home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A Helyre tett Nagyszalonta
Csermák Zoltán
2017.03.01.
LXXII. évf. 9. szám
A Helyre tett Nagyszalonta

Arany János szülővárosába látogat a közmédia műsora

Arany János születésének kétszázadik évfordulóján A Hely című műsor Nagyszalontáról jelentkezik. Farkas Erika mikrofonja előtt feltárulnak a híres költő szalontai évei, emlékei.

A Hely, a Kossuth Rádió népszerű műsora március 2-án Nagyszalontára látogat. A stábot Patócs Júlia, az Arany János Művelődési Egyesület (AJME) vezetője látja vendégül a nagy költő születésének bicentenáriumán. A riportkörút első helyszíne a "Csonkatoronynak" nevezett műemlék, amelyben az Arany János Emlékmúzeumot rendezték be. A bőséges hagyatékot, kéziratokat, ruhákat, használati tárgyakat Arany László, a költő fia adományozta a városnak, és a gyűjtemény kezdetben egy emlékszobában kapott helyet. A Művelődési Egyesület később megvásárolta az évtizedek óta kihasználatlan és romos Csonkatornyot, és Arany László további támogatásával fel is újíttatta. Az édesapja emlékét ápoló mecénás 1898-ban elhunyt, így nem érhette meg a múzeum egy évvel későbbi megnyitását.

Azóta az épület nemzeti zarándokhellyé vált, s a gyűjtemény is folyamatosan bővült. A második világháborút az intézmény is megszenvedte, a világégést követő időkben megdézsmálták a kincseket. Szerencsének lehet tekinteni, hogy a zavarosban halászókat nem a pótolhatatlan kéziratok érdekelték.

„Nem lehet meghatottság nélkül nézni a fotelt, amiben Arany János meghalt – idézi emlékeit Vágner Mária, szerkesztő. – Egy félpipányi dohányt még elszívott, majd elgyöngült, kicsit ledőlt, aztán már nem pipált tovább….”

A hallgatók megismerkedhetnek a város híres szülötte tanulóládájával, amellyel elindult az ismeretlen világba, Debrecenbe. Az iskoláskönyvébe lapozva a legelső versét olvashatja az érdeklődő, majd a régi kávéfőzőn, Petőfi Sándor ajándékán akadhat meg a szeme.

Mikló Ferenc református esperes az Isten házába kalauzolja a vendégeket. E templomban keresztelték Arany Jánost, e falak között házasodott, s gyermekeit is itt tartották a keresztvíz alá. A gyülekezet március 8-án, ünnepi istentiszteleten emlékezik híres fiáról.


Adás: március 2., csütörtök (Kossuth Rádió 11.07)
Szerkesztő: Vágner Mária
Műsorvezető: Farkas Erika
A fotókat Radvánszky László készítette
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..