home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A Garden Quartet sajtóközleménye
2015.05.15.
LXX. évf. 19. szám
A Garden Quartet sajtóközleménye

Az Electe Egyesület április 19-i jótékonysági hangversenye nem az első és nem is egyedi eset volt, hogy Barlai Edit, a szabadkai Zeneiskola igazgatónője gyermekeket és tanáraikat akadályozott meg olyan projektumokon való részvételben, amelyek szakmai és művészi fejlődésüket segíthették volna elő.

Barlai Edit 2013. októberében MEGTILTOTTA a szabadkai Zeneiskola diákjainak és tanárainak, hogy részt vegyenek a Garden Quartet kamaraegyüttes és a Szegedi Tudományegyetem Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola alapítványa által szervezett WHOSEMUSIC elnevezésű IPA projektumon. A projektum implementációja még a Zeneiskola előző igazgatója, Antal István vezetése idején kezdődött, a tanárok és a diákok aktív részvételével. Az Európai Unió támogatásának köszönhetően a nemzetközi projektumban két év alatt több, mint 15 rendezvényt tartottunk, amelyeken több, mint 500 gyermek és felkészítő tanár vett részt, teljesen ingyenesen. Többek között kamarazenei-, egyházzenei-, népzenei- és kóruskoncertek, néptánc produkciók és zenepedagógiai konferenciák kerültek megrendezésre a határ mindkét oldalán, valamint két nagyszabású zenei tábor a magyarországi Csongrádon. A gyermekekkel és felkészítő tanáraikkal a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának kiemelkedő tanárai foglalkoztak. A Garden Quartetet Magyarország szabadkai Főkonzulátusa is támogatta a projektum megvalósításában. Dr. Tóth Anikó konzul a zárókonferencián úgy fogalmazott: „ez a projektum egy azon sokak közül, amelyeknek célja jobbá tenni az Európai polgárok és a szomszédos országok polgárainak életét.” Az ezen való részvételt tiltotta meg Barlai Edit, írásban. A tanárokra és a diákokra is vonatkozó utasítást az igazgatónő a Zeneiskola tanári szobájában lévő hirdetőtáblára függesztette ki. Ennek a tiltásnak köszönhetően egyébként az újvidéki, a nagybecskereki és a zombori zeneiskolák diákjai és tanárai számára nyílt lehetőség, hogy bekapcsolódjanak a projektumba.

A Garden Quartet kamaraegyüttes székhelye a szabadkai Zeneiskola címére volt bejegyezve, ami szerintünk, de a komolyzenét szerető, ápoló emberek, és közönségünk, valamint kollegáink zömének véleménye szerint is magától értetődő dolog volt. Annál is inkább, hogy a vonósnégyes három tagja is az iskola dolgozója. Barlai Edit felbontotta a Garden Quartet és a Zeneiskola közötti bérleti szerződést, ezzel gyakorlatilag kitiltotta az együttes tevékenységét az iskolából. Annak ellenére, hogy semmilyen vétséggel nem szolgáltattunk erre alapot. Az igazgatónő írásban semmivel nem indokolta meg döntésének okát.

Tekintettel arra, hogy számunkra a fent említett projektumban részt vevő gyermekek fejlődése, a projektum sikeres befejezése, illetve a művészeti tevékenység és ez által Szabadka városának és a Zeneiskola hírnevének öregbítése a fő célunk, eddig nem akartuk a nyilvánosság elé tárni a történteket. Mivel azonban az Electe Egyesület tagjai a sajtóban többször is utaltak arra, hogy a Garden Quartetnek is voltak hasonló nézeteltérései Barlai igazgatónővel, ezért fontosnak tartjuk, hogy erről közvetlenül tájékoztassuk a közvéleményt.

Garden Quartet, Szabadka, 2015.05.15.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..