home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A Híd összeköt
Bíró Tímea
2018.01.04.
LXXII. évf. 52. szám
A Híd összeköt

Vajdaság egyik legszínvonalasabb irodalmi és társadalmi folyóirata, a Híd az idén is megjelentette a Fiatal Alkotók Számát, melyben harmincnyolc szerző írása jelent meg.

A kiadványt a Híd évzáróján mutatták be december 18-án Újvidéken.


A szerkesztők a lapszámmal
(a szerző felvétele)

A folyóirat szerkesztősége fontosnak tartja, hogy bemutatkozási lehetőséget nyújtson a fiatal szerzőknek, ezért minden évben két lapszámot az ifjú íróknak, költőknek, kritikusoknak, tanulmányíróknak, műfordítóknak szentel. A felkért szerzők beérkezett munkáiból Fehér Dorottya és Benedek Miklós állította össze a lapot.

A 7., vagyis az augusztusi számban Vass Szabolcs képzőművész munkái láthatóak, a 8. szám oldalait pedig Lábadi Lénárd munkái díszítik.

Fehér Dorottya a szerkesztés közbeni tapasztalatait osztotta meg velünk:

— Azt hiszem, az idén kértük fel az eddigi legnagyobb számú, azaz több mint nyolcvan alkotót a publikálásra, a Híd két, fiataloknak szentelt száma pedig mindösszesen harmincnyolc szerző munkáit tartalmazza. Benedek Miklóssal külön hangsúlyt helyeztünk arra, hogy a lehető legtöbb, az irodalom, a művészet és a társadalomtudomány terén alkotó, általunk közelről-távolról ismert, harmincöt év alatti embert megmozgassuk, és lehetőséget adjunk számukra, hogy bemutatkozzanak, illetve arra, hogy új oldalukról ismerjék meg őket a Híd olvasói. A két szám ugyan valóban beszédes metszete a mai vajdasági fiatalok teljesítményének, mégis jóval többen vannak azok, akik szövegükkel helyet kaphatnának a Híd hasábjain. Fontos tehát, hogy a jövőben is nyitott szemmel járjunk, és az aktív szerzőink mellett kellő figyelemmel forduljunk azok felé a fiatalok felé, akik most bontogatják a szárnyaikat, és ezzel egyenértékűen azokról a kortársainkról se feledkezzünk meg, akik tanulmányaik vagy munkájuk okán külföldön élnek. Vannak nagyon ígéretes próbálkozások, és ambíciókban sincs hiány, mi pedig arra törekszünk, hogy szakmai szempontú, értő véleményt formáljunk minden olyan szövegről, amelynek a szerzője erre igényt tart. A szerkesztés elsősorban azért számított kihívásnak, mert eltérő írásgyakorlatú fiatalok szövegeit gondoztuk, ami a számok végén olvasható rövid bemutatkozásból is kiderül.

A Híd évzáró rendezvényére a Forum-házban került sor. Benedek Miklós bemutatta a Fiatal Alkotók Számát, illetve Antalovics Péter, Berényi Sarolta, Bíró Tímea, Celler Kiss Tamás, Lénárd Róbert és Orovec Krisztina felolvastak egy részletet a publikált szövegükből. Antalovics Péter elmondta, hogy az utóbbi időben keveset ír, mivel a sportújságírás elveszi az idejét és az energiáját. Berényi Sarolta még keresi a saját hangját, Celler Kiss Tamást pedig a futballisták lelki világa izgatja az irodalom szemszögéből. Lénárd Róbert a drámaíró és a rendező szoros összefonódásáról mesélt a jelenlevőknek. Orovec Krisztina, a fiatal műfordítók vezetője arról mesélt, hogy Vladimir Kecmanović hiánypótló regényét fordítja, melyben egy kisfiú szemszögéből láthatjuk a háborút.

Ezután Harkai Vass Éva Böndör Pál költészetéről tartott előadást, aki az idén ünnepelte a hetvenedik születésnapját. A meglepetésvendéggel, Kántor Péter költővel Faragó Kornélia beszélgetett a versekről, a Dunához való ragaszkodásról és arról, hogy a szerző mindig is ódzkodott attól, hogy politikai költő legyen.

Patócs László összegezte a Híd 2017. évi munkáját, és ismertette a terveket. Kiemelte a folyóiratban a műfordítók fontosságát, Virág Gábort pedig a szerkesztők és alkotók apjának nevezte.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..