home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A Hertelendy-kastély új arculata
Zséli Ágnes
2021.07.11.
LXXVI. évf. 27. szám
A Hertelendy-kastély új arculata

Befejeződtek a Törökbecse községhez tartozó bocsári Hertelendy-kastély felújítási munkálatai. Az új kreatív-innovációs központ az ősztől az óvodások, valamint az alsós tanulók oktatóközpontjának a szerepét tölti majd be — erősítette meg helyszíni látogatása során Igor Mirović tartományi kormányfő.

A felújítási munkálatokon kívül kísérőobjektumok is épültek, melyeknek köszönhetően az intézmény több mint másfél év alatt teljes egészében új arculatot kapott. A 120 gyermek befogadására alkalmas központ szobákkal, különféle foglalkozásokra tervezett tantermekkel is bővült. A régi kastély mellett rekreációra alkalmas terem, sportpálya, a kastélyt övező mintegy 6 hektárnyi területű parkban pedig fából készült, tájjellegű létesítmények, szaletlik, kerti fedett kiülőkék fogadják majd a hattól tízéves gyermekeket.

Az új létesítmény nemcsak a gyerekeknek nyújt közösségi teret, hanem a bánáti falu javát is szolgálja majd, hiszen mintegy húsz helybeli polgárnak ad munkalehetőséget. Az itt-tartózkodók betekinthetnek majd a falusi életvitelbe, megismerhetik a bánáti településnek és környékének hagyományait, történelmi örökségét. A gyerekek több időt is eltölthetnek a kastélyban, kulturális aktivitásokon vehetnek részt, falusi gazdaságokat nézhetnek meg, ahol a városi gyerekek háziállatokkal találkozhatnak. 

Egyébként a Törökbecsétől 25 km-re fekvő Bocsár ezen épületében 2005-ig elmegyógyintézetet működtettek, majd megkezdődtek a tatarozási munkálatok, de nem fejeződtek be. A kastélyt 2011-ig teljesen elhanyagolták, szinte romos állapotba került. Az objektum felújítását Törökbecse Önkormányzata indítványozta, a beruházáshoz szükséges 398 millió dináros összeget pedig a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság folyósította.

A Hertelendy-kastélyon elvégzett fejlesztés mellett a tartományi kormányfő Törökbecse Önkormányzatának vezetőségével átadta rendeltetésének a bocsári Dositej Obradović Általános Iskola új tornatermét is. A beruházás összköltsége 76 millió dinár.  

A szerző felvételei 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..