki közelebb van a szankcionált országhoz, így nem meglepő, ha a magyar nézőpont radikálisan eltér a brüsszelitől. Véleménye szerint jó lenne észszerűbb alapokra helyezni az uniós szankciós politikát.

Mint mondta: Magyarországnak nagy károkat okoznak a büntetőintézkedések, mert rosszak, fájdalmasak, rengeteg pénzbe kerülnek, „és azzal fenyegetnek, hogy a sikereink egy tekintélyes részét, amit az elmúlt tíz évben elértünk, felemésztik”. Hozzátette, hogy az egész kialakult helyzetben az a legaggasztóbb, hogy „miközben megyünk bele az egyre súlyosabb gazdasági válságba, teljesen nyilvánvaló, ha a szankciókat hatályon kívül helyeznénk, a helyzet azonnal javulna”. Mindezeket figyelembe véve Orbán Viktor kijelentette: mindig amellett fog érvelni, hogy olyan szankciókat ne vezessen be az Európai Unió, amelyek Közép-Európának jobban fájnak, mint annak, akivel szemben alkalmazzák őket.


Fotók forrása: Tanjug

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..