home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A Bánk bán operafilm digitálisan felújított változata debütál az Eiffel Műhelyházban
2023.01.13.
LXXVIII. évf. 2. szám
A Bánk bán operafilm digitálisan felújított változata debütál az Eiffel Műhelyházban

A Káel Csaba rendezésében, világhírű magyar művészek közreműködésével készült Bánk bán operafilmet 4K képfelbontásban mutatják be ünnepélyes keretek között 2023. január 22-én 18:00 órakor a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában.

Az ezeréves magyar államisághoz kapcsolódó ünnepségsorozat folyományaként 2002-ben mutatták be Káel Csaba Bánk bán című operafilmjét, melyet a hazai forgalmazást követően jelentős nemzetközi sikert is aratott, világszerte megcsodálhatták az operakedvelők. A Hollywood Reportertől az India Timesig rengeteg elismerő kritika jelent meg a filmről. A mértékadó Varietyben Robert Koehler közölt róla egyértelműen dicsérő kritikát, a Chicago Sun Times-ban Laura Emerick pedig azzal méltatta, hogy „az opera és film műfajának eddigi legsikeresebb ötvözése”. A nagyszabású film korának legkiválóbb szereposztásával valósult meg, a címszerepet Kiss-B. Atilla, Gertrudot Marton Éva, Melindát Rost Andrea alakította, míg a további szerepekben Gulyás Dénes (Ottó), Miller Lajos (Tiborc), Sólyom-Nagy Sándor (Petur bán), Réti Attila (Biberach) és Asztalos Bence (Sólom mester) állt Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr kamerája elé. Az előadás zenei anyagát a Magyar Millennium zenekar és a Nemzeti Énekkar művészei Pál Tamás vezényletével rögzítették.


Fotókredit: Nemzeti Filmintézet (NFI)

A Bánk bán operafilm felújítása 4K felbontásban, az elérhető alkotók bevonásával készült a Nemzeti Filmintézetben. A kép felújításában Regéczy Viola fénymegadó és Lajos Tamás vett részt, a Dolby Digital hang digitalizálását és felújítását pedig Oláh Ottó hangmérnök közreműködésével végezték el a Filmarchívum és Filmlabor munkatársai. Az ünnepélyes bemutatóra a magyar kultúra napján a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházának Bánffy Miklós termében kerül sor. Az állítható nézőterű, az esemény alkalmából 400 fős mozivá alakítandó multifunkcionális színház-, próba- és rendezvényteremben 7.1-es Dolby Atmos hangrendszer és az ország egyik legnagyobb, 13 x 7 méteres mozivászna biztosít méltó környezetet a rangos filmes eseményhez. A vetítést megelőzően 17:00 órától kerekasztal-beszélgetésen vesznek részt a film alkotói ugyancsak az Eiffel Műhelyház Bánffy termében.

Erkel Ferenc Katona József drámája nyomán Egressy Béni librettójára komponált és 1861-ben bemutatott nemzeti operája nem csupán a zeneszerző életművének egyik kiemelkedő alkotása, hanem a magyar operajátszás egyik sarokpillérének tekinthető alapműve. Bemutatása óta a hazai operai alaprepertoár része, a Magyar Állami Operaház leggyakrabban játszott darabjainak egyike, ami az Andrássy úti dalszínházon kívül is számos feldolgozást megért.

Káel Csaba Bánk bán című operafilmje digitálisan felújított változatának bemutatójára és az azt megelőző beszélgetésre regisztrációs jegyek válthatók a Magyar Állami Operaház hivatalos honlapján (www.opera.hu).

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..